Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Rīgas un Kobes sadraudzība svin 45. gadskārtu

19. novembrī Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs “Mazajā ģildē” uzņēma Kobes pilsētas domes priekšsēdētāju Kazuhiko Adači ar pavadošo delegāciju. Tās sastāvā bija gan Kobes pilsētas deputāti un pārstāvji no administrācijas atbildīgajām komitejām un pašvaldības iestādēm, kuras sadarbojas ar partneriem Rīgā, gan pārstāvji no Kobes pilsētas Kendo kluba un Kobes Riukoku vidusskolas.

Rīgas un Kobes sadraudzība aizsākās 1974. gada 18. jūnijā un kopš tā laika ir augusi, attīstījusies un stiprinājusies, aptverot dažādas abām pilsētām svarīgas jomas.

Atzīmējot pilsētu sadraudzības 45. gadadienu, Kobes pilsētas delegācija Rīgā viesojās no 18. līdz 20. novembrim. Vizītē Kobes delegācija apmeklēja Rīgas Kultūru vidusskolu. Sadarbības līgums starp Rīgas Kultūru vidusskolu un Kobes Riukoku vidusskolu noslēgts 2017. gadā, un jau 2018. gadā tika īstenota pirmā abpusējā skolēnu un skolotāju apmaiņa. Arī šāgada aprīlī trīs Rīgas Kultūru vidusskolas skolēni un divi skolotāji devās vizītē uz Kobi. Arī nākamajā gadā plānota vizīte uz Kobi, tādēļ skolā tiks izsludināts konkurss skolēniem par nākamās vizītes tēmu “Ilgtspējīga attīstība – vide, dabas saglabāšana, atkritumu šķirošana”.

Iespējams, skaistākais sadarbības rezultāts starp abām pilsētām katru pavasari aplūkojams Uzvaras parkā. Pateicoties bijušā Japānas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijas Republikā Takaši Osanai kunga lieliskajai iecerei un neatlaidībai, vairākkārt pārliecinot Rīgas pusi par iespēju šo projektu realizēt veiksmīgi, 2012. gada pavasarī Uzvaras parka teritorijā tika iestādīti 114 vairāku šķirņu sakuru kociņi. Tāpat Āgenskalnā ir izveidots Kobes dārzs, kurš ik gadu tiek attīstīts un paplašināts.

Šajos sadraudzības gados Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam izveidojusies cieša sadarbība ar Kobes Oji zooloģisko dārzu. Kobē ikkatrs zina, ka visu iemīļotā zilonīte Zuze pirms daudziem gadiem ieradās Kobē no Rīgas. Tāpat no Rīgas uz Kobi devies arī lūšu pāris Hercogs un Lūsija, bet Kobe pretī atsūtījusi Japānas dzērves, Japānas makakus, sarkanās aras un sarkanos ibisus. Sadarbību starp Rīgas un Kobes zoodārziem plānots uzturēt arī turpmāk.

Tāpat izveidojusies laba sadarbība kultūras jomā: 2010. gadā Rīgā tika parakstīts sadarbības līgums starp Kobes filharmonijas kori un Rīgas kamerkori “Ave Sol”. Jau notikuši koncerti Rīgā un Kobē, kā arī Kobes Filharmonijas koris piedalījās Vispārējos latviešu XXV dziesmu un XV deju svētkos. Jāpiemin arī kino joma: 2010. gadā tapusi Latvijas filmas “Amaya” ar Japānas aktrisi Kaori Momoi galvenajā lomā, savukārt 2017. gada martā Rīgā kinoteātrī “Splendid Palace” notika pirmās Latvijas un Japānas kopražojuma spēlfilmas “Maģiskais kimono” pirmizrāde.

Sagatavojusi Ilze Krūkle,

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas

projektu koordinatore

Foto: Ģirts Ozoliņš /F64