Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Āraišu ezerpils arheoloģiskajā parkā tiks atvērta ekspozīcija

1. jūlijā Āraišu ezerpils arheoloģiskajā parkā vēsturisks brīdis: tiks atvērta pirmā pastāvīgā ekspozīcija jaunajā apmeklētāju centrā.

Sākot ar 1. jūliju, Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka (ĀEAP) apmeklētāju centrā būs aplūkojama jauna pastāvīgā ekspozīcija, kurā izzinošā veidā pirmo reizi kopš izrakumu veikšanas varēs iepazīt tajos iegūtās oriģinālās liecības un zemūdens arheoloģijas uzsācēja Jāņa Apala stāstu. Ekspozīcija būs piedzīvojums apmeklētājam, jo simboliski varēs ienirt ezera dzīlēs. Caur skaņām, projekcijām, stāstiem un unikāliem priekšmetiem gan liels, gan mazs apmeklētājs sevī radīs atklājēja prieku un gūs iedvesmu savu sapņu īstenošanai.

Apmeklētāju centrs ar pastāvīgo ekspozīciju ir vairāk nekā 40 gadus sens Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka sapnis un arī praktiska nepieciešamība. Beidzot sapnis īstenots dzīvē. Ekspozīcijas dizaina koncepciju izstrādājis dizaina birojs “H2E”.

Arheoloģiskā parka galvenais objekts ir Eiropā vienīgā šāda 8./9.–10. gs. seno latgaļu dzīvesvietas rekonstrukcija, kas veikta precīzi pēc izrakumos iegūtajiem zinātniskajiem datiem un pētījumiem.

Jaunais ĀEAP apmeklētāju centrs un ekspozīcija ir vērtīgs laikmetīgs papildinājums un pirmreizēja iespēja arheoloģiskās liecības aplūkot kopš izrakumiem 20. gs. 60. un 70. gados. Tajā ir iespēja iepazīt gan īpašus atradumus, gan tādus, kas raksturo ezerpils iedzīvotāju nodarbes un ikdienā lietotos priekšmetus. Aizraujošs ir arheologa Jāņa Apala ceļš no hidroarheoloģiskajām ekspedīcijām un arheoloģiskajiem pētījumiem līdz pirmajai zinātniski pamatotajai dzīvesvietas rekonstrukcijai Baltijā. Ekspozīcija veidota kā izziņas un iedvesmas vieta, kas pašiem jāatklāj, atrodot, ieraugot un paturot atmiņā vērtīgāko.

ĀEAP izceļas ar unikāliem arheoloģiskajiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālajā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu. Šogad Latvijas Arheologu biedrība nominējusi ezerpili kā gada arheoloģijas pieminekli. Jaunumi apskatāmi arī pašā ezerpilī: uzbūvēts ieejas aizsargbūves fragments ar vārtiem, kaujas eju, platformām un žogiem.

Āraišu ezerpils arheoloģiskais parks vasaras sezonā ir atvērts katru dienu no plkst. 9 līdz 19.

Biļetes iespējams iegādāties uz vietas apmeklētāju centrā gan ar karti, gan skaidrā naudā, tomēr aicinām tās iegādāties elektroniski iepriekšpārdošanā šeit.

Sagatavojusi Anete Eglīte,

Amatas novada Tūrisma un Āraišu ezerpils nodaļas

sabiedrisko attiecību un komunikācijas speciāliste