Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS valdes sēdē uzklausa informāciju par pašvaldību likumprojektu un skolēnu nodrošināšanu ar datoriem

LPS valdes sēdē otrdien, 19.oktobrī, pārrunāti jautājumi saistībā ar likumprojekta "Pašvaldību likums" virzību Saeimā, iniciatīvu "Dators ikvienam skolēnam" un zaļā kursa aktualitātēm.

Jautājumā par "Pašvaldību likumu" LPS padomniece juridiskajos jautājumos Kristīne Kinča sēdes dalībniekus informēja par likumprojekta virzības procesu Saeimā un normām, kas raisījušas papildu diskusijas. viena no tām ir par pašvaldību izpilddirektoru darbības regulējumu, piemēram, darba līguma normām, izraudzīšanās un iecelšanas kārtību, darbības ierobežojumiem un sociālajām garantijām. Tāpat diskusijas raisījis jautājums par sabiedrības iesaistīšanu, tostarp tā saucamās iedzīvotāju valdes izveidi, un šajā jautājumā sēdes dalībnieki atzina, ka piemērotāks nosaukums šādai institūcijai būtu iedzīvotāju padome vai konsultatīvā padome nevis valde.

Par zaļā kursa aktualitātēm un pašvaldību pienākumiem un izaicinājumiem klātesošos iepazīstināja LPS padomniece uzņēmējdarbības jautājumos Andra Feldmane, vēršot uzmanību, ka pavisam pārredzamā nākotnē komercbankas atbalstīs tikai ilgtspējīgus un klimatam draudzīgus projektus. Turklāt pašvaldībām arī jāņem vērā, ka tieši viņas būs tās, kurām būs jārūpējas par siltumnīcefekta gāzu emisiju apjoma samazināšanu, lai izpildītu noteiktos zaļā kursa mērķus.

Viens no veidiem, kā īstenot zaļā kursa projektus, ir finansējuma apgūšana no Modernizācijas fonda, kas ir jauns finansēšanas mehānisms ar mērķi atbalstīt oglekļa mazietilpīgus ieguldījumus energoefektivitātes palielināšanā un enerģētikas sistēmu modernizēšanā. Kopējais Latvijai pieejamais finansējums 2021.-2030.gadu periodam ir 100-120 miljonu eiro apmērā. Savukārt no Emisiju kvotu izsolīšanas instrumenta klimatneitrāliem pasākumiem Latvija potenciāli būs pieejams līdz pat vienam miljardam eiro. Tāpat klimata mērķu sasniegšanas projektiem būs pieejami Eiropas Savienības fondu līdzekļi.

Saistībā ar Covid-19 pandēmijas izplatību viens no aktuālajiem jautājumiem izglītībā ir datoru pieejamība ikvienam skolēnam, lai nodrošinātu ikviena skolas vecuma bērna iesaistīšanos mācību procesā, jo īpaši, ja tas notiek attālināti. Par aktuālo saistībā ar iniciatīvu "Dators ikvienam bērnam" informēja LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure. Patlaban līgumi par datortehnikas piegādi ir noslēgti ar visām pašvaldībām Latvijā, un kopējais valsts budžeta finansējums šai iniciatīvai 2021.gadā ir 595 tūkstoši eiro. Ja valsts no savas puses nodrošinās datorus, pašvaldību uzdevums būs to tehniskā uzturēšana un apkope, kā arī atbilstoši kvalificēta personāla nodrošināšana, paredzot arī kompetences celšanas kursus.

Lai turpinātu īstenot memorandu, LPS organizēs regulāras darba sanāksmes, uz kurām tiks pieaicināti atbildīgo ministriju eksperti, kā arī tiks risināts jautājums par skolu nodrošinājumu ar interneta pieslēgumu, kur tas nepieciešams, tostarp jautājums par pēdējās jūdzes pieslēgumu.