Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Uzdodot pašvaldībām līdzfinansēt pedagogu atalgojuma palielināšanu, valdība pārkāpj savu deklarāciju

Ministru kabinetam ir jāpilda savā deklarācijā noteiktā apņemšanās par pedagogu atalgojuma palielināšanu no valsts budžeta līdzekļiem. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais priekšlikums par pedagogu atalgojuma palielināšanu, uzdodot pašvaldībām savā budžetā rast 12 miljonus eiro, lai novērstu pedagogu plānoto beztermiņa streiku, ir pretrunā ar šo dokumentu.

Ministru kabineta deklarācijā valdība ir apņēmusies "Līdz 30.10.2022. sagatavoti priekšlikumi prioritārajam pasākumam un normatīvā regulējuma izmaiņām, lai pakāpeniski ieviestu atlīdzības finansēšanu no valsts budžeta visiem pirmsskolas pedagogiem.

Tāpat esošais Ministru kabinets apņēmies līdz 30.10.2022. sagatavot piedāvājumu pakāpeniskai pārejai uz pirmsskolas pedagogu atalgojuma finansēšanu no valsts budžeta administratīvi teritoriālās reformas virzības ietvaros.

"Ir nepieņemami, kādā veidā Izglītības un zinātnes ministrija ir sagatavojusi šo priekšlikumu, lai novērstu gaidāmo pedagogu streiku. Ar pašvaldībām pirms tam nekādas sarunas nav notikušas un arī aprēķini nav iesniegti. Latvijas Pašvaldību savienība ir viens no pieciem Ministru kabineta svarīgākajiem sadarbības partneriem un šāda situācija, nekonsultējoties un neiesaistot priekšlikuma sagatavošanā, nav pieļaujama," pauž LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārpilde pašvaldību budžetā, kas ir patlaban un tiek prognozēta arī gada beigās, nesedz ne straujo energoresursu kāpuma kompensēšanu, kam vajadzēs vismaz 80 miljonus eiro, kā arī nesedz līdzekļu apjomu, kas nepieciešams to izglītības nozares darbinieku atalgojuma izmaksai, ko nodrošina pašvaldības.

Vienlaikus šobrīd nav skaidrs, cik būs nepieciešami papildu finanšu  resursi, lai segtu ievērojamo energoresursu, apkures un komunālo maksājumu tarifu pieauguma ietekmi, un nodrošinātu skolu, bērnudārzu, veselības un sociālās aprūpes iestāžu, interešu izglītības iestāžu, sporta infrastruktūras objektu darbu, kā arī turpinātu sniegt atbalstu krīzes situācijā nonākušajiem iedzīvotājiem. Patlaban nav skaidrs, kā šīs nesamērīgi un strauji pieaugušās izmaksas segt, un tam noteikti būs nepieciešams papildu finansējums no valsts budžeta.