Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

TIEŠRAIDE - Starptautiska konference par agrīnu preventīvu atbalstu Latvijas bērniem

Lai diskutētu par akūtu nepieciešamību Latvijā  izveidot preventīvā atbalsta sistēmu un ieviest agrīnās intervences pakalpojumus, piektdien, 12.novembrī notiek ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) atbalstu Pārresoru koordinācijas centra (PKC), Latvijas Bērnu labklājības tīkla un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas  organizētais starptautiskais forums "Laimīgi bērni".

Konference ir skatāma tiešraidē LPS mājaslapā, sadaļā "Tiešraides, Videoarhīvs".

Eksperti no vairākām pasaules valstīm dalīsies pieredzē un zināšanās augsta līmeņa konferencē “Agrīns preventīvs atbalsts Latvijas bērnu attīstībai – atbildīga valsts politika”. Tā ir paredzēta Latvijas speciālistiem, praktiķiem un politikas veidotājiem, lai vienotos par kopīgu redzējumu, kā pēc iespējas ātrāk ieviest agrīnā preventīvā atbalsta sistēmu Latvijā.

Kā norāda foruma organizatori, Latvijā jāizveido un jānostiprina vienota starpnozariska bērnu agrīnā preventīvā atbalsta pakalpojumu sistēma. Politiķi līdz šim nav spējuši vienoties par starpnozaru atbildībā esoša jautājuma – agrīnā preventīvā atbalsta sniegšanu bērna pieaugšanas un attīstības ceļā - pārresorisko atbildību un tai atbilstošo juridisko risinājumu. Pasaules pieredze liecina, ka, iespējami agri atpazīstot dažādus bērnu attīstībai radušos šķēršļus (veselības, kognitīvās attīstības, psihoemocionālo stāvokļu, ģimenes vai sociālās vides ietekmes dēļ), ar speciālistu palīdzību un agrīnu valsts atbalstu var sekmīgi mazināt vai pat novērst riskus. Eiropas dati liecina, ka šāds preventīvs un agrīns atbalsts tik svarīgajā bērnības attīstības posmā var būt nepieciešams līdz pat 16%–25% bērnu.

Latvijā bērnu labbūtības normatīvais regulējums ir nepietiekams, vietām novecojis un neatbilst mūsdienu sabiedrības vajadzībām. Tas pamatā paredz “ugunsgrēku dzēšanu” jeb darbu ar neesošā agrīnā preventīvā atbalsta trūkuma jau izraisītajām nopietnajām sekām, nevis ar iespējami agrīnu bērnības potenciālo riska faktoru diagnosticēšanu un iejaukšanos šo faktoru kaitīgās ietekmes mazināšanai. Šajā jomā ilgstoši nav vajadzīgo pozitīvu izmaiņu un nav arī vienošanās par skaidriem turpmākajiem risinājumiem, lai to sasniegtu.

Ir nepieciešama dažādās nozares vienoti koordinējoša Latvijas visu bērnu agrīnā preventīvā atbalsta sistēma ar integrētu rīcībpolitiku kā atsevišķu, patstāvīgu starpdisciplināri multiprofesionālu pakalpojumu jomu. PKC rosina to veidot, izmantojot bērnu attīstības pieeju, kas paredz proaktīvu darbu ar pozitīvas attīstības traucējumu cēloņiem un riskiem, ar pēc iespējas agrīnu profesionālu iejaukšanos un publiskā sektora atbalstu bērnu attīstības iespējošanā, lai palīdzētu visiem bērniem ar iespējamiem attīstības traucējumiem. Pašreiz jaunajās Bērnu, jaunatnes un ģimenes politikas attīstības pamatnostādnēs 2021.–2127. gadam ir jāparedz izveidot sistēmu agrīnam preventīvam atbalstam bērnu attīstībai, nosakot to kā atsevišķu daudznozaru profesionālo kompetenču integrētas darbības jomu, centrā liekot bērna vajadzības.

 

Informācija par konferences programmu un lektoriem pieejama ŠEIT.