Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sanāksme 11. janvārī (2019)

Ārsts kardiologs, Latvijas Universitātes profesors, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis Andrejs Ērglis 11. janvārī, viesojoties pie Latvijas pašvaldību izpilddirektoriem ikmēneša sanāksmē, uzdeva retorisku jautājumu, uz kuru ir pavisam reāla atbilde. Vai ir iespējams nodzīvot līdz 120 gadiem? Izrādās, jā, jautājums tikai, kāda ir mūsu dzīves kvalitāte un dzīves līmenis. "Tieši tāpēc, braucot apkārt pa Latviju, priecājos par daudzajiem sporta stadioniem, sporta kompleksiem un daudzajām sporta aktivitātēm dāžādām vecuma grupām. Vecums nav biloģiskais vecums, bet gan veselības stāvoklis. Fiziskās aktivitātes ir mūsu dzīves ilguma viens no noteicošajiem faktoriem," uzsvēra dakteris. Viņš arī piebilda, ka par veselīgu dzīvesveidu jārūpējas jau no bērnības, tāpēc jo īpaši svarīga ir attīstītā sporta un veselības infrastruktūra visā Latvijā. "Sabiedrība pēdējos gados ir ļoti mainījusi attieksmi pret veselīgu dzīvesveidu, pieaugušie izprot tās būtību un tāpēc par veselību rūpējas gan paši, gan arī saviem bērniem. Arī medīcīniskie rādītāji uzlabojas - mirstības rādītāji no dažādām slimībām samazinās, tomēr par daudz ko vēl jārūpejas," skaidroja A.Ērglis.

A. Ērgis savā prezentācijā veikli savija medicīniskos terminus ar plašākai sabiedrībai saprotamiem piemēriem, akcentējot, kas īsti cilvēkam būtu jādara, lai uzlabotu dzīves kvalitāti un paildzinātu savu dzīves posmu. Viņš vairākkārtīgi uzsvēra, ka gara mūža zelta atslēga ir aktīvs dzīvesveids - pastaigas, skriešana, iešana, utt. Slikta ziņa izskanēja smēķētājiem, pret to sirds dakteris iestājas kategoriski. Mazliet iepriecinošāka ziņa bija vīna un kafijas cienītājiem - nedēļā var izdzert trīs vīna glāzes un dienā četras kafijas krūzītes. "Kafija, ja to nelieto pārmērīgi, novērš Alcheimera slimības attīstīšanos. Vīna nedēļā atļauto daudzumu arī nevajadzētu skarāt un izlietot vienā reizē nedēļas nogalē - visam jābūt ar mēru," ar humoru piebilda A.Ērglis. 

Par viedu pašvaldību veidošanu - vienota intelektuāla sistēma datu vākšanai, uzkrāšanai, izmantošanai - stāstīja Kauņas pašvaldības un Telekomunikāciju tehnoloģiju centra “Informatikos ir ryšių technologijų centras” pārstāvji mārketinga direktors Arminas Šiurkus un speciālisti Giedrias Stirbags un Almantas Aranauskas. Centrs jau sadarbojas ar dažām pašvaldībām Latvijā. Viena no tādām ir Jēkabpils pilsēta. Pašvaldības lēmums ieviest sertificētu energopārvaldības sistēmu atbilstoši ISO 50001:2011 standartam “Energopārvaldības sistēmas. Prasības un lietošanas norādījumi” (adaptēts Latvijas nacionālā standarta statusā kā LVS EN ISO 50001:2012) ir likumsakarīgs tālākais attīstības solis, lai nodrošinātu enerģijas patēriņa un pārvaldības nepārtrauktu uzlabošanu, nepieciešamās informācijas un resursu pieejamību, veicinātu energoefektīvu pakalpojumu un produktu iegādi, nodrošinātu energoefektīvu projektēšanu, efektīvu ēku un iekārtu ekspluatāciju, samazinātu enerģijas izmaksas pašvaldībā, radītu investīcijām drošu un pievilcīgu vidi, kā arī nodrošinātu pašvaldības darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām. Par gudrajām tehnoloģijas energoefektivitātes jomā Jēkabpils pilsētā stāstīja energopārvaldnieks Ainārs Gulbinskis. Plašāk zemāk pievienotajā prezentācijā. 

Kuldīgas novadā viedā sistēma ieviesta atkritumu apsaimniekošanas jomā, kur atkritumu apsaimniekošanas sabiedrībā "Piejūra"  izveidota atkritumu  vadības informācijas sistēma „ASMILIS“  un maksājumu un norēķinu sistēma "MOKESTA". 

Savukārt par finansējumu pašvaldībām valsts pagaidu budžeta darbības laikā vēstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece ekonomikas un finanšu jautājumos Lāsma Ūbele. Plašāks ieskats zemāk pieejamajā prezentācijā.

Jana Bunkus,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Andrejs Ērglis. Kā nodzīvot līdz 120 gadiem?
Sanāksmes protokols
Lāsma Ūbele. Par finansējumu pašvaldībām 2019. gada valsts pagaidu budžeta darbības laikā
Gudrās (viedās) tehnoloģijas energoefektivitātes jomā Jēkabpils pilsētā