Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ventspils Medicīnas bibliotēka piedāvā slimnīcas pacientiem audiogrāmatas

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas pacientiem, kuri ir neredzīgi, vājredzīgi vai ar citādām lasīšanas grūtībām, pieejams jauns Ventspils Medicīnas bibliotēkas pakalpojums – iespēja klausīties audiogrāmatas.

Šo pakalpojumu piedāvā Ventspils bibliotēkas ārējais apkalpošanas punkts – Medicīnas bibliotēka, kas Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā darbojas jau kopš 2013. gada. Ņemot vērā to, ka liela daļa bibliotēkas lietotāju ir slimnīcas pacienti, katru darba dienu Medicīnas bibliotēka slimnīcas pacientus apkalpo arī individuāli, grāmatas un periodiskos izdevumus piegādājot palātās.

Medicīnas bibliotēkas vadītāja Liene Buņķe pastāstīja, ka no grāmatām vispieprasītākie ir detektīvi, sievietes iecienījušas arī romantisko literatūru, mazāka interese ir par ceļojumu aprakstiem, ezotēriku un psiholoģiju. Līdzšinējā pieredzē ir bijuši gadījumi, kad slimnīcas pacienti labprāt iepazītos ar bibliotēkas piedāvāto literatūru, bet redzes problēmu dēļ tas nav iespējams vai ir stipri apgrūtinoši. Izskanējuši arī lūgumi grāmatu palasīt priekšā, tomēr  bibliotekāram, ikdienā veicot savus tiešos pienākumus, tam nepietiktu laika. Tāpēc slimnīcas pacienti ar redzes problēmām noteikti novērtēs jauno iespēju noklausīties medicīnas bibliotēkā pieejamās audiogrāmatas, ir pārliecināta L. Buņķe.

Ventspils bibliotēka noslēgusi vienošanos ar Latvijas Neredzīgo bibliotēku nolūkā sekmēt un pilnveidot dažādu izdevumu pieejamību audiogrāmatās. Saskaņā ar vienošanos Latvijas Neredzīgo bibliotēka nodod Ventspils bibliotēkas lietošanā pielāgoto literatūru – vienā reizē 20 eksemplārus. Paredzēts, ka jaunas audiogrāmatas, kas ierakstītas Latvijas Neredzīgo bibliotēkas skaņu ierakstu studijā, bibliotēkā būs pieejamas ik pēc pāris mēnešiem.

Starp pirmajām 20 audiogrāmatām, kas pieejamas Medicīnas bibliotēkā, ir dažādu žanru daiļliteratūra gan latviešu, gan krievu valodā – Aleksandras Mariņinas, Rozamundes Pilčeres, Sidnija Šeldona, Džeralda Darela, Ingunas Baueres, Noras Ikstenas un citu autoru darbi. Medicīnas bibliotēkas rīcībā ir arī aprīkojums, lai pacients audiogrāmatu varētu klausīties slimnīcas palātā.

Medicīnas bibliotēka darbojas Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī, Inženieru ielā 60, pirmajā stāvā. Bibliotēkā ir pieejamas dažādu nozaru – medicīnas, psiholoģijas, dietoloģijas, netradicionālās medicīnas, sporta medicīnas grāmatas, arī literatūra grūtniecēm un jaunajām māmiņām. Slimnīcas pacientiem bibliotēka piedāvā daiļliteratūru latviešu, krievu un angļu valodā, grāmatas par veselīgu dzīvesveidu un uzturu un periodiskos izdevumus. Savukārt mazajiem pacientiem ir iespēja iepazīties ar bērnu grāmatām latviešu un krievu valodā, bilžu grāmatām, uzziņu literatūru bērniem, kā arī daiļliteratūru jauniešiem.

Bibliotēka apkalpo Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas un citu medicīnas iestāžu darbiniekus un medicīnas nozarē studējošos, pilsētas iedzīvotājus un citus interesentus, kā arī slimnīcas pacientus, sniedzot pakalpojumus traumatoloģijas, kardioloģijas, ķirurģijas, terapijas, neiroloģijas, ginekoloģijas, bērnu, LOR un mugurkaula nodaļās.

Medicīnās bibliotēkā reģistrēti 3325 lasītāji, no tiem 155 ir medicīnas darbinieki. Mēnesī vidēji tiek izsniegti gandrīz 1000 eksemplāru, no kuriem aptuveni puse ir periodiskie izdevumi.

Medicīnas bibliotēka strādā no pirmdienas līdz piektdienai no plkst. 8:30 līdz 17, sestdienās un svētdienās bibliotēka ir slēgta. Medicīnas bibliotēka nodrošina apkalpošanu palātās – pirmdienās, trešdienās un piektdienās no plkst. 14 līdz 15:30, bet otrdienās un ceturtdienās – no plkst. 13 līdz 14, lai arī tiem slimnīcas pacientiem, kuri paši nevar apmeklēt bibliotēku, būtu iespēja palasīt grāmatas un žurnālus. Turklāt jāpiemin, ka iespieddarbus, kas nav pieejami Medicīnas bibliotēkā, bet ir kādā citā no Ventspils bibliotēkām, iespējams pasūtīt uz slimnīcas bibliotēku.

Sagatavojis Kārlis Lithens,

Ventspils bibliotēkas

Bibliogrāfijas un informācijas nodaļas vadītāja p.i.