Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sanāksme 5. aprīlī (2019) Neretā

5. aprīlī uz kārtējo ikmēneša sanāksmi Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) dalībnieki pulcējās Neretas kultūras namā, kur viņus sagaidīja Neretas novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kviesis un izpilddirektors Rolands Klibiķis, sveicot viesus Jaunsudrabiņa dzimtenē – mūsmājās Sēlijā.

Šoreiz sanāksme bija veltīta drošībai – gan telpās un uz ielas, gan mežā un uz ceļiem, gan digitālajā vidē.

Par digitālajām iespējām, riskiem un kiberdrošības aspektiem stāstīja kiberdrošības eksperte Ieva Ilvess – pirmās digitālās stratēģijas izstrādātāja Latvijā. Viņa uzsvēra trīs aspektus, kas ir vienlīdz svarīgi šajā jomā: tehnika un tehnoloģija, procedūras un dokumentācija, un aicināja pašvaldībās noteikt skaidru atbildības sistēmu, kas un par ko atbild.

Personas datu aizsardzību, Trauksmes celšanas likumu un grozījumus Konkurences likumā analizēja “Magnussonlaw” advokāti Gints Puškundzis un Matīss Rostoks. Viņu ieteikums – trauksmes celšanas sistēmā izmantot ārpakalpojumu, lai tā tiešām darbotos, kā arī ir svarīgi informēt un apmācīt darbiniekus. Uz jautājumu, vai trauksmes sistēmu var integrēt pretkorupcijas plānos, atbilde bija: var integrēt esošajā pretkorupcijas plānā (sistēmā).

Sanāksmes darba gaitā plašākais izskatāmais jautājums bija ugunsdrošība un civilā aizsardzība (CA), kam pievērsās vairāki runātāji. Par valsts politiku un aktualitātēm ugunsdrošības un civilās aizsardzības jomā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks ģenerālis Intars Zitāns, VUGD Civilās aizsardzības pārvaldes Resursu pārvaldīšanas nodaļas priekšnieks Igors Urbanovičs, VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes Ugunsdrošības uzraudzības organizēšanas nodaļas priekšniece Gunita Sudāre un Neretas posteņa komandieris Juris Gorbačovs. Savukārt par mežu ugunsapsardzību informēja Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis, uzsverot trīs svarīgas lietas, kas jāatceras atbildīgajām amatpersonām: aizsargjoslas gar ceļiem, sakārtoti ceļi un ūdens ņemšanas vietas. Pirms ugunsnedrošā perioda, protams, jāsakārto arī tehnika un inventārs un jāatsvaidzina darbinieku zināšanas un iemaņas.

Ugunsdrošībai pieskārās arī muzeja “Riekstiņi” vadītāja Ilze Līduma, citējot Jāni Jaunsudrabiņu: Ziema. Klētiņa deg… ļaudis skrēja palīgā. Apziņa laba, ka ļaudis zina un nāk palīgā.” Par to, kā šī palīdzība tiek nodrošināta mūsdienās, savā ikdienas darba pieredzē dalījās Jelgavas Operatīvās informācijas centra vadītājs Gints Reinsons, kurš pastāstīja par Jelgavas pilsētas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības sistēmu un tās uzturēšanu, un Tērvetes ugunsdzēsības dienesta vadītājs Modris Vazdiķis.

Par ceļu drošības auditu izpilddirektoriem pastāstīja VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” Ceļu drošības audita daļas priekšnieka p.i. Alvis Puķītis. Savukārt Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents Ivo Ošenieks, runājot par sabiedrisko transportu kā sastāvdaļu veiksmīgai pašvaldību attīstībai, pieminēja arī transportu pēc pieprasījuma (pilotprojekts divos novados) un jauno koncepciju, kas paredz komercmaršrutu ieviešanu, maršrutus, kuros paredzēta zaudējumu segšana, un bezmaksas maršrutus.

Dienas otrajā pusē izpilddirektori tuvāk iepazina vairākas Neretas novada vietas un paciemojās Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolā, kur apskatīja sporta angāru, dienesta viesnīcu un novadpētniecības muzeju, apmeklēja vecāko Sēlijas dievnamu – Neretas evaņģēliski luterisko baznīcu, kas ir kultūrvēsturisks piemineklis, paciemojās zemnieku saimniecībā “Čaidāni”, kur pienu no gotiņām izslauc divi roboti un tiek “pītas” siera bizes, un apbrīnoja skaisto un moderno Mazzalves pamatskolu, kuras mājvieta ir Ērberģes muižā.

Sniedze Sproģe,

LPS padomniece,

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Neretas novada prezentācija
Datu aizsardzība, Trauksmes celšanas likums, grozījumi Konkurences likumā
Valsts politika ugunsdrošības jomā
Aktualitātes ugunsdrošības jomā
Ugunsapsardzības darbu organizācija Valsts meža dienestā
Aktualitātes civilās aizsardzības jomā
Jelgavas pilsētas civilās aizsardzības sistēma
Tērvetes novada BUB
Ceļu drošības audits
Sabiedriskais transports
Jaunsudrabiņa muzeja "Riekstiņi" vadītājas Ilzes Līdumas prezentācija
Jaunsudrabiņa citāti
LPIA sanāksmes protokols