Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Aprit 30 gadi kopš Latvijas Pašvaldību savienības dibināšanas

Šonedēļ Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) atzīmē savu 30 gadu jubileju - organizācija tika dibināta 1991.gada 15.decembrī, ar mērķi apvienot Latvijas pašvaldības un attīstīt pašvaldību sistēmu saskaņā ar Eiropas Vietējo pašvaldību hartu.

LPS dibināšana norisinājās divas dienas - 14. un 15.decembrī. Kongresā piedalījās 169 delegāti un pirmais pieņemtais dokuments bija rezolūcija "Par Latvijas Pašvaldību savienības dibināšanu". Pirmajā dibināšanas kongresa dienā  pieņemti organizācijas pagaidu statūti un apstiprināta priekšsēdētāja, Valdes un Revīzijas komisijas ievēlēšanas kārtība, kā arī izvirzīti trīs kandidāti priekšsēdētāja amatam. Savukārt 15.decembrī pieņemti vairāki citi svarīgi lēmumi, kā arī ievēlēts pirmais LPS priekšsēdis - Jelgavas pilsētas pašvaldības priekšsēdētājs Jānis Bunkšs.

Šo 30 gadu laikā LPS ir bijuši trīs priekšsēži - Jānis Bunkšs (1991.-1994.), Andris Jaunsleinis (1994.-2017.) un Gints Kaminskis (amatā kopš 2017.gada). Kopš LPS dibināšanas pašvaldību skaits Latvijā ir samazinājies 14 reizes, un patlaban tas ir 43, no kurām 42 ir LPS biedri.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis: "Latvijas Pašvaldību savienība ir dibināta gadu pēc mūsu valsts neatkarības atjaunošanas, un visu šo gadu laikā esam gan veidojuši stipras un neatkarīgas pašvaldības, gan vienlaikus arī palīdzējuši veidot, stiprināt un uzturēt demokrātiskas valsts principus. Pašvaldības un to iestādes ir vistuvāk iedzīvotājiem un ikdienā sniedz tiem nepieciešamo atbalstu un palīdzību. Trīsdesmit gadu laikā, kopīgi strādājot, esam panākuši augstu iedzīvotāju uzticības līmeni pašvaldībām – tas ir daudzas reizes augstāks nekā Saeimai, Ministru kabinetam un politiskajām partijām. Tas pierāda, ka tikai kopā mēs varam sasniegt rezultātu."

Pirmos darbības gadus LPS bija tikai kā pašvaldību viedokļa vienotāja un pārstāve publiskajā telpā, tomēr 1994.gadā notika būtisks pavērsiens - Saeima pieņēma likumu "Par pašvaldībām”, kurā Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības sarunas tiek reglamentētas ar likumu un turpmākos gadus LPS vienmēr ir bijusi iesaistīta valsts ikgadējā budžeta tapšanas procesā.

“Šo gadu laikā ne tikai esam proaktīvi reaģējuši uz pašvaldībām aktuāliem jautājumiem un pauduši savu viedokli, bet arī esam stiprinājuši savu kā valdības sadarbības partnera lomu, piedaloties valstij un tās iedzīvotājiem svarīgu lēmumu sagatavošanā. Pateicoties aktīvai LPS iesaistei budžeta sagatavošanas procesā, esam veicinājuši pašvaldību ekonomisko izaugsmi un attīstību,” pauž G. Kaminskis.

Atzīmējot svarīgo gadskārtu, svinīgo jubilejas pasākumu plānots rīkot 2022.gada pavasarī, kolīdz to ļaus epidemioloģiskā situācija valstī.