Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ināra Dundure: Skolu tīkls nav Excel tabula

"Jāpatur prātā izglītības pieejamība, saglabājot esošo skolu vai nodrošinot pārvadāšanu uz tuvējo skolu, bet tā, lai ceļš neaizņemtu vairāk par 40 minūtēm. Nevar skolu tīklu kārtot kā Excel tabulu un nolemt bērnus pusotru stundu ilgam braucienam." Tā intervijā laikrakstam "Diena" uzsver LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure.

Vērtējot skolu tīkla optimizācijas procesu, viņa norāda, ka ir jāņem vērā vairāki faktori, piemēram, demogrāfiskie rādītāji, iedzīvotāju vecumstruktūra, mobilitāte un ienākumi, attālums līdz tuvākajai skolai, ceļu stāvoklis, nodrošinājums ar sabiedrisko transportu, skolu autobusiem, to tehniskais stāvoklis, tāpat arī izglītības iestādes izvietojums, tās tehniskais stāvoklis, infrastruktūra, pedagogu nodrošinājums.

Arī pirmsskolas izglītības iestādēm ir jābūt maksimāli tuvu bērna dzīvesvietai, savukārt vidusskolās būtiskākie aspekti ir iespēja īstenot kompetencēs balstītu mācību saturu, proti, nodrošināt izvēļu grozus un padziļināto mācību priekšmetu pasniegšanu.

I.Dundure aicina saprast, ka galvenais tomēr ir izglītības pieejamība. Viņas ieskatā, to var izdarīt, saglabājot esošo skolu ar optimālu skolēnu skaitu vai nodrošinot pārvadāšanu uz tuvējo skolu, bet tā, lai ceļš neaizņemtu vairāk par 40 minūtēm.

Visu interviju var lasīt laikraksta "Diena" 12.janvāra numurā.