Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ikviens aicināts izmantot jaunās 1m2 kadastrālo vērtību kartes

Pašvaldības, to speciālisti kā arī ikviens interesents ir aicinās izmantot  jaunās Valsts zemes dienesta (VZD) 1m2 kadastrālo vērtību kartes, kas bezmaksas lietošanā ir pieejamas no šī gada sākuma, un izveidotas, atsaucoties Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) lūgumam.

Jaunās kartes otrdien, 25.janvārī, prezentētas arī LPS  Finanšu un ekonomikas komitejas sēdē. Vienlaikus ikviens jauno karšu lietotājs ir aicināts ziņot, ja pamana kādas nesakritības, lai karšu izstrādātāji tās varētu operatīvi novērst.

Portālā Kadastrs.lv ir pieejama jauna tematiskā karte – 1m2 projektētās kadastrālās vērtības. Lai pārskatāmi attēlotu viena kvadrātmetra kadastrālās vērtības īpašumiem, ēkām un zemei, no šī gada sākuma portālā ir pieejamas jauna karte – 1 m2 projektētās kadastrālās vērtības. Tā izstrādāta, reaģējot uz LPS lūgumu, lai pilnveidotu sabiedrības izpratni par kadastrālo vērtēšanu un VZD rīcībā esošo datu izmantošanu, ļautu identificēt gan datu kļūdas, gan nepieciešamās izmaiņas kadastrālās vērtēšanas metodikā.

Šīs projektētās kadastrālās vērtības Ministru kabinets neapstiprināja, savukārt Saeima noteica, ka jaunas bāzes vērtības var stāties spēkā tikai 2025.gada 1.janvārī. Tādejādi VZD ir uzdots ne tikai izstrādāt jaunu kadastrālo vērtību zonu un bāzes vērtību projektu, bet arī būtiski pilnveidot kadastrālās vērtēšanas metodiku.

Šobrīd ikvienam viegli uztveramā veidā ir iespējams salīdzināt dažādu īpašumu projektētās kadastrālās vērtības, pašam izdarot secinājumus par to savstarpējo salīdzināmību vai nepieciešamību būtiski pilnveidot kadastrālās vērtēšanas metodiku.

Valsts zemes dienesta e-pakalpojumu portālā Kadastrs.lv atrodas vairākas tematiskās kartes, kas kartogrāfiski attēlo Kadastra objektu un kadastrālo vērtību raksturojošo informāciju. Šīs kartes palīdz vienkāršāk salīdzināt objektus telpiski, pārskatāmāk atrāda kadastrālo vērtību bāzes rādītājus un nekustamo īpašumu darījumus, kā arī tās palīdz vieglāk saskatīt neaktuālu informāciju datos. Identificējot objektus, minētajās kartēs papildus no šā gada sākuma ir pieejama virkne Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistra datu, kas iepriekš bija pieejami tikai par maksu, kā arī virkne informācijas, kas tiek izmantota kadastrālās vērtēšanas procesā.

Tematiskās kartes ir pieejamas bez maksas www.kadastrs.lv -> elektroniskie pakalpojumi, autentificējoties ar banku autorizācijas rīkiem vai eID, eParaksts, eMobile.

Sēdes videoieraksts skatāms ŠEIT.

VZD - 1m2 projektēto kadastrālo vērtību karšu lietošanas instrukcija
Instrukcija - Tematiskās kartes portālā kadastrs.lv
VZD - 1m2 projektētās kadastrālās vērtības
LPS - Daži piemēri no projektēto (neapstiprināto) kadastrālo vērtību 1m2 kartēm