Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību sadarbības tīklā pārrunā aktualitātes atkritumu apsaimniekošanas jomā

Lai pārrunātu aktualitātes atkritumu apsaimniekošanas jomā, Latvijas Pašvaldību savienība ceturtdien, 16.decembrī, organizēja pašvaldību sadarbības tīkla "Vides aizsardzība" sanāksmi.

Aktualitātes ir saistītas ar izmaiņām normatīvajos aktos, kas regulē atkritumu apsaimniekošanas nozari, tāpat arī nepieciešamība sagatavot atkritumu apsaimniekošanas reģionālos plānus, kā arī pašvaldībām ir jāvienojas par atkritumu apsaimniekošanas centru skaitu. Aktuāli jautājumi ir par būvniecības atkritumiem un aprites ekonomiku.

Sanāksmē rādītās prezentācijas zemāk pieejamas lejuplādēšanai, savukārt sarunas ieraksts skatāms LPS mājaslapā, sadaļā "Tiešraides, Videoarhīvs" vai ŠEIT.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere informēja par atkritumu apsaimniekošanas reģionu attīstības perspektīvām virzībā uz aprites ekonomiku. Viņa klātesošos iepazīstināja ar aktuālo situāciju atkritumu apsaimniekošanas ilgtspējīgas attīstības kontekstā - kāda ir pašreizējā situācija un kādi ir turpmākie soļi. Vienlaikus tika pieminēti arī galvenie izaicinājumi, tostarp, atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnveidošana un pārkārtojumi nozares pakalpojumos, lai sasniegtu noteiktos mērķus.

Valsts Vides dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne un dienesta speciālistes Lilija Dukaļska ieskicēja situāciju ar būvniecības atkritumu apsaimniekošanu pašvaldības būvniecības objektos - esošajām problēmām un nākotnes risinājumiem. Valsts vides dienesta vērtējumā tā ir viena no problemātiskākajām atkritumu plūsmām, ņemot vērā, ka trūkst informācijas par būvniecības atkritumu patieso apjomu. Bieži vien būvniecības atkritumi tiek izgāzti nelegāli pašvaldību īpašumos, nevis nodoti apsaimniekotājam, tādējādi izvairoties no liekiem izdevumiem.  Kā viens no ieteikumiem situācijas risināšanai izskanēja veidot pašvaldību kopīgas reģionāla mēroga kapitālsabiedrības graustu nojaukšanai un būvgružu drupināšanai. Saistībā ar būvgružu apsaimniekošanas jomu aktualizējies jautājums par darbu ar applūstošajām teritorijām, kur problēmu novēršanai tiek izmantoti būvgruži - nereti videi bīstami.

Savukārt Valsts Vides dienesta pārstāvis Atis Treijs iepazīstināja ar pašvaldību pienākumiem sniegt informāciju par atkritumu šķirošanu portālā Šķiroviegli.lv.

Sanāksmes noslēgumā biedrība "Baltijas krasti" stāstīja par sadarbības un kapacitātes stiprināšanu aprites ekonomikas jomā. Viena no iniciatīvām šajā jomā ir vides nevalstisko organizāciju un pašvaldību sadarbības stiprināšana. Tāpat arī plānots sabiedrību izglītot par aprites ekonomiku veicinošām darbībām.

 

Rudītes Veseres prezentācija
Būvniecības atkritumu apsaimniekošana pašvaldību teritorijās
Applūstošās teritorijas un būvniecības atkritumi
Ūdenstiplju aizbēršana ar būvniecibas atkritumiem
Šķiroviegli.lv atkritumu šķirošanas sistēma
. Aprites ekonomika un vides NVO kapacitātes projekts