Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO par energoefektivitātes garantiju kā vienu no risinājumiem kvalitatīvai ēku atjaunošanai

28. janvārī LPS rīkoja sanāksmi “Energoefektivitātes garantija – viens no risinājumiem kvalitatīvai ēku atjaunošanai”, kas tika translēta tiešraidē.

Videoieraksts pieejams LPS vietnes www.lps.lv sadaļā "Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs" jeb šeit.

Šīs sanāksmes rosinātāji bija Bauskas novada pašvaldība, kas Horizon 2020 projektā ieguvusi vērtīgas atziņas par pašvaldību ēku atjaunošanas projektiem, kuri galvenokārt tiek īstenoti, lai uzlabotu šo ēku energoefektivitāti un nodrošinātu ilgtspēju. Ēku atjaunošanā līdzekļi tiek piesaistīti ar nosacījumu sasniegt noteiktus energoefektivitātes rādītājus, taču pašvaldības pieredze liecina, ka šo rādītāju sasniegšana rada papildu riskus pašvaldībām. Viens no risinājumiem ir energoefektivitātes garantija – līdzīgi kā garantija, kas tiek piedāvāta precēm un pakalpojumiem. Šobrīd Latvijas likumdošana ļauj energoefektivitātes garantiju pieprasīt uz pieciem gadiem.

Citās valstīs darbojas energoefektivitātes pakalpojuma līgums, ko sauc par EPC (angļu val. Energy Performance Contract). Tas ir ilgtermiņa līgums ar uzņēmumu/izpildītāju jeb energoefektivitātes pakalpojuma sniedzēju. Šādu līgumu slēdz, lai īstenotu energoefektivitāti veicinošus pasākumus ēkā ar garantētu enerģijas ietaupījumu un lai samazinātu risku neveiksmīgai ēkas atjaunošanai, kad būvdarbi ēkā nesasniedz gaidīto efektu. Energoefektivitātes garantija nozīmē to, ka izpildītājs garantē noteiktu ēkas energoefektivitātes rādītāju jeb enerģijas patēriņu pēc ēkas atjaunošanas. Ja šis rādītājs netiek sasniegts, tad izpildītājs atmaksā trūkstošo enerģijas ietaupījumu, līdz ar to būvdarbu veicējs ir ieinteresēts kvalitatīvā darbu izpildē, sasniedzot plānoto enerģijas ietaupījumu.

Sanāksmē tika pārrunāts, kādēļ pašvaldībām ir tik svarīgi energoefektivitātes garantiju iekļaut ēku atjaunošanas iepirkumos, kā līdz šim ar to ir veicies un ka jau tagad šādu prasību iepirkumos var uzskatīt par normu, nevis izaicinājumu.

Pašvaldību pieredzē dalījās gan Bauskas, gan Tukuma novada un SIA "Ekodoma" pārstāvji. Tukuma novada pašvaldības Attīstības nodaļas vecākā projektu vadītāja Dace Keirāne raksturoja, kādēļ energoefektivitātes garantija būtu jāiekļauj pašvaldību ēku atjaunošanas projektos un kāda ir tukumnieku pieredze šajā jomā. Savukārt par to, kā iekļaut energoefektivitātes garantiju pašvaldību ēku iepirkumos, pastāstīja SIA “Ekodoma” direktors Agris Kamenders. Balstoties uz savas pašvaldības pieredzi ceļā uz augstāku energoefektivitāti, Bauskas novada administrācijas Attīstības un plānošanas nodaļas energopārvaldnieks Raitis Ignatjevs izklāstīja galvenās atziņas un ieteikumus kolēģiem.

Andra Feldmane,

LPS padomniece uzņēmējdarbības jautājumos

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Energoefektivitātes garantijas iekļaušana pašvaldību ēku atjaunošanas projektos: Tukuma novada pieredze
Kvalitatīva ēku atjaunošana un energoefektivitātes garantija: SIA "Ekodoma" pieredze