Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Dabas liegumā un svētvietā “Zilaiskalns” noslēgusies arheoloģiskā izpēte

Šāgada augusta vidū Kocēnu novada domes uzdevumā SIA “Arheoloģiskā izpēte” arheologu grupa dabas lieguma un svētvietas “Zilaiskalns” teritorijā esošajā Imanta kalniņā uzsāka arheoloģiskās izpētes darbus, lai noskaidrotu, vai plānotās skatu platformas būvdarbu zonā atrodas apbedījumi vai citas arheoloģiskas vērtības.

Pašvaldība ir saņēmusi arheoloģiskās izpētes darbu ziņojumu, kurā norādīts, ka plānotās skatu platformas būvniecības vietā, pētītajos laukumos, arheoloģiskas liecības par cilvēku apbedījumiem nav konstatētas.

Kocēnu novada dome, īstenojot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) līdzfinansētu projektu “Dabas lieguma un svētvietas “Zilaiskalns” infrastruktūras uzlabošana”, plāno izbūvēt skatu platformu ar barjeru kalna stāvākās un bīstamākās nogāzes malā, kā arī uzstādīt informatīvo stendu pie takas, kas ved no Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centra uz kalna virsotni.

Projekta gaitā Elektroniskajā iepirkumu sistēmā ir izsludināta iepirkuma procedūra “Skatu platformas un informatīvā stenda būvniecība svētvietā un dabas liegumā “Zilaiskalns”", un pretendenti aicināti iesniegt piedāvājumus līdz 29. septembra plkst. 10.

1998. gadā Zilamkalnam piešķirts valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa statuss “Zilais kalns ar Upurakmeni – kulta vieta un viduslaiku kapsēta”, savukārt 2006. gadā ar Kocēnu pagasta padomes lēmumu kalnam tika piešķirts vietējās svētvietas oficiāls statuss.

Zilaiskalns kļūst par arvien populārāku galamērķi gan interesentiem no Latvijas, gan ceļotājiem no ārvalstīm. Interesi par Zilokalnu veicina arī līdz šim pašvaldības veiktie ieguldījumi tā apkārtnes labiekārtošanā – 2017. gadā, īstenojot LEADER projektu “Zilākalna svētvietas teritorijas labiekārtošana”, kalna virsotnē tika atjaunoti enerģētiskie apļi, savukārt 2019. gada nogalē noslēdzās kultūrvēstures un apmeklētāju centra izveide industriālā mantojuma objektā – Zilākalna ūdenstornī.

Jau paveiktais un projektā iecerētais veidos kompleksu piedāvājumu tūristiem un vietējiem iedzīvotājiem, kuriem Zilaiskalns ir iemīļota pastaigu vieta visos gadalaikos.

Projekta attiecināmās izmaksas ir 15 000 eiro, no kuriem 13 500 eiro ir Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējums.

Sagatavojusi Elīna Upīte,

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste