Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS priekšsēdis reģionālajās vizītēs Jēkabpilī un Preiļos pārrunā ATR ietekmi un budžeta vajadzības

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis 9. un 10. septembrī viesojās Jēkabpils novadā un Preiļu novadā, kur ar pašvaldību vadību pārrunāja novadu aktualitātes, tai skaitā pielāgošanos administratīvi teritoriālajai reformai, kā arī vajadzības nākamā gada budžetā.

Šī bija LPS priekšsēža pirmā reģionālā vizīte pēc administratīvi teritoriālās reformas un jūnijā notikušajām pašvaldību vēlēšanām. Šajā gadā G. Kaminskis apmeklēs vairākas pašvaldības, lai klātienē uzklausītu darba pieredzi pēc apvienošanās un nākotnes attīstības plānus, kā arī lai iepazītos ar jaunajiem pašvaldību vadītājiem.

Tikšanās reizē ar Jēkabpils novada domes priekšsēdētāju Raivi Ragaini pārrunāti pašvaldības attīstības plāni, investīciju piesaiste – priekšrocības un izaicinājumi. Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs sarunā atzina, ka saistībā ar investīciju piesaisti uzņēmējdarbības attīstīšanai galvenie izaicinājumi ir infrastruktūras ierīkošana līdz potenciālajām industriālajām zonām, kā arī darbaspēka piesaiste.

G. Kaminskis atzina, ka Jēkabpils novads ar savu ģeogrāfisko novietojumu ir ļoti piemērota vieta jaunu industriālo zonu izveidošanai un investīciju piesaistei uzņēmējdarbībā, jo ir viegli sasniedzams arī citu novadu iedzīvotājiem.

Pārrunājot pašvaldības darbu pēc administratīvi teritoriālās reformas, R. Ragainis ieskicēja galvenos izaicinājumus, piemēram, normatīvo aktu salāgošanu, kas katrā no pievienotajām pašvaldībām ir atšķirīgi, administratīvā darba apjoma pieaugumu, pašvaldības darbinieku atalgojuma sistēmas sakārtošanu, kā arī vienmērīgu finansējuma sadali pagastu – bijušo novadu – tālākai attīstībai. “Situācija ir sarežģīta, bet mēs intensīvi strādājam, lai izveidotu tādu struktūru, kādu to redzam,” pauda Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs.

Viesojoties Preiļu novadā, G. Kaminskis ar domes vadību un deputātiem pārrunāja novadam aktuālos jautājumus pēc administratīvi teritoriālās reformas: novadam aktuālākais ir vietējo ceļu sakārtošana, lai nodrošinātu iedzīvotājiem visu pakalpojumu pieejamību un turpmāku attīstību.

Kā potenciālos ieguvumus no novadu apvienošanas LPS priekšsēdis uzsvēra, ka mazāks pašvaldību skaits nozīmē lielāku vienotību un vēl lielāku rēķināšanos ar to viedokli. “Lai gan apvienojot pašvaldības ir attālinājušās no vietējiem iedzīvotājiem, mums jādara viss iespējamais, lai nodrošinātu viņiem nepieciešamo pakalpojumu klāstu un vienlaikus, visiem sadarbojoties, veicinātu valsts attīstību,” pauda G. Kaminskis.

LPS Valde ir sākusi sarunu ciklu ar Finanšu ministriju par nākamā gada pašvaldību budžetu, lai sagatavotu ikgadējo LPS un Ministru kabineta vienošanās un domstarpību protokolu. G. Kaminskis informēja, ka nākamajā gadā pašvaldību budžetā ir plānots palielinājums, arī saistībā ar neapliekamā minimuma paaugstināšanu. Tāpat LPS vēlas panākt pašvaldību budžetā ieskaitāmās iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļas pakāpenisku palielinājumu. Patlaban tā ir 75%, taču LPS Valde rosinājusi Finanšu ministriju ik gadu palielināt proporciju par 1 procentpunktu, līdz tiek sasniegti 80%.

Vizītes laikā Jēkabpils novadā G. Kaminskis apskatīja industriālo zonu, savukārt Preiļu novadā viesojās Jāņa Eglīša Preiļu valsts ģimnāzijā un sociālās aprūpes centrā “Vārkava”.