Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ventspils mūzikas vidusskolas un koncertzāles “Latvija” apkures īpatnības un ieguvumi

Ventspils mūzikas vidusskolas un koncertzāles “Latvija” būvniecībā tika realizētas 13 dažādas energoefektivitāti paaugstinošas tehnoloģijas, kuru darbību nodrošina gan ilgtspējīgas būvniecības, gan videi draudzīgu un ilgmūžīgu materiālu pielietojums, kas ievērojami ļauj ekonomēt energoresursus.

Ventspils mūzikas vidusskolas un koncertzāles “Latvija” ēka ir unikāla ar tajā izmantotajiem inovatīvajiem risinājumiem, kas nodrošina zemu enerģijas patēriņu ar minimālām silltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijām. Tā, piemēram, izbūvēti simtiem metru gari kanāli gaisa sasildīšanai un atdzesēšanai ar zemes temperatūru. Uzstādīta ventilācijas sistēma, kuras intensitāti nosaka CO2 līmenis telpā. Izvēlēti īpaši logi, kurus atverot tiek izslēgta ventilācijas darbība. Ēkā uzstādītas jaunākās klimata un laika informācijas sistēmas, kā arī gaismas, žalūziju un citas vadības sistēmas.

Uzskatāmākā ir apkure, jo to var izmērīt naudas izteiksmē. Plānotais ēkas energopatēriņš apkurei ir 25 kWh/m2 gadā. Salīdzinājumam: daudzdzīvokļu mājām tas ir ap 100–150 kWh/m2 gadā. Naudas izteiksmē tas būtu aptuveni 1,40 eiro par 1 m2 gadā, bet daudzdzīvokļu mājās apkures izdevumi ir pat 0,80–1,20 eiro mēnesī jeb sezonā ap 5–7 eiro. Kā piemēru var minēt reālu dzīvokli ķieģeļu ēkā ar sienu biezumu 51 cm, kur 56,3 m2 dzīvokļa februāra apkures rēķins bija 1,046  Wh/m2 jeb 57,43 eiro, bet Ventspils mūzikas vidusskola ar 8212 m2 patērē 34,13 kWh/m2 jeb 4,33 reizes mazāk uz 1 m2.

Šāds sasniegums iespējams, pateicoties ēkas blīvumam, siltinājuma biezumam un izcilas kvalitātes energoefektīviem logiem, bet galvenokārt arī apkures veidam, jo lielākā daļa siltuma tiek saražots no zemes jeb termopāļiem, kas ziemā strādā, lai iegūtu siltumu, bet vasarā darbojas kā dzesēšanas instruments. Pašlaik šīsziemas sezonā 145 kWh ir iegūts no termopāļiem, bet 80 kWh – no pilsētas siltuma. Izmantojot nakts un brīvdienu lētāko elektroenerģijas tarifu, tiek izmantoti termopāļi, bet dienas laikā tiek izmantota pilsētas siltumapgāde, kas kopumā, šādi diferencējot siltuma patēriņu, dod ekonomiju naudas izteiksmē.

Kā papildu enerģijas atguves iebūves ir pazemes gaisa kanāli, kas īpaši labi atgūst patērēto enerģiju – ja āra temperatūra ir virs + 20 grādiem vasarā, tad zemes pastāvīgā temperatūra + 6 grādi atdzesē karsto gaisu, bet ziemā, kad ir vairāk nekā - 5–7 grādi, tad zemē esošā temperatūra + 6 grādi sasilda ēkā ieplūstošo gaisu. Papildu lielā siltuma atguves faktors ir logi un žalūzijas, lai pavasara saule kā atguves instruments daļēji piesildītu telpu, bet vasarā, kad saules gaisma ir karsējoša, – ar žalūzijām atstarotu saules gaismu, kas ierobežos karstumu telpās.

Ventspils mūzikas vidusskolas un koncertzāles “Latvija” būvniecība tika sākta 2017. gada februārī. 2019. gada 25. jūlijā ar īpašu atklāšanas koncertu darbu uzsāka jaunā kultūras, mākslas un izglītības telpa – koncertzāle “Latvija”, bet mūzikas vidusskola savas durvis skolēniem un pedagogiem vēra 2019. gada 2. septembrī.

Sagatavojusi Sigita Znotiņa,

Ventspils pašvaldības p/i “Komunālā pārvalde”

sabiedrisko attiecību speciāliste