Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

21.aprīlis – diena, kad pašvaldības deva mandātu valstiskās neatkarības atjaunošanai

Latvijai vēsturiski nozīmīga diena ir 1990.gada 4.maijs, kad tika atjaunota Latvijas Republikas neatkarība, taču ne mazāk svarīgs ir tā paša gada 21.aprīlis, kad demokrātiskās vēlēšanās ievēlētās Latvijas pašvaldības deva mandātu valstiskās neatkarības atjaunošanai. Šogad šim vēsturiskajam notikumam atzīmējam 32.gadadienu.

Latvijas Tautas fronte 1990.gada 21.aprīlī Rīgā, Daugavas stadionā, organizēja Vislatvijas tautas deputātu sanāksmi, kuras mērķis bija par neatgriezenisku padarīt virzību uz Latvijas neatkarības atjaunošanu. Sapulcē piedalījās vairāk kā 8200 deputāti  no visiem Latvijas rajoniem, pilsētām un pagastiem, arī tā laika republikas pilsētām daļa Augstākās Padomes deputātu,  8086 no tiem nobalsoja par Latvijas nacionālās neatkarības atjaunošanu.

Šis pasākums bija mandāta došana valstiskās neatkarības atjaunošanas manifestam, un tā paša gada 4.maijā uz šī manifesta pamata tika pieņemta deklarācija “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”.

Sanāksmē demokrātiskās vēlēšanās ievēlētās pašvaldības savu vēlētāju - Latvijas iedzīvotāju - vārdā deva skaidru norādi Augstākajai Padomei, kā rīkoties. "Ja Augstākā Padome nobītos un par neatkarības atjaunošanu nenobalsotu, tā zaudētu tautas atbalstu. Šajā nozīmē pašvaldību balsojums bija izšķirošs," grāmatā "Pašu valdība" norāda tās autors, LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis: “Pašvaldību vadība, deputāti, atšķirībā no valsts pārvaldes, bauda lielāku iedzīvotāju uzticību, jo pašvaldības ir tiem tuvākā pārvaldes forma, turklāt vietējie politiķi labāk izprot savas pašvaldības specifiku un problēmas. Pašvaldību skaits šo vairāk nekā 30 gadu laikā ir mainījies, un pēc pēdējās administratīvi teritoriālās reformas to skaits ir samazinājies no 119 uz 43.  Administratīvi teritoriālā reforma ir veicinājusi pašvaldību attālināšanos no iedzīvotājiem, tāpēc ir svarīgi turpmāk stiprināt pašvaldību lomu un kapacitāti, lai tās joprojām būtu iedzīvotājiem tuvākā institūcija. “

Atgādinot par vēsturisko notikumu un lai nodotu mūsdienu paaudzei vērtējumu par to, kā 1990.gadā tika izpildīti lēmumi, kāda ir to ietekme uz mūsdienām un sniegt esošās situācijas analīzi, ieteikumus rīcībai, organizatoru kopa “Pašvaldība 90” 21.aprīlī organizē konferenci “Vai tautvaldība Latvijā funkcionē?”.  Tās laikā eksperti analizēs pašreizējo situāciju, administratīvo teritoriju izkārtojumu un administratīvi teritoriālo reformu ieguvumus un zaudējumus, kā arī pārrunās jautājumus par tautas nobalsošanu kā tautvaldības instrumentu.

Konferences tiešraide būs vērojama LPS mājaslapā.