Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS pievienojas memorandam par sociālās un veselības aprūpes pakalpojumu integrāciju

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) pievienojusies sadarbības memorandam sociālās aprūpes un veselības aprūpes integrācijas jautājumos, kas paredz uzlabot sociālo un veselības pakalpojumu kvalitāti iedzīvotājiem.

Covid19 pandēmija pēdējo nu jau gandrīz divu gadu laikā ir izgaismojusi un pastiprinājusi nepilnības dažādās jomās, un starp tām, kas vistiešākajā mērā ir saistīts ar iedzīvotāju labsajūtu, ir sociālā un veselības aprūpe. Ne vienmēr šīs abas nozares iet roku rokā, tāpēc iedzīvotājiem nereti nav iespējams vienuviet, koordinēti un savlaicīgi saņemt tiem nepieciešamos sociālos un veselības aprūpes pakalpojumus. Lai šīs jomas integrētu, nolūkā uzlabot pakalpojumu kvalitāti un pieejamību, sadarbības memorandu ceturtdien, 14.oktobrī parakstīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, Rīgas valstpilsētas pašvaldības priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, labklājības ministrs Gatis Eglītis un veselības ministrs Daniels Pavļuts.

"Ceru, ka Rīgas valstspilsētas pieredze, īstenotie pakalpojumi, kompetence jaunu pieeju un pakalpojumu attīstībā būs par pamatu un vienojošo elementu, veidojot sadarbības un integrētu pakalpojumu modeļus, lai tālāk tos ieviestu visā valstī. Ir ļoti svarīgi, lai valsts un pašvaldību sektors neapstātos tikai šaurā sadarbībā šī Memoranda ietvaros, bet gan raudzītos un rīkotos daudz plašāk – visas Latvijas kontekstā, turklāt iesaistot arī jomas nevalstiskās organizācijas," uzsver LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi dzīvot sociāli drošā vidē un saņemt nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus. Tieši veiksmīgi īstenota sabiedrībai nepieciešamo jomu integrācija paaugstina cilvēku labklājību un iespējas realizēt savu potenciālu, veidojot veselīgas attiecības starp dažādām iedzīvotāju grupām, kā arī veidojot ilgtspējīgu vietējo kopienu un valsts ekonomisko attīstību.

Parakstot memorandu, puses ir apņēmušās virzīt iniciatīvu par veselības punktu izveidi ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās, sagatavot priekšlikumus normatīvo aktu grozījumiem, kas nepieciešami integrētas sociālās aprūpes un veselības aprūpes risinājumu ieviešanai. Tāpat memorands paredz visu pušu iesaisti darba grupā, kuras uzdevums ir izstrādāt detalizētus priekšlikumus integrētas (uz cilvēka vajadzībām un dzīves kvalitāti orientētu) sociālās aprūpes un veselības aprūpes pakalpojumu sistēmas modeļa izveidei vai modelim.

Iedzīvotāju vajadzības un pakalpojumi, kas prasa integrētu pieeju ir plaši un daudzveidīgi, piemēram, ilgstošā un īslaicīgā sociālā aprūpe, bērnu un pieaugušo paliatīvā aprūpe, atbalsts ģimenēm un  bērniem ar autiskā spektra traucējumiem.

Lai efektīvi risinātu memorandā iezīmētos jautājumus, tiek veidota starpnozaru profesionāļu darba grupa.