Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Rīga piedalās virtuālajās Hanzas dienās

Ja pasauli nebūtu pārsteigusi Covid-19 pandēmija, tad šonedēļ Rīgas domes delegācija dotos uz Vācijas pilsētu Brilonu, lai piedalītos 40. starptautiskajās Hanzas dienās. Tā kā tas nebija iespējams, no 4. līdz 7. jūnijam ikviens aicināts piedalīties pirmajās virtuālajās Hanzas dienās.

Virtuālo Hanzas dienu programma apskatāma vietnē https://www.hansetagebrilon.de/en/. Hanzas pilsētas varēs tikties nevis Brilonas ielās, bet šajā vietnē un sociālajos medijos – Facebook kontā https://www.facebook.com/hanseheimathandgemacht/ un Instagram kontā https://www.instagram.com/hanse2020/.

Virtuālo Hanzas dienu atklāšanas ceremonija notiks 4. jūnijā plkst. 20:30, bet Hanzas dienas noslēgsies 7. jūnija vakarā ar virtuālo Hanzas karoga nodošanu Latvijas galvaspilsētai Rīgai, kas rīkos 41. starptautiskās Hanzas dienas 2021. gadā. Virtuālo Hanzas dienu karoga nodošanu plkst. 19 varēs redzēt Rīgas domes Facebook lapā https://www.facebook.com/Riga.lv/.

Rīgas domes Ārlietu pārvaldes pārstāvji virtuāli piedalīsies centrālajā oficiālās Hanzas dienu programmas pasākumā tiešsaistes Hanzas pilsētu delegātu sēdē 5. jūnijā. Tai sekos “Brilonas deklarācijas” parakstīšana par godu mūsdienu Hanzas pilsētu savienības 40. gadadienai.

Papildus oficiālajai programmai plānotas virtuālas tūres gidu pavadībā, izstādes un interaktīvas praktiskās aktivitātes, piemēram, Brilonas pavāru Tomija Hillebranda (Thommy Hillebrand) un Andreasa Prioreka (Andreas Priorek) pavārmākslas šovs “Stay@home – Live cooking show” 5. jūnijā plkst. 19:30 pēc Latvijas laika. Ikviens ir aicināts izmēģināt īpašās Hanzas ēdienkartes pagatavošanu mājās, nepieciešamo produktu saraksts atrodams virtuālo Hanzas dienu vietnē.

Rīga kā Hanzas pilsēta pazīstama jau kopš 1282. gada un ir cieši saistīta ar Hanzas savienību daudzu gadsimtu garumā. Viduslaikos šī sākotnējā lejasvācu tirgotāju konfederācija apvienoja vairāk nekā 200 pilsētu Ziemeļeiropā un Centrāleiropā no Londonas rietumos līdz Novgorodai austrumos. Tās mērķis bija veicināt pilsētu savstarpējo interešu aizsardzību un pārjūras tirdzniecību, un caur tirdzniecības sakariem attīstījās arī pilsētu sociālā dzīve. Vēsturiskās Hanzas savienības ziedu laikos Rīga piederēja pie vadošajām Hanzas pilsētām.

Šodien mēs skatāmies uz Hanzu kā pārticības, ekonomiskās sadarbības un stabilitātes simbolu. Tā ir pozitīva vēstures liecība, kas turpina dzīvot, pieņēmusi jaunu veidolu: 1980. gadā pēc Nīderlandes pilsētas Zvolles iniciatīvas tika izveidota Hanzas pilsētu savienība “DIE HANSE”, kurā tagad ietilpst 193 pilsētas 16 valstīs, un Rīga ir oficiāla tās dalībpilsēta kopš 2000. gada.

Sagatavojusi Ilze Krūkle,

Rīgas domes

Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore