Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Valde sarunā ar finanšu ministru iezīmē turpmāko sarunu prioritāros jautājumus

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un Finanšu ministrija trešdien, 15.jūnijā, sāka ikgadējās sarunas par valsts un pašvaldību 2023.gada un vidēja termiņa budžetu. Pirmajā tikšanās reizē LPS Valde sarunā ar finanšu ministru Jāni Reiru iezīmēja prioritāros jautājumus turpmākajām tikšanās reizēm tostarp nepieciešamību mainīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporciju, palielinot pašvaldību daļu, kā arī sākt darbu pie finanšu izlīdzināšanas sistēmas maiņas.

Tikšanās sākumā finanšu ministrs Jānis Reirs LPS Valdes locekļus iepazīstināja ar budžeta prioritātēm, tostarp izdevumiem un izaicinājumiem, kas ir saistīti ar pašreizējo ģeopolitisko situāciju, energoresursu cenu pieaugumu un straujo inflāciju. Ņemot vērā rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas, valsts budžets tiek veidots bez konkrētiem cipariem, šo pienākumu atstājot nākamās Saeimas ziņā.

Pašvaldībām ik gadu viens no aktuālākajiem jautājumiem ir nodokļu ieņēmumi, kur lielāko daļu veido iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Pašreizējā proporcija ir 75%:25%, taču, ņemot vērā cenu un izmaksu sadārdzinājumu dažādās jomās (kurināmais, degviela, komunālie pakalpojumi, skolēnu ēdināšana, elektroenerģija), šī proporcija ir jāmaina uz 80%:20% par labu pašvaldībām.

"Mēs saprotam, kāda situācija ar finansēm iedzīvotājiem un pašvaldībām būs rudenī, tāpēc ir jārunā par IIN proporcijas maiņu, jo šie ienākumi pašvaldību budžetā būs ļoti nozīmīgi, lai nodrošinātu funkciju izpildi un sniegtu palīdzību tiem iedzīvotājiem, kam tā ir visvairāk nepieciešama. Arī no Ministru prezidenta gada sākumā saņēmām apliecinājumu, ka proporcijas maiņa varētu būt viens no šī gada sarunās risināmajiem jautājumiem," pauda LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Ne mazāk aktuāls jautājums ir pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda sistēmas maiņa, kur LPS atgādināja par 2022.gada LPS un Ministru kabineta vienošanās un domstarpību protokolā panākto vienošanos Finanšu ministrijai šogad sagatavot priekšlikumus izmaiņām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmai un sākt diskusijas par tiem ar LPS. Lai sāktos reāls darbs pie sistēmas pārmaiņām, LPS Valde rosināja veidot darba grupu priekšlikumu izstrādei.

Tikšanās laikā LPS un Finanšu ministrija pārrunāja jautājumus saistībā ar pašvaldību aizņemšanās iespējām investīciju projektu īstenošanai un ar to saistītajiem izaicinājumiem cenu pieauguma dēļ. Ņemot vērā, ka virknē gadījumu pieteiktie un apstiprinātie aizņēmumi netiek izmantoti plānotajā termiņā, LPS priekšsēdis vērsa ministrijas pārstāvju uzmanību, ka nereti šādas situācijas rodas, jo laikus netiek saņemta ziņa no atbildīgās ministrijas par to, ka var sākt projekta īstenošanu. Savukārt Finanšu ministrija no savas puses informēja par paplašinātajām pašvaldību iespējām Covid-19 seku mazināšanas projektu īstenošanai. Valde pieņēma zināšanai šo informāciju un vienlaikus rosināja Finanšu ministriju izvērtēt un atteikties no konkrētu aizņemšanās mērķu definēšanas, bet gan ņemt vērā pašvaldību investīciju un plānošanas dokumentos noteiktos mērķus.

Nākamā tikšanās plānota septembra sākumā, kad LPS jau būs noslēgusi ikgadējās sarunas ar nozaru ministrijām un ar Finanšu ministriju turpinās diskusijas par konkrētām pozīcijām katrā no nozarēm, kā arī notiks darbs pie LPS un Ministru kabineta vienošanās un domstarpību protokola sagatavošanas.