Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS mājaslapā jauna sadaļa par jautājumiem, kas saistīti ar energoatbalsta piemērošanu mājsaimniecībām

Foto: Pixabay

Lai kompensētu ar straujo energoresursu cenu pieaugumu saistītās izmaksas, Ministru kabinets un Saeima ir apstiprinājusi atbalsta pasākumus iedzīvotājiem un uzņēmumiem, no kuriem lielākā daļa ir spēkā no šī gada 1. oktobra.

Grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā paredz:

  1. diferencētu centralizētās siltumapgādes atbalstu mājsaimniecībām - centralizētās siltumapgādes tarifu no 68 - 150 eiro par MWh valsts kompensēs 50% apmērā, savukārt no tās daļas, kas pārsniedz 150 eiro par MWh, valsts kompensēs 90%. Atbalsts mājsaimniecībām tiks piešķirts automātiski. Atbalsta periods - no š.g. 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim.
  2. Vienotu dabasgāzes cenas slieksni mājsaimniecībām - 108,7 eiro/MWh. Starpību starp tirgus cenu un 108,7 eiro/MWh kompensēs valsts. Atbalsts mājsaimniecībām tiks piešķirts automātiski, kompensāciju pārskaitot dabasgāzes tirgotājiem. Atbalsta periods - no š.g. 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim.  Ja mājsaimniecība dabasgāzi izmanto apkures nodrošināšanā un tās patēriņš pārsniegs 221 kWh/mēnesī, tad papildus mājsaimniecības lietotājs saņems arī to atbalstu, kas pienākas, izmantojot dabasgāzi apkurē (30 eiro/MWh).
  3. Elektroenerģijas cenas pieauguma kompensēšanai visām mājsaimniecībām pirmām 100 kWh ik mēnesi tiks piemērota fiksēta maksa 160 eiro/MWh[1] un valsts kompensēs atlikušo starpību līdz tirgus cenai. Savukārt par elektroenerģijas patēriņu virs 100 kWh mājsaimniecība maksās atbilstoši elektroenerģijas tirdzniecības līgumā noteiktajai cenai. Ja mājsaimniecības lietotāja elektroenerģijas patēriņš pārsniegs 500 kWh/mēnesī, tad papildus mājsaimniecības lietotājs saņems arī to atbalstu, kas pienākas, izmantojot elektroenerģiju apkurē (50% no cenas, kas pārsniedz 0,160 EUR/kWh, bet ne vairāk kā 0,100 EUR/kWh). Atbalsts mājsaimniecībām tiks piešķirts automātiski, kompensāciju pārskaitot elektroenerģijas tirgotājiem. Atbalsta periods - no š.g. 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim.
  4. Visiem juridiskajiem lietotājiem, t.sk. uzņēmējiem, valsts un pašvaldību iestādēm, izglītības iestādēm slimnīcām, utt., kompensēs elektroenerģijas izmaksu pieaugumu 50% apmērā virs elektroenerģijas cenas 160 eiro/MWh. Atbalsts juridiskajiem lietotājiem tiks piešķirts automātiski, kompensāciju pārskaitot elektroenerģijas tirgotājiem. Atbalsta periods - no š.g. 1. oktobra līdz 2023. gada 31. martam.

Ņemot vērā aktualitāti, LPS organizē videokonferences, kurās tiek sniegti skaidrojumi atbalsta piemērošanai, un lai videokonferenču ieraksti būtu vienuviet un nepieciešamības gadījumā izmantojami, ir izveidota jauna sadaļa LPS mājaslapā: Noderīgi/Energoatbalsts