Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Uz Rīgas Rātsnama terases dzīvos trīs bišu saimes

Veicinot zaļās domāšanas un ekoloģisko projektu attīstību pilsētā, 17. jūnijā uz Rīgas Rātsnama 3. stāva āra terases izvietoti trīs bišu stropi. Projekts tapis, pašvaldībai sadarbojoties ar urbāno biškopi Uģi Mālnieku. Jaunās Rātsnama iemītnieces ir trīs šogad jaunizveidotas bišu ģimenes, kuras tikai tagad sāks pieņemties spēkā un savu pilnbriedu sasniegs vasaras otrajā pusē.

Pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics ar biškopi Uģi Mālnieku parakstīja sadarbības līgumu. “Esmu ļoti priecīgs par šo iniciatīvu, jo tagad arī mums domē būs pašiem savas bites. Mēs gan neesam pirmie, kas uz savas ēkas izvieto stropus, tomēr prieks, ka atradām piemērotu vietu, un tagad, skatoties uz bitēm, arī darbiniekiem būs vēl lielāka motivācija čakli strādāt,” sacīja Rīgas domes pagaidu administrācijas vadītājs E. Balševics.

Stropu izvietošanas pasākumā biškopis kopā ar Rīgas domes pagaidu administrācijas pārstāvjiem un mūziķi Ēriku Loku saimēm pievienoja bišu mātes jeb karalienes. Pēc biškopības metodikas atdaleņiem jeb jaunizveidotajām saimēm karalienes pievieno nedēļu pēc to tapšanas.

“Latvijā tradicionālās biškopības tradīcijas ir ļoti spēcīgas, un mūsu dravniecības profesionāļi ir pasaules līmeņa speciālisti. Tad kāpēc lai arī pilsētas biškopībā mēs nebūtu pasaules klase? Tāpēc mans mērķis ir biškopību Rīgā realizēt lielākos un mūsdienīgākos apgriezienos. Ir daudz un dažādu labu, interesantu un novatorisku ideju, kas arī Rīgas biškopību izceltu uz citu Eiropas un pasaules galvaspilsētu fona, protams, iesaistot šajās aktivitātēs arī Rīgas mēriju,” sacīja U. Mālnieks.

Arī daudzviet Eiropā pilsētu domes dažādos veidos atbalsta bišu ienākšanu pilsētā. Tā, piemēram, Dublinā ar domes atbalstu kopš 2015. gada tiek realizēta urbānās biškopības programma. Berlīnē pašlaik vairāk nekā 1000 cilvēku kopj bites gan hobijam, gan profesionālos nolūkos. Vīnē vasarā “zumzina” apmēram 200 miljoni bišu, kas paceļas gan no pasaulslavenās Vīnes operas jumta, gan pilsētas galvenās slimnīcas terasēm, savukārt Londonā katru gadu notiek iespaidīgs Medus festivāls.

Sagatavojusi Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa

Foto: Staņislavs Kokšarovs