Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Klientu apkalpošanas centri informē par profesionālās rehabilitācijas iespējām

Kopš šā gada sākuma Latvijas iedzīvotājiem tiek nodrošinātas plašākas iespējas uzzināt un iepazīties ar Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) pakalpojumiem.

SIVA direktore Ilona Jurševska: “Sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju esam paplašinājuši iespējas plašākam sabiedrības lokam uzzināt un iepazīties ar SIVA sniegto profesionālās piemērotības noteikšanas pakalpojumu, kā arī iespēju iegūt profesionālo kvalifikāciju, līdztekus saņemot valsts apmaksātu sociālā atbalsta un rehabilitācijas pakalpojumu.”

Paplašinātās iespējas veicinās pakalpojumu pieteikšanas pieejamību tuvāk personas dzīvesvietai.

Kopš 1. janvāra valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros (pakalpojumu centros) paplašinājies sniegto pakalpojumu klāsts: speciālisti palīdz apgūt Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) lietošanu, kā arī sniedz konsultācijas un palīdz elektroniski pieteikt Sociālās integrācijas valsts aģentūras un Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) pakalpojumus.

Pakalpojumu klāsta paplašināts, lai iedzīvotājiem būtu iespēja saņemt zinoša speciālista konsultācijas un pieteikt pakalpojumus pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai. Tāpat pakalpojumu centru darbinieki praktiski palīdz darbā ar datoru, internetu, jautājumos par e-pakalpojumu pieteikšanu, e-adreses izveidi u.c., mudinot turpmāk e-vidē darboties patstāvīgi.

Kopš 2020. gada 1. janvāra visas jaunās būvniecības ieceres var uzsākt tikai elektroniski, izmantojot Būvniecības valsts kontroles biroja BIS. Šīs izmaiņas attiecas ne tikai uz būvniecības nozares speciālistiem, bet arī uz ikvienu iedzīvotāju un uzņēmēju, kurš plāno veikt būvniecību. Tagad pakalpojumu centros var saņemt informāciju par BIS publiskās sistēmas sadaļu "E-pakalpojumi" un lietotāja darba vietu. Pakalpojumu centru speciālisti arī palīdzēs apgūt e-pakalpojuma “Pilnvarošanas risinājums publiskās sistēmas lietotājiem” izmantošanu.

Tāpat pakalpojumu centros kopš 1. janvāra var saņemt informāciju par trim SIVA pakalpojumiem – profesionālās piemērotības noteikšanu, profesionālo rehabilitāciju un transportlīdzekļa pielāgošanu cilvēkiem ar invaliditāti un personām ar funkcionāliem traucējumiem. Pakalpojumu centru speciālisti palīdzēs iegūt nepieciešamo informāciju un kārtot formalitātes.

Savukārt, ja nepieciešams kārtot jautājumus, kas saistīti ar invaliditāti, pakalpojumu centru speciālisti palīdzēs sagatavot iesniegumu VDEĀVK par invaliditātes ekspertīzes noteikšanu, iesniegumu invaliditātes ekspertīzes lēmuma apstrīdēšanai, apskatīt personas datus VDEĀVK reģistrā un sagatavot pieteikumu atkārtotas invalīda apliecības izsniegšanai.

Pakalpojumu centru izveide Latvijā tika uzsākta 2015. gadā. Pakalpojumu centros vienuviet var saņemt pašvaldību un dažādu valsts iestāžu, piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Nodarbinātības valsts aģentūras, pakalpojumus. Tāpat var saņemt konsultācijas par e-pakalpojumiem un praktisku palīdzību darbā ar datoru, internetu, jautājumos par e-adreses izveidi u.c. Pašlaik Latvijā pakalpojumu centri ir 90 pašvaldībās. Visu pakalpojumu centru adreses var atrast portālā Latvija.lv, sadaļā “Vienotie pakalpojumu centri”.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas apkopotie dati liecina, ka 2019. gadā iedzīvotāji klātienē pakalpojumu centros pieteikuši 34 381 pakalpojumu un saņēmuši 57 744 konsultācijas.

Palīdzību e-pakalpojumu apgūšanā var sniegt arī digitālie aģenti – īpaši sagatavoti speciālisti, valsts un pašvaldību iestāžu pārstāvji (tajā skaitā pakalpojumu centra darbinieki), bibliotekāri, skolotāji, kuri pastāstīs un parādīs, kā darboties e-vidē un saņemt e-pakalpojumus. Tuvāko digitālo aģentu var atrast Digitālo aģentu kartē.

Sagatavojušas Vita Krieviņa,

VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja,

Jana Briede,

SIVA sabiedrisko attiecību speciāliste