Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ministru prezidents uzdevis sniegt priekšlikumus par rīcību saistībā ar situāciju energoresursu nozarē

Foto: Valsts kanceleja

Reaģējot uz Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vēstuli, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzdevis ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam sagatavot un iesniegt priekšlikumus par nepieciešamo rīcību saistībā ar situāciju energoresursu nozarē.

LPS nosūtīja Ministru prezidentam, ekonomikas ministram, kā arī finanšu ministram vēstuli, kurā vērsa uzmanību uz sarežģīto situāciju vairākās pašvaldībās, ar kurām elektroenerģijas piegādes uzņēmumi vienpusēji lauž līgumus, jo nespēj piegādāt elektroenerģiju par iepriekš noteikto cenu. Šāda situācija izveidojusies, strauji pieaugot elektroenerģijas cenai biržā.

Atbildes vēstulē, ko LPS saņēmusi no Valsts kancelejas, norādīts, ka Ministru prezidents vēstuli nosūtījis ekonomikas ministram un uzdevis nepieciešamības gadījumā veidot darba grupu koordinētai situācijas risināšanai.

Aģentūra LETA vēsta, ka valdības vadītājs arīdzan uzdevis ekonomikas ministram noskaidrot elektroenerģijas un dabasgāzes cenu pieauguma cēloņus un iesniegt prognozes par cenu izmaiņām tuvākajā laikā.

Dažādu faktoru ietekmē strauji paaugstinoties elektroenerģijas iepirkuma cenai biržā, vairāki komersanti, kas ar elektroenerģiju apgādā pašvaldību objektus, ir paziņojuši, ka pārtrauc līgumus. Līgumos, kas pamatā tika slēgti pagājušajā gadā pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas, elektroenerģijas cenas vairumā gadījumu svārstījās ap 40–50 eiro par megavatstundu. Taču aizvadītajā vasarā elektroenerģijas cenas visos Ziemeļeiropas biržas apgabalos pārsniedza 100 eiro par megavatstundu. Šādā situācijā elektroapgādes komersanti vairs nespēj piegādāt elektrību par iepriekšējām cenām, un vairāki uzņēmumi vēlas lauzt elektropiegādes līgumus, pat aizbildinoties ar nepārvaramas varas apstākļiem. Lai gan līguma laušanai juridiska pamata nav, komersanti vairs nespēj par iepriekšējām cenām pašvaldībām piegādāt elektroenerģiju.