Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

21 lauku tūrisma uzņēmumam – vides kvalitātes zīme “Zaļais sertifikāts”

31. janvārī Rīgas pilī Latvijas Valsts prezidents un "Zaļā sertifikāta” patrons Raimonds Vējonis pasniedza vides kvalitātes zīmi “Zaļais sertifikāts” 21 lauku tūrisma saimniecībai.

Šogad “Zaļais sertifikāts” svin 20 gadu pastāvēšanas jubileju. "Zaļais sertifikāts” ir nacionālas nozīmes lauku tūrisma uzņēmumu ekosertifikācijas jeb vides kvalitātes zīme, ko 1999. gadā ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu iniciēja un 2001. gadā ar ES LIFE programmas atbalstu sāka ieviest Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs”. Šobrīd Latvijā saimnieko 81 lauku tūrisma uzņēmums, kas saņēmis “Zaļo sertifikātu”. Tie ir uzņēmumi, kas ievēro “zaļās” saimniekošanas principus –  saimnieko videi draudzīgi un taupot resursus.

Lauku tūrisma uzņēmumos, kuriem piešķirts "Zaļais sertifikāts”, viss ir rūpīgi pārdomāts, lai saimniekošana būtu draudzīga videi, un vienlaicīgi – atpūta ērta un patīkama cilvēkam, tie atrodas tīrā, sakoptā lauku vidē, saimnieki rūpīgi veido apkārtējo ainavu. Bieži tās ir tradicionālas lauku sētas, būvētas un iekārtotas, izmantojot dabīgus, cilvēka veselībai nekaitīgus materiālus – koks, akmeņu mūris, niedru jumti, linu palagi un dvieļi, un arī mūsdienīgi materiāli, kas mazina alerģijas iespējamību. Varbūt uzreiz to nepamanīsiet, taču pārsvarā šajās mājās telpu apdarei izmantotas videi draudzīgas krāsas un apdares līdzekļi, arī telpu kopšanai un gultas veļas mazgāšanai lieto līdzekļus ar ekomarķējumu. Šajās mājās nesmēķē telpās. Daudzviet viesiem piedāvā saimnieku pašu audzētu ekoloģiski tīru pārtiku, dažādas aktivitātes dabā: braucienus ar velosipēdiem, pārgājienus, dzīvnieku vērošanu.  Saimnieki domājuši arī par bērniem – ir rotaļlaukumi, mājdzīvnieki apskatei, ērtības ģimenēm ar pavisam maziem bērniem. Daudzi saimnieki ir pirts lietu zinātāji, citi spēj aizraut ar interesantiem stāstiem par dabu, vietām un lietām apkārtnē. Arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām te būs ērti.

Ar ko īpašs katrs 2018. gada "Zaļā sertifikāta” saņēmējs.

Viesu māja “Gungas”, Ādažu novads

Atrodas skaistā vietā – Dūņezera krastā. Viesi var izmantot piecas vēsturiskas guļbaļķu ēkas, kas atvestas no dažādiem Latvijas vēsturiskajiem novadiem. Viesu vajadzībām iegādāts jauns aktīvās atpūtas inventārs, apzinātas vietējās dabas vērtības, par kurām tiek stāstīts mazākajiem viesu mājas apmeklētājiem un citiem interesentiem.

Brīvdienu māja “Jaunbrenguļi – Dzeltenā māja”, Pārgaujas novads

Atrodas Gaujas Nacionālā parka teritorijā, netālu no Cēsīm. Saimnieki aktīvi iesaistījušies nacionālā parka taku veidošanā un nozīmīgu dabas objektu, piemēram, Sarkano klinšu sakopšanā un aizsardzībā. Arī brīvdienu mājas teritorijā tiek veidota dabas taka ar uzziņas elementiem.

Z/s “Sidrabi”, Kokneses novads

Zemnieku saimniecība ir viena no retajām vietām Latvijā, kur audzē kaņepes un ražo dažādus ar kaņepēm saistītus produktus, t.sk. kaņepju pienu. Saimniece aktīvi iesaistās Daugavas krastu apsaimniekošanā un pļavu aizsardzībā, šķiro atkritumus un konsultē citus novada uzņēmējus. Organizē kaņepju novākšanas talkas. “Zaļo sertifikātu” saņem pirmo reizi.

Viesu māja “Springšļu dzirnavas”, Līgatnes novads

“Springšļu dzirnavas” atrodas klusā un mazapdzīvotā vietā – Līgatnes upes krastā, kur vēsturiski īsā upes posmā atradušās vairākas ūdensdzirnavas. Saimnieki ļoti rūpējas par apkaimes vides saglabāšanu, taupa dabas resursus un iesaka viesiem doties pastaigās gar upes krastu, kur var novērot savvaļas dzīvniekus, bet rudens laikā – lašu migrāciju. “Zaļo sertifikātu” saņem pirmo reizi.

Brīvdienu māja “Meža skuķi”, Daugavpils novads

“Meža skuķi” atrodas Latgalē pie ainaviskā Iknešu ezera. Saimniece kopj bišu dravu un lauku, kurā aug latviešu sētai raksturīgie dārzeņi. Aizgājušajos trīs gados ir izveidota jauna atpūtas vieta, atjaunots ceļa segums 200 m garumā, kā arī mazākajiem apmeklētājiem nomainīts videi un bērniem draudzīgs inventārs.

Ciema māja “Ceļmalas”, Aglonas novads

“Ceļmalas” atrodas Aglonā, netālu no Aglonas bazilikas. Saimniece izveidojusi ļoti skaistu ziedu dārzu, bet siltumnīcās gatavojas veselīgi dārzeņi, no kuriem tiek gatavota maltīte klientiem. Iepriekšējos trīs gados ir uzlabota kanalizācijas sistēma, uzstādīti jauni elektroenerģijas skaitītāji un kustību sensori, kā arī nomainīta jauna virtuves iekārta. Tiem, kas ierodas ar videi draudzīgiem pārvietošanās līdzekļiem, izveidots velostatīvs.

Kempings “Saules mājas”, Dundagas novads

No “Saules mājām”, kas atrodas pašā Kolkasraga galā, var vērot gan saulrietu, gan saullēktu, gan arī naktī mirdzošo Kolkas bāku. “Saules mājas” ir videi draudzīgas, jo tajās netiek izmantota elektroenerģija. Klienti var savām vajadzībām izmantot Kolkasraga apmeklētāju centru. Ir laba sadarbība ar Slīteres nacionālo parku. Taku, kas ved no apmeklētāju centra uz Kolkas ragu, apgaismo spuldzes no speciāli uzstādītiem neliela izmēra vēja ģeneratoriem.

Brīvdienu māja “Baldones meža māja”, Baldones novads

Atrodas Baldonē, netālu no vietas, kur savulaik kursējis leģendārais Baldones–Ikšķiles zirgu tramvajs jeb trulītis. Saimniece aktīvi sadarbojas ar vietējo kopienu, pēta Baldones apkaimes vēsturi, vada ekskursijas un stāsta par Baldones vēsturisko kūrortu, sēravotiem un sanatoriju. Aizvadītajos trīs gados nomainīta energoefektīvāka sadzīves tehnika, rekonstruēta pirts.

Brīvdienu māja “Piza”, Ventspils novads

Atrodas “Lībiešu krastā” un Ovišu dabas lieguma teritorijā. Saimnieki daudzina lībiskās tradīcijas un rūpējas par apkaimes dabas saglabāšanu. Pēdējo trīs gadu laikā uzlabota kanalizācijas sistēma, nomainīta energoefektīvāka sadzīves tehnika un organizētas bērnu nometnes, kurās stāstīts par videi draudzīgām rīcībām.

SIA “Birzī”, Smiltenes novads

Saimnieki iegūst bērzu sulas, no kurām ražo bezalkoholiskos dzirkstošos dzērienus. Tām pievieno piparmētras u.c. tradicionālās latviešu garšvielas, izmantojot vecvecāku receptes. Saimnieki izvadā ekskursijā pa saimniecību, piedāvā produkcijas degustāciju un iegādi. “Zaļo sertifikātu” saņem pirmo reizi.

Berķenes muiža, Jelgavas novads

Berķenes muiža ir viena no senākajām muižām Zemgalē. Muižas kungu māja ir atjaunota, izmantojot mūsdienu modernās, videi un cilvēka veselībai draudzīgās tehnoloģijas. Saimnieki kopj muižas parku un dārzu. Piedāvājumā ir naktsmītnes, telpas viesībām un semināriem. “Zaļo sertifikātu” saņem pirmo reizi.

Brīvdienu māja “Ezera sonāte”, Rēzeknes novads

Saimniece aktīvi darbojas dabas resursu saudzēšanas un apkaimes dabas aizsardzības jomā. Ir atjaunots bērnu spēļu laukums, nomainīta ūdensvada un kanalizācijas sistēma, atjaunota sadzīves tehnika, pie mājas iestādītas Latvijai raksturīgākās tējas un garšaugi. Dzīvojamai mājai nomainīts vecais jumta segums, bet laivai iegādāts elektromotors.

Brīvdienu māja “Piekūni”, Madonas novads

“Piekūni” atrodas netālu no Latvijas augstākā paugura – Gaiziņkalna. Saimniece ir vides gids, organizē ekskursijas pa Gaiziņkalna dabas parku. Pēdējo trīs gadu laikā brīvdienu mājā ir uzlabota ūdens un kanalizācijas sistēma, atjaunotas pastaigu takas, kas vasarās tiek arī pļautas. Bērniem ir iespēja dzīvoties ar laukiem raksturīgajiem mājdzīvniekiem.

Lauku māja “Indāni”, Kandavas novads

“Indāni” ir viena no latviskākajām Latvijas lauku sētām. Uz šejieni dodas tie, kas patiesi vēlas izbaudīt Latvijas laukus un satikt īstu Latvijas saimnieci. Bērni var iepazīt sunīšus, zosis, vistas, gaiļus u.c. mājlopus. Pagājušā gadā uzbūvēta jauna lapene, kas ir pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Saimniece uzņem bērnus ar īpašām vajadzībām no Latvijas bērnunamiem.

Brīvdienu māja “Šķiperi-2”, Nīcas novads

“Šķiperi” atrodas blakus Bernātu dabas parkam. Saimnieki aktīvi iesaistās vietējās biedrībās, kas uzlabo apkaimes publisko infrastruktūru. Saimniecībā viesiem ir uzcelta jauna lapene, daļai ēku nomainīti jauni šindeļu jumti. Sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Vides valsts dienestu Bernātu dabas parkā pie jūras izveidots auto stāvlaukums, ko var izmantot klienti un vietējie iedzīvotāji.

Brīvdienu māja “Garīkas”, Skrundas novads

“Garīkas” ir pirmā vieta, kur Latvijā brīvdabā sāka audzēt šitakē sēnes. Pērnajā gadā ir iegādāta jauna, energoefektīvāka sēņu kaltēšanas iekārta. Saimnieki uztur gan ainavisko apkaimi, gan skaisto augļu dārzu. Apmeklētāji var doties ekskursijā un degustēt ēdienus no šitakē sēnēm. Pieejami saimnieku gatavoti suvenīri.

Viesnīca “Skrundas muiža”, Skrundas novads

Atjaunotā Skrundas muiža, kurā pirms tam bija Skrundas pamatskola, atrodas skaistajā Ventas krastā. Tagad te izveidota viesnīca ar 12 labiekārtotiem numuriem. Muižas kungu mājā ierīkots muzejs, kurā var apskatīt retu eksponātu – pasaulē viena no vecākajiem rāpuļiem – Ventastega Curonica maketu. “Zaļo sertifikātu” iegūst pirmo reizi.

Brīvdienu māja “Zirgu sēta Klajumi”, Krāslavas novads

Zirgu sēta “Klajumi” Latvijā pazīstama gan kā vieta, kur ar zirgiem var doties pārgājienos pa Daugavas loku dabas parku, gan arī saimnieci, kura gatavo tradicionālos ēdienus un atjauno apkaimes ēkas. Pēdējo trīs gadu laikā ir izveidots jauns objekts – “Klajumu ķēķis” ar jaunu un energoefektīvu virtuves iekārtu un sadzīves tehniku, kur varēs baudīt Augšzemes un Latgales kulināro mantojumu.

Brīvdienu māja “Sīpoli”, Nīcas novads

“Sīpolos”, kur savākta Latvijā lielākā dzirnakmeņu kolekcija, pēdējo trīs gadu laikā ir veikti daudzi darbi, kas sekmējuši dabas resursu aizsardzību: rekonstruēta kanalizācijas sistēma, labiekārtota malkas novietne, kā arī noņemti un nomainīti vecie šīfera jumti. Saimnieki aktīvi darbojas vietējā biedrībā, kas nodarbojas ar ciema publiskās infrastruktūras atjaunošanas darbiem.

Piemājas bioloģiskā saimniecība “Vīksnas”, Alojas novads

“Vīksnas” ir saimniecība, kurā rūpējās par apkaimes dabas daudzveidības saglabāšanu. Šajā lietā neatņemami palīgi ir aitas, kas nogana bioloģiski vērtīgās pļavas, pateicoties tam, šeit aug naktsvijoles, orhidejas un citi aizsargājamie augi. Saimniece no vilnas gatavo dažādus suvenīrus un filcē. Uz šejieni ekskursijās brauc gan no apkaimes bērnudārziem, gan arī no attāliem Latvijas novadiem pieaugušie. Sētas vidū uzstādīts informatīvi izglītojošs stends. “Zaļo sertifikātu” iegūst pirmo reizi.

Brīvdabas picērija “Vīnkalni”, Beverīnas novads

Brīvdabas picērija atrodas Miegupītes krastā, netālu no Gaujas Nacionālā parka. Apmeklētāji var piedalīties ēdienu gatavošanā uz dzīvās uguns. Saimnieki rūpējas par apkaimes dabas saudzēšanu un aicina to darīt citus. “Zaļo sertifikātu” iegūst pirmo reizi.

Asnāte Ziemele,

Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” prezidente