Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Vietējās solidaritātes dienas 2018: globālas pārmaiņas aizsākas vietējās aktivitātēs

Latvijas pašvaldībās no 12. līdz 18. novembrim, līdzīgi kā vairākās Eiropas valstīs, norisinājās Eiropas Vietējās solidaritātes dienas (EVSD). Bauskas, Skrundas, Līvānu, Pārgaujas un Engures novada pašvaldības sadarbībā ar sadraudzības pašvaldībām no Gruzijas, Moldovas un Ukrainas kopīgi svinēja Latvijas simtgadi, īstenoja aizraujošas meistarklases, seminārus, darbnīcas un zīmējumu konkursus. EVSD mērķis ir stiprināt Eiropas demokrātiskās vērtības – dažādību un solidaritāti –, atbalstot Eiropas pašvaldības kā aktīva pilsoniskuma vietējo virzītājspēku, stiprinot sadarbību un veicinot informācijas apmaiņu starp pašvaldībām Eiropā un pasaulē.

Eiropas Vietējo solidaritātes dienu epicentrs Latvijā šoreiz bija Bauskas novads, kur nedēļu ilgā pieredzes apmaiņas vizītē viesojās sadarbības pašvaldību – Hašuri Gruzijā un Sorokas Moldovā – delegācijas. Viesi iepazinās ar Bauskas novada aktualitātēm izglītības, kultūras, sociālās palīdzības un pakalpojumu, komunālo pakalpojumu organizēšanas, uzņēmējdarbības un citās jomās. Gruzīnu sadarbības partneri atveda arī Hašuri jauno mākslinieku darbus, kas kopā ar Bauskas novada bērnu zīmējumu konkursa labākajiem darbiem veidoja novada administrācijas ēkā skatāmo izstādi “Vienoti dažādībā: Latvija un Gruzija”.

Skrundā savukārt norisinājās bērnu un jauniešu zīmējumu konkurss "Vienoti dažādībā: Latvija un Ukraina” un viesojās sadraudzības pilsētas Kosivas delegācija no Ukrainas. EVSD notika radošā darbnīcas un pasākumi, kuru laikā vietējie iedzīvotāji un viesi no Ukrainas varēja iegūt Latvijas un Ukrainas nacionālo rakstu zīmju hennas tetovējumus, kā arī iepazīt abu tautu kulināro mantojumu un darboties cepuru darbnīcā, kur katram bija iespēja izgatavot savu cepuri ar uzrakstu “Es mīlu Skrundu” vai “Es mīlu Kosivu”. Viesiem no Ukrainas bija iespēja piedalīties arī Latvijas simtgades svinību pasākumos Skrundā.

Pārgaujas novadā skolēnu un skolotāju grupa no Imereti reģiona Gruzijā viesojās jau rudenī, savukārt EVSD norisinājās bērnu zīmējumu konkurss, laureātus apbalvojot Latvijas simtgadei veltītajā svētku koncertā. Akcentējot pašvaldības sadarbību ar Riškani rajonu Moldovā, kā arī to, ka valsts ir pazīstama ar vilnas izstrādājumu darināšanu, ikviens iedzīvotājs un interesents tikai aicināts uz filcēšanas meistarklasi, kurā tapa oriģināli izstrādājumi.

Savukārt Līvānu novada pašvaldība uzņēma viesos Kameņecas Podoļskas sadraudzības pašvaldības delegāciju no Ukrainas. Latgales mākslas un amatniecības centrā rīkoja stikla pūšanas meistarklasi ar paraugdemonstrējumiem, kā arī notika latviešu rotājumu izgatavošanas darbnīca, kur kopīgi ar Līvānu iedzīvotājiem un Ukrainas viesiem tika darinātas latviešu tradicionālās “saulītes”. Tāpat notika bērnu zīmējumu konkurss “Vienoti dažādībā: Latvija un Ukraina”.

Engures novada Smārdes pamatskola rīkoja 4.–9. klašu zīmējumu konkursu “Vienoti dažādībā: Latvija un Moldova”.

Latvijas Pašvaldību savienība sadarbībā ar vairākām Latvijas pašvaldībām Eiropas Vietējo solidaritātes dienu pasākumus īsteno jau trešo gadu. EVSD tiek rīkotas projektā “Strādāt kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs”. Eiropas Vietējās solidaritātes dienu pasākumus finansiāli atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija.

 

Ilze Rukute, LPS komunikācijas speciāliste

Ligita Pudža, LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos

Agita Kaupuža, LPS padomniece Eiropas Savienības jautājumos