Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

“Vides SOS” – mūsdienīgs risinājums sabiedrības iesaistē vides aizsardzībai

Mobilā lietotne „Vides SOS” 2015. gadā tika izstrādāta, lai atvieglotu iedzīvotājiem iespēju ziņot par visiem iespējamajiem pārkāpumiem pret vidi. Arī par tādiem, kas nav Valsts vides dienesta (VVD) kompetencē. Lietotnē tiek apkopota informācija par visiem tajā ienākušajiem ziņojumiem ar precīzām koordinātēm, kā arī ir norādīts statuss, kādā stadijā konkrētā jautājuma risināšana atrodas.  Pagājušajā gadā aplikācijā Vides SOS tika saņemti 1578 ziņojumi. 2016.gadā – 1966 ziņojumi. Savukārt no šī gada sākuma, tātad pa mēnesi – 85 ziņojumi.

VVD ir pārliecināts, ka lietotne ir mūsdienīgs solis sabiedrības iesaistīšanai vides pārkāpumu atklāšanā un to apstrādei, veicinot atbildīgu izturēšanos pret vidi un sabiedrības izpratni par valsts un  pašvaldību kompetenci vides aizsardzības jomā.

Iedzīvotāji ne vienmēr ir zina, kurai iestādei būtu jāsūta informācija par ieraudzīto pārkāpumu. Savā veidā dispečera lomu uzņemas VVD (operatīvais dežurants, kuram amata pienākumos ietilpst mobilās lietotnes apkalpošana). Operatīvais dežurants ziņojumus pārsūta pēc piekritības, piemēram, attiecīgai pašvaldībai, AS “Latvijas valsts meži”, SIA “Rīgas meži”, Valsts augu aizsardzības dienestam, Pārtikas un veterinārajam dienestam, Dabas aizsardzības pārvaldei, Darba inspekcijai, Veselības inspekcijai.

Visbiežāk Lietotnē tiek saņemti ziņojumi par stihiski izveidotajām nelegālajām atkritumu izgāztajām vietām. Bezatbildīgi līdzcilvēki tos atstāj mežos; pašvaldību teritorijās, privātīpašumos.

Līdz 2016.gada beigām tika uzlabota Lietotnes un Lietotnes „Vides SOS” mājas lapas  platforma, lai sasniegtu pēc iespējas plašāku tās publicitāti un lietojamību, piemēram, lai Lietotni varētu lietot arī pašvaldības un citas valsts iestādes.  Lietotne pielāgota GPS kartes lietošanai, navigācijai.

 2016.gada sākumā VVD operatīvais dežurants  uzrunāja pašvaldības un citas iestādes  par iespēju saņemt paroli piekļuvei Lietotnei, lai tajā saņemtos ziņojumus, par kompetencē esošo jomu, varētu sniegt atbildi ziņotājam un noslēgt ziņojumu -  ierakstīt informāciju par veiktajiem vai paredzētajiem pasākumiem. Tādēļ VVD aicina pašvaldības, kurām ir izsniegtas paroles, pašiem veikt šo ziņojumu pabeigšanu, bet kurām nav minētās pieejas sazināties ar Dienesta pārstāvi, lai to saņemtu.

Plašāka informācija: http://www.videssos.lv/