Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Rīgas dome dod "zaļo gaismu” Centrāltirgus pārbūvei un Skanstes atjaunošanai

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputāti 10. aprīlī akceptēja pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu ievērojamiem projektiem – Rīgas Centrāltirgus kanālmalas un pagrabu pārbūvei, kā arī Skanstes teritorijas labiekārtošanai.

Centrāltirgu atjaunos divos projektos: “Rīgas Centrāltirgus revitalizācija: kanālmalas infrastruktūras un publiskās ārtelpas sakārtošana” un “Rīgas Centrāltirgus revitalizācija: pazemes pagrabu pārbūve uzņēmējdarbības veicināšanai”. Abus projektus īsteno Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, un tos plānots realizēt līdz 2022. gadam.

Tiks rekonstruēta kanālmalas teritorija no Maskavas ielas līdz Prāgas ielai jeb no Gaļas līdz Zivju paviljonam. Izremontēs tramvaja ceļus un autostāvvietas, piegādes zonu pie kanāla nosegs ar terasi, ierīkos promenādi, veloceliņus, piestātni tūristu kuģīšiem. Tiks izveidots arī sava veida muzejs – interaktīva ekspozīcija par tirgus vēsturi, kas ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, kā arī iekļauts UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā.

Savukārt pagrabu pārbūve ļaus ievērojami palielināt noliktavu un tirdzniecības platības. Tiks izremontēti slavenie tirgus pagrabi, kas savieno, piemēram, Sakņu, Gastronomijas, Piena un Gaļas paviljonu. Pagrabos atjaunos elektroinstalāciju un liftus, uzstādīs ugunsdrošības signalizāciju, ugunsdzēšanas sistēmu un aprīkojumu nepieciešamās temperatūras uzturēšanai.

Abu šo projektu kopējais budžets plānots 30 miljoni eiro. No tā 5,2 miljoni eiro būs Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums, 3,2 miljoni eiro – valsts budžeta dotācija un 21,1 miljons eiro – Rīgas domes līdzfinansējums. Patlaban noslēdzies iepirkums par būvdarbiem un notiek sarunas ar konkursa uzvarētāju.

“Šis projekts ir svarīgs pilsētai, un tā virzīšanās uz priekšu ir apsveicama. Projekta nepieciešamību var skaidri redzēt, paskatoties uz kanālmalu, kur tagad dažas vietas ir gandrīz pirmsavārijas stāvoklī. Es arī gribētu pievērst uzmanību tam, ka pēc dažiem gadiem sāks īstenot “Rail Baltica” projektu, apkārt būs pavisam jauna sabiedriskā telpa un arī pilsētas kanālam būs gandrīz tāda pati vērtība kā Rīgas parkiem un skvēriem,” norādīja Rīgas domes priekšsēdētāja p. i. Oļegs Burovs.

Savukārt Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Aleksejs Rosļikovs informēja, ka tuvāko divu nedēļu laikā tiksies ar būvniecības konkursa uzvarētājiem, lai pārrunātu plānoto būvdarbu procesu un iespējamos riskus būvdarbu gaitā. “Mums šīs lietas ir nopietni jāizrunā, lai vēlāk nerastos nevēlami projekta sadārdzinājumi neplānotu darbu dēļ,” uzsvēra A. Rosļikovs.

Skanstes teritorijas revitalizācijas 1. kārtas projekts paredz līdz 2022. gadam kardināli pārveidot Skansti. Aizaugušu pamesto zemesgabalu un purvu vietā tur būs mūsdienīgs pilsētas rajons. Atjaunos degradēto teritoriju apmēram 18,7 ha platībā, kā arī izbūvēs un rekonstruēs Skanstes ielas un Ganību dambja posmus ar kopējo garumu 1,95 km.

Lai rajons būtu piemērots apbūvei, plāno ierīkot sadzīves un lietusūdens kanalizāciju, ūdensvadu un elektrības tīklus, uzcelt kanalizācijas sūkņu staciju, kā arī sakopt infrastruktūru – ierīkot apgaismojumu, piebrauktuves, ietves un celiņus pie jauniem Lapeņu, J. Dikmaņa, J. Krūmiņa un J. Daliņa ielas posmiem. Pārpurvotās teritorijas ne tikai nosusinās, bet arī papildinās ar dekoratīviem kanāliem un dīķi, kas kļūs par sava veida “odziņu” apkaimes atpūtas zonā. Šajā rajonā ierīkos bērnu rotaļlaukumus un trenažieru laukumus, kā arī skeitparku.

Projekta kopējais budžets plānots 20 miljoni eiro, no tā 4,7 miljoni eiro – ERAF finansējums, 1,65 miljoni eiro – valsts budžeta dotācija un 13,6 miljoni eiro – Rīgas domes līdzfinansējums. Projektu plānots realizēt līdz 2022. gadam.

“Tas kļūs par svarīgu soli ne tikai Skanstes, bet arī visas Rīgas attīstībā. Projekts jāiekļauj Nacionālajā attīstības plānā. Rīdzinieki savā rīcībā iegūs milzīgu labiekārtotu teritoriju, kur ir ieplānota ne tikai publiskā telpa, bet arī, piemēram, jauniešu zinātnes centrs pēc slavenā Tartu “AHHAA” centra piemēra,” norādīja O. Burovs.

Sagatavojusi Solvita Brence,

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja