Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Par bitēm Eiropā rūpēsies, izmantojot Latvijā tapušu lietotni biškopjiem

Turpinot tehnoloģiju radīto iespēju ieviešanu biškopībā, Latvijas uzņēmums “BeeTech Services” ir pilnveidojis digitālo dravas pierakstu lietotni BeeKing. Līdz ar jaunās biškopības sezonas atklāšanu tā kļuvusi vēl vienkāršāk lietojama un tagad pieejama ne tikai latviešu un angļu, bet arī zviedru un vācu valodā runājošajiem biškopjiem.

Strādājot dravā, biškopim vairumā gadījumu rokas ir notraipītas ar propolisu vai medu, kas traucē ievadīt informāciju viedtālrunī. 2018. gadā Latvijā radītā mobilā lietotne BeeKing ir paredzēta darbam dravā – pierakstu veikšanai, darbu plānošanai un uzskaites veikšanai ar balss palīdzību.

Šā gada maijā klajā nākusī versija dod iespēju biškopim, atrodoties dravā, veikt pierakstus viedtālrunī ne tikai ar balsi, bet arī ar stropiem piestiprinātiem bezkontaktu marķieriem, tiem pietuvinot viedtālruni.

SIA “BeeTech Services” valdes priekšsēdētājs Jānis Kronbergs norāda, ka lietotnes BeeKing esošā balss vadība savienojumā ar jauno bezkontaktu marķieru funkcionalitāti būtiski samazina pierakstiem un informācijas iegūšanai veltīto laiku un ir unikāla biškopībā. BeeKing lietotne būtiski uzlabo biškopja darba efektivitāti un mazina trūkstošas vai savlaicīgi neiegūtas informācijas radītos riskus.

“BeeKing lietotni sāku izmantot 2019. gada pavasarī. Līdz tam pierakstus veicu papīra dravas žurnālā. BeeKing veiktie pieraksti jebkurā laikā un vietā ir pieejami manā viedtālrunī. Redzu, kad esmu bijis dravā, ko esmu darījis, kad veikt nākamo apmeklējumu. Pierakstus varam veikt un apskatīt arī vairāki, strādājot dažādās novietnēs vienlaicīgi. Tradicionālais papīra formāta dravas žurnāls to nenodrošina. Prieks, ka 21. gadsimta tehnoloģijas ienāk samērā konservatīvajā biškopības nozarē,” pieredzē dalās Kuldīgas novada zemnieku saimniecības “Baļļas” saimnieks Helmuts Bergholds.

“Biškopība, tāpat kā citas nozares, saskaras ar dažādiem izaicinājumiem. BeeKing ir viena no iniciatīvām, kas ļauj biškopībai iet līdzi laikmetam. Varam būt lepni, ka šāds inovatīvs risinājums ir tapis tieši Latvijā. Sadarbojamies ar BeeKing komandu jau vairāku gadu garumā, gan izglītojot biškopjus dravas pierakstu jomā, gan pārstāvot Latviju starptautiski,” stāsta Latvijas Biškopības biedrības padomes priekšsēdētājs Juris Šteiselis.

“BeeTech Services” šogad izvērš darbību zviedriski un vāciski runājošos tirgos, piesaistot jaunus BeeKing lietotājus un sadarbības partnerus. Pateicoties ciešai sadarbībai ar biškopjiem un tehnoloģiju zināšanām, uzņēmums līdz šim ir spējis veiksmīgi realizēt inovācijas, izveidojot produktu, kurš funkcionalitātes ziņā ir pārāks par konkurējošiem risinājumiem gan Eiropā, gan citviet pasaulē. Lai straujāk paplašinātu klientu loku, tirgū jau pieejamajai Android versijai tuvākajā nākotnē pievienosies lietotne iOS vidē.

Lietotnes BeeKing izveidei un pilnveidošanai uzņēmums “BeeTech Services” 2018. un 2020. gadā ir saņēmis Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta atbalstu Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējuma veidā. Produkta attīstībai un eksporta veicināšanai uzņēmums saņēmis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrēto Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu.

Sagatavojusi Žanna Gutova

Latvijas Biškopības biedrība