Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

RK plenārsēdē Francijas prezidents uzsver sadarbības nozīmi ar pašvaldībām

Trešdien, 1.decembrī, Briselē norisinājās kārtējā Eiropas Reģionu komitejas (RK) plenārsesija, kurā klātesošos uzrunāja arī Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron), uzsverot RK nozīmi un pašvaldību lomu sociālās krīzes apstākļos.

“Eiropas Reģionu komitejai ir īpaša nozīme, jo subsidiaritāte ir pamatvērtība. Mēs strādāsim uzcītīgi, lai atbalstītu mūsu iedzīvotājus, pašvaldības ir Eiropas atveseļošanās plānu centrā. Tāpat vietējiem politiķiem ir liela loma, arī kohēzijas politikā. Es no sirds atbalstu decentralizāciju. Tas ir veids, kā varam būt efektīvāki un reaģēt uz šokiem, ar ko bieži vien jāsastopas,” uzsvēra Makrons, uzrunājot RK locekļus mēnesi pirms Francijas prezidentūras ES Padomē sākšanās.

Francijas prezidents, runājot par šobrīd aktuālajiem jautājumiem par hibrīdkaru un Eiropas Savienības ārējo robežu aizsardzību, uzsvēra nepieciešamību visiem kopīgi aizsargāt Eiropas demokrātiju. “Jūs esat demokrātiskās Eiropas sirds. Demokrātija nozīmē to, ka tā nav aizsargāta pret uzbrukumiem. Autoritāri spēki gāžas mums pāri, izmantojot manipulāciju medijos vai hibrīdkaru. Kad radīsim piederības sajūtu Eiropai, tad jādomā, kā aizsargāt savu demokrātiju un suverenitāti. Ja ļausim demokrātiju novājināt, tā tiks iznīcināta. Mums jāpieceļas un jāsaka – aizstāvēsim demokrātiju. Mums jābūt spēcīgam režīmam, kas aizsargā robežas. Jāaizsargā vērtības, ka ir mūsu projekta sirdī. Tas ir vajadzīgs nākotnē tāpat kā tas bija pagātnē.”

Latvijas delegācijas RK vadītājs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis atzinīgi novērtēja Francijas Republikas lēmumu aicināt RK plenārsesijā ar Francijas prezidentūras ES Padomē prioritātēm iepazīstināt republikas prezidentu: “Tas vēlreiz apstiprina RK nozīmi Eiropas Savienības tiesību aktu izstrādē, jo esam saņēmuši apstiprinājumu no Emanuela Makrona, ka Francijas prezidentūra ES Padomē vērīgi ņems vērā RK sagatavotos atzinumus. Esam gandarīti par Francijas  prezidenta parādīto uzmanību Eiropas Savienības valstu pašvaldībām, novērtējot vietējo pašvaldību lomu gan nacionālo valstu, gan Eiropas Savienības izaugsmē.”