Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Valsts pagaidu budžets pašvaldībām savus finanšu plānus pieņemt netraucēs

Foto: Pixabay

Lai gan valsts 2023.gada budžets nav apstiprināts, un to, visticamāk, 14.Saeima apstiprinās vien 2023.gada sākumā, Finanšu ministrijai (finanšu ministram) vēl šogad ir jāizdod rīkojums par valsts pagaidu budžetu 2023.gadam, ar kuru tiktu apstiprināti valsts darbībai nepieciešamie valsts budžeta izdevumi, aizdevumi un aizņēmumu limiti.

Šāda situācija nav jauna un pašvaldībām tas netraucēs pieņemt savus 2023.gada budžetus.

Lai laikā līdz valsts budžeta pieņemšanai pašvaldībām būtu nodrošināts stabils finansējums funkciju veikšanai, rīkojumā būtu jābūt arī pašvaldību sadaļai, kas ietvertu mērķdotāciju un dotāciju finansējuma sadali, aizņēmumu un galvojumu limitu un aizņēmumu / galvojumu nosacījumus, kā arī noteiktas pašvaldību iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas (PFI) fondā un dotācijas no PFI fonda.

PFI aprēķins 2023.gadam tiks veikts, neatkarīgi no tā, vai uz 1.janvāri būs pieņemts valsts budžeta likums vai nē. Gadījumā,  ja 2023.gads sāksies ar  pagaidu valsts budžetu,  PFI aprēķins balstīsies uz 2023.gada valsts budžeta bāzē apstiprinātajiem datiem (piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu prognozi, valsts budžeta dotāciju izlīdzināšanas fondam u.tml.).

Pieņemot 2023.gada valsts budžetu, attiecīgi tiks izdoti Ministru kabineta noteikumi par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumiem un to sadales kārtību 2023. gadā. Ja mainīsies aprēķina izejas dati (piemēram, IIN ieņēmumu prognoze) un PFI aprēķina rezultāti atšķirsies no rīkojumā par pagaidu budžetu noteiktajiem, tad attiecīgi noteiktā laika periodā pēc noteikumu pieņemšanas Valsts kase pārrēķinās līdzekļus, kas pārskaitīti pašvaldībām saskaņā ar Finanšu ministrijas rīkojumu.

Šāda kārtība bija attiecībā uz pagaidu budžetu 2019.gadā un, visticamāk, būs arī 2023.gadā, ja pagaidu budžets tiks veidots. Līdz ar to pašvaldībām uz 01.01.2023. būs zināma gan gada IIN ieņēmumu prognoze, gan iemaksas PFI fondā un dotācijas no PFI fonda. Tādējādi pašvaldības varēs pieņemt budžetus 2023.gadam, ja to vēlēsies, bet vēlāk, kad būs pieņemts valsts budžets, tie būs jāgroza atbilstoši aktuālajai situācijai.