Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Izglītības un kultūras komitejas sēde 20. jūnijā (2019)

Noslēdzies 2018./2019. mācību gads, rit eksāmenu laiks, tuvojas izlaidumi, un priekšā saulainā vasara. Paldies pedagogiem un pašvaldībām par ieguldīto darbu izglītības kvalitātes nodrošināšanā!

Lai nodrošinātu valsts ģimnāziju lomu izglītības kvalitātes paaugstināšanā Latvijā un to ilgtspējīgu attīstību, 20. jūnijā LPS Izglītības un kultūras komitejas sēdē tika apspriests Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts “Kritēriji un kārtība, kādā tiek piešķirts un anulēts valsts ģimnāzijas statuss”.

Uz sēdi bija ieradušies gan komitejas dalībnieki no pašvaldībām, gan vairāku valsts ģimnāziju direktori. Valsts ģimnāzijas ir visās deviņās lielajās pilsētās (Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Rīgā, Valmierā un Ventspilī) un 13 novados: Alūksnes, Balvu, Bauskas, Cēsu, Dobeles, Gulbenes, Krāslavas, Madonas, Ogres, Preiļu, Siguldas, Talsu un Viļakas novadā. Visi klātesošie bija vienisprātis, ka valsts ģimnāzijas ir sevi pierādījušas un arī turpmāk tām jābūt ar augstākām prasībām un kvalitātes rādītājiem nekā vidusskolās, lielu uzmanību veltot īpaši talantīgiem bērniem.

Vislielākās diskusijas komitejas sēdē raisījās par valsts ģimnāziju lomu un vietu izglītības sistēmā turpmāk un jaunajā MK noteikumu projektā paredzēto normu, kāda izglītības iestāde var pretendēt uz valsts ģimnāzijas statusu. Viens no nosacījumiem un paveiktā darba rādītājiem būs 12. klases audzēkņu kārtoto obligāto centralizēto eksāmenu rezultāti, kam pēc vidējās vērtības desmit gadu laikā no 50% jāpieaug līdz 60%. Valsts ģimnāzijas statusa pretendentskolām būs jāatbilst arī citiem kritērijiem – gan par mācību priekšmetu (kursu) komplektu, padziļināto mācību priekšmetu (kursu) un specializēto mācību priekšmetu (kursu) skaitu, gan izglītojamo dalību zinātniski pētniecisko darbu konkursos un reģiona, valsts vai starptautiska līmeņa olimpiādēs, gan mācību vai metodisko materiālu izstrādi u.c. Saruna par valsts ģimnāzijas statusu un ar to saistītiem jautājumiem tiks turpināta.

Ināra Dundure,

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos