Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Lielā talka aicina pašvaldību vadītājus veidot Laimes koku parkus

Šā gada “World Cleanup Day” (WCD) jeb Pasaules talku Latvijā sagaidām ar nozīmīgu notikumu. Sestdien, 19. septembrī, Valdemārpilī tiks atklāts Latvijā pirmais Laimes koku parks. Lielā talka aicina arī pārējo Latvijas pašvaldību vadītājus atbalstīt Laimes koku parku iniciatīvu un iedalīt teritoriju to izveidei. Laimes koku akciju atbalsta arī Latvijas Valsts prezidents, Lielās talkas patrons, kurš izteicis gatavību iesaistīties šajā iniciatīvā, iestādot arī savus kokus.

Laimes koku parka izveidei pašvaldības ir aicinātas atrast vietu savas pašvaldības teritorijā, tālāk izstrādāt ainavisko projektu, kurā iedzīvotāji, iegādājoties kokus par saviem līdzekļiem no pašvaldības vai tās stādu uzņēmuma, varētu to iedēstīt saskaņā ar projektu. Nākamais solis būtu interaktīvas kartes izveide, kur cilvēki varētu atzīmēt savus iestādītos kokus līdz ar vēlējumiem sev, savai ģimenei, novadam, valstij un planētai kopumā, tādējādi veidojot neatkārtojamu hronikas materiālu par iedzīvotāju domām, sajūtām konkrētajā laikposmā, kā arī par to, cik lielā mērā cilvēki ir gatavi domāt par vidi un apzaļumot savu valsti. Ja nav iespējams Laimes koku parku izveidot jau uz šo Pasaules talku, to var darīt jebkurā citā laikā.

Vita Jaunzeme, Lielās talkas vadītāja un organizatore: “Pirmā Laimes koku parka atklāšana Valdemārpilī ir liels solis Lielās talkas kustības attīstībā un mūsu kopīgā mērķa sasniegšanā. Laimes koku akcijas galvenais mērķis ir veicināt aktīvu pilsonisko iesaisti vides saglabāšanā un vides jautājumu risināšanā vietējā un globālā mērogā, kā arī stiprināt Latvijas kā zaļas, ilgtspējīgas un vides jomā atbildīgas valsts starptautisko tēlu. Tikpat svarīgi veidot bērnos un jauniešos atbildības izjūtu par dabas saglabāšanu un dziļāku izpratni par dabas procesiem, uzņemoties rūpes par kāda konkrēta koka izaudzēšanu. Ir teiciens, ka kārtīgam vīram dzīves laikā ir jāuzbūvē māja, jāiestāda koks un jāizaudzina bērns. Es uzskatu, ka savs koks ir jāiestāda katram Latvijas iedzīvotājam, lai uzbūvētu mūsu kopīgo māju – Latviju – zaļu un skaistu, kurā mūsu bērni varēs dzīvot sakoptā un tīrā vidē.”

Laimes koku parka izveide ir iespēja veicināt iedzīvotāju pilsonisko aktivitāti un iesaistīšanos pašvaldības darbībā, ilgtermiņā stiprinot Latvijas iedzīvotāju labklājību un uzlabojot dzīves kvalitāti. Tā ir iespēja vietējiem iedzīvotājiem, novada viesiem vai ārzemju latviešiem, kuri vēlas apciemot savas dzimtās vietas un atstāt piemiņu no sevis, iestādīt savu koku ar laimes novēlējumu pēctečiem un visai Latvijai.

Jau trešo gadu norisinās Pasaules talka, kurā aktīvi piedalās arī Latvija. Pasaules talkas pamatā ir trīs Baltijas valstu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas – talkošanas tradīcijas. Latvijā Pasaules talku ik gadu atzīmē ar Laimes koku akciju, kurā tiek stādīti koki un koku sēklas, lai katrs akcijas laikā iestādītais koks varētu izaugt par nākotnes dižkoku, kļūstot par Latvijas ieguldījumu pasaules ekosistēmas līdzsvara atjaunošanā.

Vīzija par zaļu un ilgstpējīgu Latviju, kā arī zaļu un ilgstpējīgu planētu var īstenoties tikai tad, ja ikviens to vēlas.

 

17. septembrī starptautiskā un draudzīgā noskaņā jau tradicionāli pie Māras dīķa tika ieskandināta Pasaules talka. Pasākumā, pulcējoties Lielās talkas vadībai, sadarbības partneriem un draugiem ne tikai no Latvijas, bet arī Dānijas, Vācijas un Brazīlijas, tika iestādīts latviešiem īpašs koks – pīlādzis.

Šāgada Pasaules talkas laikā, kad parasti Latvijā stādām Laimes kokus, Lielā talka aicina veikt arī uzkopšanas un labiekārtošanas darbu, kas netika iespēti pavasarī. Atklājot pasākumu, Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme uzsvēra: “19. septembrī visa pasaule pievērsīsies talkošanas un labiekārtošanas darbiem Pasaules talkas ietvaros. Man ir gods, ka arī Latvijā šis notikums ik gadu kļūst arvien plašāks, apvienojot lielāku cilvēku pulku – gan Latvijas, gan ārvalstu iedzīvotājus, kas par savām mājām izvēlējušies mūsu valsti. Tāpat aktīvi talkotāji ir arī diasporas latvieši, kuri solidarizējas ar saviem tautiešiem Latvijā, līdz ar ko varam teikt, ka esam unikāli šajā ziņā – mēs talkojam gan Latvijā, gan ieviešam un uzturam talkošanas tradīciju ikvienā citā valstī, kuru izvēlamies par savu mītnes zemi. Tomēr šis gads mums visiem ir patiešām ļoti īpašs. Ejot uz cēlo mērķi – kļūt par zaļāko valsti pasaulē – mēs šogad ne tikai iestādīsim Laimes koku Rīgā pie Māras dīķa, bet arī atklāsim Latvijā pirmo Laimes koku parku Valdemārpilī, kur ikviens novada iedzīvotājs varēs iestādīt savu Laimes koku ar novēlējumu nākotnes paaudzēm un Latvijai. Es ar nepacietību gaidu sestdienu un ceru, ka katram no mums būs iespēja iestādīt savu Laimes koku zaļai un laimīgai nākotnei.”

Arī AS "Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļas projektu valdītāja Līga Abizāre izrādīja gandarījumu par ikgadējo piedalīšanos Lielās talkas kustības organizētajos pasākumos un norādīja, ka mežu un parku atjaunošana ir arī viena no “Latvijas valsts mežu” svarīgām prioritātēm. Mežu un parku saglabāšana un vides apzaļumošana ir gan Latvijas ieguldījums pasaules klimata un ekosistēmas līdzsvara atjaunošanā, kas ir ilgtspējīgās nākotnes pamatnostādne, gan viens no veidiem, kā Latvijai iet uz uzstādīto mērķi kļūt par zaļāko valsti pasaulē.

Balstoties uz Jeilas Universitātes 2020. gada EPI (Environmental Performance Index), šogad par zaļāko valsti atzīta Dānijas Karaliste. Lai dalītos savā pieredzē, ietalkošanas pasākumu apmeklēja arī Dānijas Kultūras Institūta direktors Simons Holmbergs. Viņš uzsvēra, ka Latvijai ir liels potenciāls, lai nākotnē ierindotos zaļāko valstu saraksta augšgalā, taču ir svarīga gan valdības un pašvaldību apzināta rīcība, gan iedzīvotāju pilsoniskā iesaiste un atbildīgā attieksme. Savukārt diasporas latviešu portāla Latviesi.com galvenais redaktors Kristaps Grasis iezīmēja galvenos diasporas notikumus Pasaules talkas ietvaros un norādīja, ka diasporas latviešiem talkošanas tradīcijas un piedalīšanās Lielās talkas aktivitātēs veido ciešāku sasaisti ar dzimteni, kā arī tas ir lielisks veids, kā nest Latvijas vārdu pasaulē.

Par pasākuma muzikālo pavadījumu un pozitīvo atmosfēru parūpējās Latvijā dzīvojošais vācietis Jorens Šteinhauers – grupas “Aarzemnieki” mūziķis, kurš pats arī atbalsta zaļo dzīvesveidu un nu jau Latvijā uzskata sevi par savējo, nevis ārzemnieku.

Šogad ietalkošanas pasākumā iestādīto pīlādzi sarūpēja SIA “Rīgas meži”. Uzņēmuma Valdes loceklis Uldis Zommers arī izstāstīja, kāpēc izvēlēts tieši šis koks: “Atbilstoši latviešu tautas ticējumiem pīlādzim piemīt neparasts spēks – tas spēj pasargāt cilvēku no neveiksmēm, lietuvēniem un dažādām ligām, stiprina mājas un ģimenes pavardu. Pīlādža ogu sīvums ļaus mums būt stipriem rudens un domu vējos. Daudzās Latvijas mājsaimniecībās pīlādzi plaši izmanto gan kā ārstniecības augu, gan kā kārumu, vārot pīlādžogu ievārījumu, tā zarus sien pirtsslotās, lai saglabātu mundrumu un paaugstinātu darbaspējas. Tāpēc novēlam, lai mūsu kopīgi iestādītais koks aug par prieku stipriem, veselīgiem un laimīgiem ļaudīm saticīgās saimēs un tādējādi papildina šā parka gaisotni!”

Pasākumā piedalījās arī Brazīlijas latviete Elaine Brazila Bērziņa, LU lektore un izaugsmes trenere: “Latviešiem ir milzīga mīlestība pret dabu. No Brazīlijas pārceļoties uz šejieni, tas man ātri vien kļuva skaidrs. Par to es pārliecinos katru dienu nu jau 14 gadu garumā, ko dzīvoju Latvijā. Latvieši var būt paraugs citām tautām plašājā pasaulē, jo saprot, ka daba ir jāciena – jāvada, nevis jāvalda un jādzīvo saskaņā ar to. Latvieši saprot dabas vērtību un dažādos veidos var nodot šo apziņu citām tautām, arī Brazīlijai – Amazonijas pārvaldniekam. Izglītot vai audzināt cilvēka sirdi un attieksmi pret dabu nozīmē nevis informēt vai piespiest kādu mācīties, bet ar piemēru un dzīvesveidu rādīt priekšzīmi. Pasaules talka ir lieliska ideja, un es ceru, ka ar katru gadu arvien vairāk cilvēku dosies dabā un pieliks savu roku vides sakopšanā, tādā veidā pavairojot talkas popularitāti visā pasaulē.”

Akcija “Laimes koki” ir veids, kā veicināt iedzīvotāju pilsonisko aktivitāti un iesaistīšanos Pasaules talkā. Būtiski saprast, ka rūpēties par apkārtējo vidi, mēģināt dzīvot pēc iespējas zaļāk – tas nav kaut kas, ko darīt tikai divas reizes gadā, kad notiek talkas. Tam ir jākļūst par katra cilvēka dzīvesveida pamatu, jo tikai tad, kad katrs apzināsimies, cik vērtīga ir daba, ka mums par to ir jārūpējas pašiem, jo neviens cits to nedarīs, varēsim sasniegt savu mērķu – Latvija kā zaļākā valsts pasaulē.

Lielā talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kas kopš 2008. gada ne tikai katru gadu organizē talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos. Lielās Talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kur vides aktivitātēm ir valstisks atbalsts tik augstā līmenī.

 

Papildu informācija:

Jana Kralliša,

Lielās Talkas

sabiedrisko attiecību konsultante

Mob. tālr.: 26462844

e-pasts: jana.krallisa@onecom-latvia.com

 

Saldū top "Laimes koku aleja"

18. septembrī Saldus vidusskolas 5. c klases skolēni, atbalstot Pasaules talku, gar gājēju-veloceliņu pie Saldus ezera pludmales iestādīja piecus Laimes kokus – pīlādžus.

Saldus novada domes priekšsēdētāja vietnieks Raivis Zīrups atklāja, ka arī nākamgad Saldus novada pašvaldības iestādes turpinās piedalīties Pasaules talkā un katru gadu posmā no Zvejnieku ielas līdz Saldus ezera pludmalei stādīs kokus, veidojot "Laimes koku aleju”.

19. septembrī Saldus novada domes vadība arī atbalstīs Pasaules talku un turpinās koku un košumkrūmu stādīšanu Avotu ielā pie āra trenažieriem, veidojot “Laimes koku parciņu”, kas priecēs gan iedzīvotājus, gan pilsētas viesus.

Sagatavojusi Zane Šteina,

Saldus novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Pasaules talkas laikā Latvijā atklāts pirmais Laimes koku parks

19. septembrī World Cleanup Day jeb Pasaules talkas dienā visa pasaule, tostarp Latvija, apvienojās ar vienu mērķi: padarīt planētu tīrāku un zaļāku mums visiem. Miljoniem cilvēku devās pilsētu ielās un parkos, lai padarītu tās tīrākas. Latvija, kas jau tradicionāli talko pavasarī, Pasaules talku atzīmēja ar Laimes koku akciju. Šogad Pasaules talkas dienā Lielā talka kopā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu atklāja pirmo pasaulē un Latvijā pirmo Laimes koku parku. Paāskuma video atskaiti, var skatīt šeit.

Jau no paša rīta varēja sekot tam, ko Pasaules talkas laikā paveikušas citas valstis “World Cleanup Day” Facebook kontā: https://www.facebook.com/worldcleanupday2020. Notikumiem Latvijā varēja sekot šeit: https://www.facebook.com/LielaTalka. Var teikt, ka Pasaules talkas kustība ir izaugusi no Baltijas valstu talkošanas tradīcijām, tāpēc mums jābūt lepniem par to, ka esam atstājuši savu ieguldījumu un mantojumu pasaules nākotnē. Šogad Pasaules talkas kustības izvēlētā prioritāte bija izglītot cilvēkus par kaitīgumu, ko planētai nodara cigarešu izsmēķi. Katru gadu vairāk nekā 4,5 triljoni vidē izmesto cigarešu izsmēķu nonāk mūsu planētas dabiskajos biotopos – mežos, pludmalēs un ūdensceļos. Mūsdienās cigarešu izsmēķi veido ap 30–40% no visiem atkritumiem, kas tiek savākti pasaulē. Tāpēc ir būtiski apzināties, ka pat mazākais izmestais atkritumus, tos visus apvienojot, spēj nodarīt milzīgu kaitējumu gan planētas, gan katra cilvēka veselībai.

Šogad Latvija Pasaules talku atzīmēja ar pavisam jaunu jaudu. Esam spēruši soli tālāk, un, atzīmējot Pasaules talkas dienu, Lielās talkas kustība paziņoja par pirmā Laimes koku parka atklāšanu Latvijā un pasaulē. Tas tapis Valdemārpilī ar Valdemārpils pilsētas un Ārlavas pagasta pārvaldes vadītāja Andra Grīnberga gādību. Laimes koku parks ir vieta, kur ikviens var nākt un iestādīt savu Laimes koku, atstājot novēlējumu nākamajām paaudzēm. Pirmo Laimes koku parkā svinīgās atklāšanas ceremonijas laikā iestādīja Lielās talkas patrons Egils Levits. Paredzamais parka platums ir aptuveni viens hektārs. Arī pārējās Latvijas pašvaldības tiek aicinātas pievienoties kustībai, nodrošinot teritoriju Laimes koku parka izveidei reģionā.

Valsts prezidents Egils Levits komentē: "Planētas “veselībai” ir nozīme, un esmu patiesi lepns par ikvienu cilvēku, kurš piedalās Laimes koku akcijā Pasaules talkas ietvaros Latvijā. Man ir prieks redzēt, ka mūsu sabiedrība ir tik ļoti dinamiska un atsaucīga. Kopā mēs varam izdarīt nozīmīgas lietas gan Latvijas, gan visas pasaules labā. Jau vairāk nekā desmit gadus mūsu valsts iedzīvotāji ir ieguldījuši daudz darba, lai sakoptu Latviju, un tagad mēs stādām kokus, radot zaļu nākotni nākamajām paaudzēm. Ar katru Laimes koku, ko esam iestādījuši zemē, mēs burtiski esam iedēstījuši mazliet mīlestības un ilgtspējas, lai pievienotu lielāku vērtību labklājības iniciatīvām mūsu ģimenēm, pilsētām, valstij un visai planētai."

Lielās talkas kustības vadītāja Vita Jaunzeme piebilst: “Daudzi man prasa, ar ko Laimes koki atšķiras no visiem citiem kokiem. Atšķirība ir tajā, ar kādu vēstījumu mēs tos stādām. Laimes koki ir ļoti īpaši tādēļ, ka, tos stādot, mēs šo procesu ritualizējam, pavadot to ar vislabākajām domām un laimes vēlējumiem ne tikai sev un savām ģimenēm, bet mūsu valstij un planētai kopumā. Man ir milzīgs gandarījums, ka šogad esam īstenojuši ieceri, ar kuru dzīvojam jau otro gadu – izveidojuši Latvijā pirmo Laimes koku parku. Pēdējā laikā esmu saņēmusi ļoti daudz jautājumu no cilvēkiem – kur talkas laikā iespējams stādīt Laimes kokus? Tieši Laimes koku parki būtu lieliska iespēja, kur ikvienam mūsu valsts iedzīvotājam iestādīt savu koku un domāt labas domas. Ticu, ka Laimes koku parki kļūs par maģisku vietu, kas mums visiem dāvās pozitīvu enerģiju. Tāpēc aicinu katru Latvijas pašvaldību izveidot savu Laimes koku parku!”

Lielā talka aicina visus Latvijas iedzīvotājus iesaistīties talkošanas aktivitātēs vai atbalstīt “Laimes koku” akciju, organizējot kolektīvus koku stādīšanas pasākumus. Par saviem zaļajiem darbiem aicinām dalīties, rakstot uz talkas@talkas.lv un projects@talkas.lv vai arī savos sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus #Lielatalka #WorldCleanupDay #Laimeskoki.

“Aicinu visus Latvijas iedzīvotājus Laimes kokus stādīt visa gada garumā, atzīmējot savus iestādītos kokus Lielās talkas mājaslapā izvietotajā kartē: https://talkas.lv/laimes-koki/,” uzsver Vita Jaunzeme.

Sagatavojusi Jana Kralliša,

Lielās talkas

sabiedrisko attiecību konsultante

 

Zaļākai un košākai nākotnei Skrundā iestādīti vēl 34 rododendri

19. septembrī, turpinot iepriekšējā gadā iesākto tradīciju, skvērā pie Skrundas Mūzikas skolas tika stādīti rododendri.

Arī šogad Skrundas novada pašvaldība aicināja ikvienu iesaistīties un Pasaules talkas laikā iestādīt savu rododendra stādu. Atsaucība bija liela, un kopumā tika iestādīti 34 rododendri. Paldies SIA “Cepliņi” un Stepanovu ģimenei, pensionāru klubam “Skrundas ceriņi”, Jurdžu ģimenei, Zemessardzes 4. Kurzemes brigādei un komandierim pulkvedim Andrim Riekstam, Demčenko ģimenei, viesu namam “Ventas”, Strazdiņu ģimenei, Skrundas kultūras nama komandai un Tūrisma un uzņēmējdarbības atbalsta centram, Kronlaku ģimenei, kā arī Andrai Krūklei ar ģimeni!

Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece, uzrunājot pasākuma dalībniekus, pauda prieku par to, ka viens mazs Skrundas stūrītis top arvien skaistāks. Viņa teic: “Ar šo parka labiekārtošana nebeigsies, plānojam šeit izveidot takas, lai skolēniem ērtāk nokļūt līdz Mūzikas skolai, kā arī ikvienam iedzīvotājam vai viesim būtu šeit patīkami uzkavēties. Tiks uzstādīti arī soliņi, lai varētu nesteidzoties baudīt rododendru ziedēšanas skaistumu.”

Skrundas novada pašvaldība saka paldies arī čaklajiem darbarūķiem, kas veica visus priekšdarbus, lai šis pasākums izdotos, – SIA “Skrundas komunālā saimniecība” komandai, SIA “Urbumiņš plus”, p/a “Sociālais dienests” ar komandu, Arājumu ģimenei, Jēkabam Valpēterim, Sanitai Veinbahai, Viktorijai Reinei un SIA “Balticflora”.

Arī šogad pēc labi padarīta darba visi tika cienāti ar gardām pankūkām, pašu gatavotiem ievārījumiem un veselīgu zāļu tēju.

Pie rododendru parka šogad uzstādīta plāksne, pateicoties tiem, kuri šo akciju aizsāka 2019. gadā, un tajā piedalījās vairāk nekā 20 talcinieku un tika iestādīti 42 stādi, no kuriem daudzi ar savu ziedēšanu iedzīvotājus priecēja jau šajā pavasarī.

Šogad World Cleanup Day jeb Pasaules talkas laikā Latvija pievienojās ar koku sēšanas un stādīšanas akciju “Laimes koki”, šīs akcijas mērķis ir apvienot cilvēkus cīņā ar globālo piesārņojumu un klimata pārmaiņām.

Sagatavojusi Iveta Rozenfelde,

Skrundas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Foto: Aivita Staņeviča