Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

48 pašvaldības atklātā vēstulē aicina Valsts prezidentu apturēt administratīvi teritoriālo reformu

Ar aicinājumu neizsludināt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu 48 pašvaldības ar kopīgi parakstītu atklātu vēstuli ir vērsušās pie Valsts prezidenta Egila Levita. Pašvaldības uzsver, ka pieņemtais likums ir nekvalitatīvs, nepietiekami argumentēts un atbilstoši šim likumam paredzēts īstenot nedemokrātiski virzītu administratīvi teritoriālo reformu.

Jau kopš brīža, kad vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs uzsāka administratīvi teritoriālo reformu (ATR), pašvaldības iebilda pret tās īstenošanu tādā veidā, kādā tas tika darīts. ATR likuma pieņemšanas norise parāda, ka dialogs ar iedzīvotājiem ir bijis nekvalitatīvs, valdība nav spējusi atbildēt uz pašvaldību politiķu un Saeimas deputātu jautājumiem, kā jaunais dalījums nodrošinās labāku visas valsts un katras tās teritorijas attīstību un kā novērsīs nomales efektu. Pašvaldības vēstulē akcentē, ka reformas īstenošanā jānodrošina demokrātijas principiem un Eiropas vietējo pašvaldību hartas prasībām atbilstoša konsultēšanās ar novadu iedzīvotājiem.

Tomēr pēc ministra Jura Pūces lēmuma apturēt Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauju daudzas pašvaldības, baidoties no VARAM represijām, iedzīvotāju aptaujas nerīkoja. Savukārt rīkotajās aptaujās apkopotais viedoklis tika klaji ignorēts, piemēram,  Saulkrastu un Varakļānu novadu gadījumos. Kā uzsver pašvaldības, Satversmes tiesas atzinums attiecībā uz ministra J. Pūces rīcību ir pierādījums beztiesiskumam, bet nav sekojusi nekāda reakcija un rīcība ne no viena mūsu valstī. Tāpēc arī vēršamies pie prezidenta kā pēdējās instances.

Vienlaikus pašvaldības vēstulē akcentē, ka likumprojekta izskatīšanai Saeimā izveidota īpaša komisija, Administratīvi teritoriālās reformas komisija, kuras vadība tika uzticēta VARAM parlamentārajam sekretāram Artūram Tomam Plešam, radot bažas par interešu konfliktu un parlamentārās kontroles neievērošanu. Izveidotajā komisijā nebija pārstāvēta desmitā daļa Saeimas deputātu – pie frakcijām nepiederošie deputāti, kuriem nav bijusi iespēja pilnvērtīgi piedalīties diskusijā par ATR.

Izstrādātā ATR modeļa ieviešana norit vienas ministrijas paspārnē atrauti no citām nozarēm. Tai trūkst padziļināta un kompleksa, vienota skatījuma uz būtiskiem aspektiem, kas iestāsies ikdienā “pēc reformas”. Turklāt uz likuma iesniegšanas brīdi sagatavotie apvienojamo pašvaldību profili saturēja būtiskas kļūdas, savukārt likuma izskatīšanas gaitā izveidotajām jaunajām administratīvajām teritorijām šādi profili netika izveidoti, kaut arī pašvaldības to prasīja. Trūkst arī reformas mērķu sasaistes ar Eiropas Savienības finansējuma pārdali vai pretendēšanu uz to. Noteikumiem būtu jābūt skaidri definētiem pirms ATR ieviešanas.

Jau vēstīts, ka 2020. gada 10. jūnijā Saeimā pieņemts likums “Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums”, kas turpmāk paredz Latvijā izveidot 42 administratīvās teritorijas, kurās īstenot vietējo pārvaldi.

Atklāta vēstule Valsts prezidentam
Pašvaldības, kuras elektroniski parakstījušas atklātu vēstuli prezidentam