Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Rīgā izveidos vai modernizēs 2500 dalītās atkritumu vākšanas punktus

Rīgā turpmāko gadu laikā tiks izveidoti vai modernizēti 2500 dalītās atkritumu vākšanas punkti un izveidoti 12 šķiroto atkritumu savākšanas laukumi, informē Rīgas domes Mājokļu un vides departaments.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2008/98/EK prasību līdz 2025. gadam Latvijā nodrošināt vismaz 55% sadzīves atkritumu šķirošanu Rīgas dome par vienu no prioritātēm pilsētas atkritumu apsaimniekošanas modernizācijas projektā izvirzījusi atkritumu šķirošanas infrastruktūras paplašināšanu, izveidojot iedzīvotājiem pieejamu un ērtu publisko šķirošanas konteineru tīklu, kā arī šķirošanas laukumus.

Eurostat 2018. gada dati liecina, ka viens Latvijas iedzīvotājs rada vidēji 410 kilogramu sadzīves atkritumu gadā. Rīgā tas veido kopējo sadzīves atkritumu apjomu 262 000 t apmērā ik gadu. Šobrīd tiek sašķiroti tikai nedaudz vairāk par 10% atkritumu, nešķirotā veidā poligonā nonāk vairāk nekā 200 000 t atkritumu gadā.

“Viens no galvenajiem šķēršļiem atkritumu šķirošanai ir atbilstošas infrastruktūras trūkums Rīgas iedzīvotājiem. Tāpēc Rīgas atkritumu apsaimniekošanas modernizācijas projekta prioritāte ir nodrošināt ikvienam iedzīvotājam pieeju atkritumu šķirošanas konteineriem. Tiks sakārtota arī atkritumu izvešana, izveidojot modernu autoparku un nodrošinot optimālu atkritumu izvešanas maršrutu tīklu, tādējādi samazinot sastrēgumus un gaisa piesārņojumu, ko rada atkritumu izvešana,” norāda Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe.

Viņa atzīmē, ka šķirošanas infrastruktūra ir tikai viens no soļiem, jo jāveido arī  iedzīvotāju izpratne par atkritumu šķirošanas nepieciešamību un jāmaina ikdienas paradumi, lai viņi šo infrastruktūru aktīvi izmantotu. “Tā kā pārstrādājamos atkritumus iedzīvotāji nodod bez maksas, ar pārdomātu sabiedrības informēšanas darbu un pieejamu šķirošanas infrastruktūru tas ir izdarāms. Balstoties uz Eiropas statistikas datiem, četru cilvēku ģimene gada laikā, aktīvi šķirojot, var samazināt savu maksas sadzīves atkritumu daudzumu par 840 kilogramiem jeb gandrīz tonnu. Tas ir draudzīgi gan videi, gan makam!” uzver E. Piņķe.

Līdztekus publisko atkritumu dalītās vākšanas punktu izveidei, kuros iedzīvotāji varēs šķirot iepakojumu, līdz 2022. gada vasarai Rīgā būs jāizveido arī 12 atkritumu šķirošanas laukumi, kuros iedzīvotājiem būs iespēja nodot arī dažādus nestandarta mājsaimniecības atkritumus, piemēram, lielgabarīta un bioloģiski noārdāmos (pārtikas, dārza u.c.) sadzīves atkritumus.

Kā ziņots, saskaņā ar konkursa rezultātiem jūnijā izveidota akciju sabiedrība “Tīrīga”, lai publiskās un privātās partnerības ietvaros Rīgā īstenotu atkritumu apsaimniekošanas sistēmas modernizāciju, ieviestu iedzīvotājiem ērtus atkritumu šķirošanas risinājumus un sasniegtu Rīgas, Latvijas un Eiropas mērķus atkritumu apsaimniekošanā un aprites ekonomikas attīstībā. Izveidotā partnerība nodrošinās Rīgas iedzīvotājiem stabilu, prognozējamu un kvalitatīvu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu ilgtermiņā, kā arī ērtas atkritumu šķirošanas iespējas, tādējādi ļaujot iedzīvotājiem pat par pusi samazināt nešķiroto maksas sadzīves atkritumu apjomu. Par šķiroto atkritumu apsaimniekošanu iedzīvotāji nemaksās.

Starptautisks konkurss par privātās un publiskās partnerības izveidi Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanai tika izsludināts 2018. gada vasarā un noslēdzās šāgada maijā. Izsludinātajā konkursā publiskās un privātās partnerības izveidei par uzvarētāju atzīta divu atkritumu apsaimniekotāju – SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide" – dalībai konkursā izveidotajā SIA "CREB Rīga".

Publiskās un privātās partnerības modeli uz 20 gadiem kā efektīvāko Rīgas dome izvēlējās jau 2017. gadā pēc plaša un detalizēta izvērtējuma. Tas tika atzīts par labāko risinājumu Rīgas atkritumu saimniecības modernizācijai, ņemot vērā arī nepieciešamo investīciju apjomu, kas jau dažu pirmo gadu laikā ir 27 miljoni eiro, bet projektā kopumā – ap 100 miljoniem eiro.

Projekta gaitā tiks veikta vērienīga dalītās atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūras izveide un modernizācija, tostarp sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktu ierīkošana, nodrošinot ap 2500 punktu un to pieejamību iedzīvotājiem, 12 šķiroto atkritumu savākšanas laukumu ierīkošana, transportlīdzekļu parka nomaiņa un regulāra atjaunošana, pazemes tipa konteineru uzstādīšana Vecrīgā un tās apkārtnē, nojumju uzstādīšana konteineru novietnēs ar vairākiem konteineriem, sadzīves atkritumu konteineru personalizācija, iedzīvotāju informēšana un izglītošana par atkritumu šķirošanas principiem un ieguvumiem.

Sagatavojis Mārtiņš Vilemsons,

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinators