Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldības norāda uz šķēršļiem, kas neļauj pilnvērtīgi organizēt senioru vakcināciju

Lai veiksmīgi noritētu senioru vakcinācija, tādējādi palielinot pret Covid-19 potēto iedzīvotāju īpatsvaru, ir jāatrisina vairākas nepilnības, tostarp, kas saistīta ar personas datu apstrādi, ceturtdien, 21.oktobrī, tiekoties ar veselības ministru Danielu Pavļutu un Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāju Evu Juhņēviču, atzina pašvaldību vadītāji.

Saskaņā ar Ministru kabineta pieņemto lēmumu, ģimenes ārstiem, kuriem ir līgumattiecības ar Nacionālo veselības dienestu, no 21.oktobra līdz 7.novembrim ir pienākums ar pacientu sarakstā reģistrētajiem pret Covid-19 nevakcinētajiem pacientiem vecumā no 60 gadiem ar mērķi aicināt pacientus līdz 14.novembrim sākt vakcināciju.

Uzklausot ministra aicinājumu katrā pašvaldībā noteikt konkrētu kontaktpersonu, kuras uzdevums būs sazināties ar pašvaldības teritorijā praktizējošiem ģimenes ārstiem, lai apzinātu viņu kapacitāti vakcinācijas aptveres veicināšanā, pašvaldību vadītāji minēja vairākus šķēršļus, kas kavē ģimenes ārstus veikt savu pienākumu. Viens no tiem ir senioru nesasniedzamība, proti, ģimenes ārstiem nav pieejama kontaktinformācija par visiem praksē reģistrētajiem senioriem, kā rezultātā nav iespējams viņus uzrunāt un aicināt uz vakcināciju. Cits šķērslis ir ģimenes ārstu lielā noslodze, ņemot vērā, ka ir jāvakcinē arī citu vecuma grupu pacienti un jāsniedz palīdzība saistībā ar citām saslimšanām. Pašvaldību pārstāvji vērsa uzmanību, ka daļai iedzīvotāju pat nav sava ģimenes ārsta, jo ir grūtības pie tā reģistrēties, ņemot vērā ģimenes ārstu prakšu lielumu.

Vērtējot ierosinājumu piesaistīt papildus cilvēkresursus, kas varētu piedalīties nevakcinēto senioru apzināšanā, pašvaldību vadītāji atzina, ka šis risinājums ne visos gadījumos varētu būt efektīvs, ņemot vērā, ka ir daļa iedzīvotāju, kuri kategoriski iestājas pret vakcināciju un viņus pārliecināt varētu tikai pats ģimenes ārsts kā pacienta uzticības persona.

Vienlaikus politiķi uzsvēra, ka patlaban efektīvākais veids, kā palielināt vakcinācijas aptveri, ir tieši katra cilvēka individuāla uzrunāšana, jo kampaņas nav devušas cerēto rezultātu. Taču pašvaldības ir gatavas iesaistīties efektīvos pasākumos, lai palielinātu valstī vakcinēto iedzīvotāju skaitu. Lai pašvaldības varētu sniegt atbalstu senioru vakcinācijas aptveres palielināšanā, nepieciešams atrisināt jautājumu par personas datu nodošanu, lai resursi tiktu izmantoti lietderīgi, mērķtiecīgi uzrunājot nevakcinētos seniorus. Tāpat nepieciešams papildus sagatavot speciālistus, kuri iesaistās senioru uzrunāšanā, nodrošinot visu nepieciešamo informāciju un atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem. Politiķi vairākkārt uzsvēra, ka iedzīvotāji jāuzrunā valodā, ko viņi vislabāk saprot, tādēļ nepieciešams sagatavot informāciju arī citās valodās.

Savukārt Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests no savas puses pauda apņēmību pašvaldību deleģētajām kontaktpersonām, kas iesaistīsies senioru apzināšanā un vakcinācijas organizēšanā, nosūtīt visu nepieciešamo informāciju par situāciju ar nevakcinētajiem senioriem katrā ģimenes ārsta praksē, kā arī organizēt tikšanos, lai pārrunātu jau konkrētus jautājumus.