Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ķekavas novada pašvaldība aktīvi cīnās par aizdevumiem trim skolu projektiem

Lai risinātu skolu un bērnudārza trūkumu, Ķekavas  novada pašvaldība plāno īstenot trīs izglītības investīciju projektus, kuru rezultātā novadā ilgākā laikā varētu nodrošināt ar papildu vietām gandrīz 1300 bērnus.

Pašvaldība plāno Ķekavas vidusskolai piebūvēt moduļu ēku un uzbūvēt Baložu vidusskolas piebūvi un sporta laukumu, kā arī iegādāties zemi jaunas skolas būvniecībai Katlakalnā. Šo projektu pieteikumi aizņēmumu saņemšanai ir iesniegti Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomē.

Tie ir rūpīgi pārdomāti ilgtermiņa risinājumi, kuru īstenošanai pašvaldībai ir nepieciešams aizņēmums no valsts, jo pašvaldība to saviem spēkiem nevar “panest”, šī finansiālā nasta ir pārāk smaga: tie ir projekti, kuru ieguldījums mērāms miljonos. Turklāt Ķekavas novads ir viens no lielākajiem maksātājiem pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, kur ik gadu no Ķekavas novada budžeta citām pašvaldībām aiziet vairāki miljoni (2018. gadā – 4 milj. eiro), kurus Ķekavas novada pašvaldība būtu varējusi ieguldīt sava novada attīstībā.

“Jau vairāk nekā pusgadu mēs visus savus uzsāktos darbus un plānus esam “iesaldējuši” neskaidrības dēļ – būs vai nebūs mums šis valsts aizņēmuma finansējums mūsu skolu projektiem. Pašreizējā situācija nu jau rada pamatotu satraukumu, jo ir gada vidus, bet neziņa nav mazinājusies. Mums ir grūti bērnu vecākiem izskaidrot šo kavēšanos, jo pilnīgi saprotami, ka bērnu vecāki vēlas prognozējamību par sava bērna iespējām iegūt izglītību pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai un gaida konkrētu mūsu rīcību. Šobrīd pašvaldības bērnudārzos tiek nodrošinātas vietas vairāk nekā 1200 bērniem, bet vēl septiņi simti gaida rindā. Un visi šie bērni agrāk vai vēlāk uzsāks skolas gaitas, tikai paliek jautājums, vai viņiem skolā būs vieta?” situāciju skaidro Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire.

Ķekavas novadā 25% iedzīvotāju ir tieši bērni un jaunieši vecumā līdz 18 gadiem, un šo īpatsvaru palielina arī fakts, ka novadā aizvien vairāk ienāk jaunās ģimenes ar bērniem. Pēdējo septiņu gadu laikā Ķekavas novadā skolēnu skaits ir pieaudzis par 62%, un skaitļi pārliecinoši rāda, ka šī tendence turpinās stabili augt arī nākotnē.

“Šis viennozīmīgi ir viens no lielākajiem un vienlaikus smagākajiem Ķekavas novada pašvaldības izaicinājumiem – meklēt un rast risinājumus, kā visiem novada bērniem nodrošināt bērnudārza un skolas pieejamību, kā to nosaka likums. Un tas nenoliedzami nav viegls uzdevums, jo tā īstenošanu ierobežo ne jau pašvaldības vēlme, bet pašvaldībai pieejamais finanšu līdzekļu apjoms,” atzīst V. Baire.

Ķekavas novada pašvaldība jau iepriekš pierādījusi, ka spēj īstenot gan inovatīvus īstermiņa, gan tālredzīgus ilgtermiņa risinājumus, lai novada bērniem nodrošinātu papildu vietas bērnudārzos un skolās: piemēram, izveidots pirmais “aukļu dienests” (to gadā izmanto vairāk nekā 300 bērnu), piebūvēti moduļi bērnudārzam Baložos un sākumskolai Katlakalnā, uzbūvēta jauna sākumskola Ķekavā gandrīz 600 bērniem, kas jau ir pārpildīta.

Akūto vietu trūkumu skolās un bērnudārzos raksturo reālā situācija. Tā, piemēram, Pļavniekkalna sākumskola šajā mācību gadā nevarēja uzņemt visus bērnus pirmajā klasē. Baložu vidusskola, lai nodrošinātu nepārtrauktu mācību procesu, mācību stundu norisei ir pielāgojusi skolotāju istabu, tās pirmsskolas vingrošanas zāle ir pielāgota 3. klases mācību stundu nodrošināšanai, gaitenī notiek mūzikas stundas, sporta kompleksa otrā stāva nišā notiek vēstures, ekonomikas un angļu valodas stundas. Ķekavas vidusskolā skolotāju istaba ir pārveidota par klašu telpu, sociālā pedagoga kabinets ir pielāgots svešvalodu grupu nodarbībai, mācību stundas (telpu nepietiekamības dēļ) notiek lasītavā, zēnu mājturības kabinetā un skolas aktu zālē. Skolās fiziski trūkst telpu, kur nodrošināt bērniem mācību priekšmetu apguvi.

Ķekavas novada pašvaldības galvenā darbības prioritāte jau daudzus gadus (un noteikti arī turpmāk) būs izglītība, jo tai tiek atvēlēta 50% jeb 20 milj. eiro no pašvaldības budžeta. Bet tas nav pietiekami, lai īstenotu uz ilgtermiņa risinājumu vērstus investīcijas projektus, paplašinot vai izbūvējot jaunus bērnudārzus un skolas. Tāpēc šeit jo īpaši būtisks ir valsts – nozaru ministriju – atbalsts. Un, spējot sniegt racionālu pamatojumu izglītības investīciju projektu realizēšanai, šādu atbalstu Ķekavas novada pašvaldība ir jau saņēmusi gan no Izglītības un zinātnes ministrijas, gan no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas.

“Es kā domes priekšsēdētāja apņemos rīkoties arī tālāk un pierādīt šā jautājuma būtiskumu. Ceru, ka Ķekavas novada piedāvātos skolu un bērnudārza trūkuma risinājumus spēs izprast un dot “zaļo gaismu” arī Finanšu ministrija. Laiks rit uz priekšu, tas neapstājas līdz ar gaidīšanu aizņēmumu rindā, un mums visiem kopīgiem spēkiem – gan pašvaldībai, gan valstij – ir jāspēj savlaicīgi, nevis novēloti pieņemt būtiskus lēmumus, lai mūsu bērniem, Latvijas nākotnei, nodrošinātu kvalitatīvu un mūsdienīgu izglītību. Tas ir mūsu kopīgs pienākums pret mūsu ģimenēm, mūsu bērniem,” uzsver Viktorija Baire.

Sagatavojusi Vineta Vītoliņa,

Ķekavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību vadītāja