Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Uz restaurācijas darbu laiku Bauskas pils tornī noņemts Latvijas valsts karogs

Bauskas pils muzejs informē, ka sakarā ar restaurācijas darbiem Bauskas pilsdrupu centrālajā tornī noņemts Latvijas valsts karogs. Slēgts arī skatu laukums pilsdrupu centrālajā tornī un Livonijas ordeņpils drupu apskate.

Mūsu valsts karogs Bauskas pils tornī tika pacelts 1988. gada 12. novembrī, kad Bauskas pilskalnā ar tautas mītiņu atklāja Latvijas Tautas frontes Bauskas rajona nodaļas dibināšanas konferenci. Sarkanbaltsarkanais karogs tika pacelts kā tautas atmodas simbols.

Šobrīd pilsdrupu centrālais tornis un piegulošās sienas ir avārijas stāvoklī. Sienās vērojamas kavernas, plaisas un akmeņu izdrupumi. Vēsturiskās apdares paliekas ir uz izzušanas robežas. Sienas bojā lietusūdeņi un sniegs, kas sakrājas neapjumtā torņa iekšpusē un caur aizbērtajiem pagrabiem filtrējas uz Mēmeles stāvkrastu, radot noslīdeņus. Infrastruktūra – kāpnes, skatu laukums – ir nolietoti. Tornis nav izmantojams kultūrizglītojošiem pasākumiem.

Restaurācija notiek ERAF projektā “Nozīmīga kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstība kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Zemgales reģionā”.

Tornis tiks apjumts, tādējādi izslēdzot nokrišņu ūdeņu iekļūšanu torņa sienās un pagrabos. Izmantojot pils centrālajā tornī izveidotās ārējās galerijas, balkonus un torņa augšējās daļas šaujamlūkas, tiks organizēta Mūsas un Mēmeles sateces un Lielupes sākuma ainavas, kā arī pilsdrupu un tās iekļaujošo vaļņu un bastionu apskate. Galerijās torņa iekšpusē varēs apskatīt torņa oriģinālās mūra konstrukcijas un interjera sienu apdares fragmentus. Apjumtā iekštelpa būs piemērota vieta teātru un koncertu norisēm. Tornī tiks izvietota pils būvvēstures digitāla ekspozīcija.

Darbiem Bauskas pilsdrupu centrālajā tornī jānoslēdzas 2021. gada rudenī, kad tas tiks atvērts apskatei.

Sagatavojusi Elīna Jegorova,

Bauskas pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste,

klientu apkalpošanas vadītāja