Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Hanzas Komisijas rudens sēdes tiešsaistes konference

20. novembrī notika Hanzas Komisijas rudens sēde tiešsaistes konferences formātā, kurā attālināti piedalījās komisijas locekļi no Igaunijas, Lietuvas, Vācijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas, Islandes, Anglijas, Polijas, Krievijas un Francijas. Komisijas sēdes dalībniekus videouzrunā sveica arī Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Sēdē Rīga prezentēja 41. starptautisko Hanzas dienu programmas projektu un dalībniekiem bija iespēja piedalīties īpaši nofilmētā virtuālā ekskursijā pa pilsētu un plānotajām Hanzas dienu norises vietām. Turklāt tika arī prezentēta un palaista Rīgas Tūrisma attīstības biroja izstrādātā 41. Starptautisko Hanzas dienu mājaslapa www.rigahanza.lv.

Komisijas sēdē tās dalībniekiem tika sniegts pārskats par Vācijas pilsētas Brilonas – šā gada 40. starptautisko Hanzas dienu rīkotājas pilsētas – aktivitātēm, tradicionālo Hanzas dienu vietā pirmo reizi Hanzas vēsturē sarīkojot virtuālās Hanzas dienas, kā arī ieskats citas Vācijas pilsētas Neisas 2022. gadā plānoto starptautisko Hanzas dienu programmā.

19. novembra pēcpusdienā notika darba grupas “HANSEartWORKS” tiešsaistes sanāksme. Tajā Rīga prezentēja Rīgas 2021. gada HANSEartWORKS projektu – izstādi “Hanzas jaunais zelts”, kas no 20. augusta līdz 19. septembrim būs apskatāma Rīgas mākslas telpā. Mākslas projektā “HANSEartWORKS” jau 15. reizi tiek organizēta Hanzas pilsētu mākslinieku izstāde, kuras vēstījums Rīgā ir “Hanzas jaunais zelts”.

Izstādes mērķis – veicināt jaunradi, apkopot atšķirīgo un vienojošo redzējumā par Hanzas vērtībām mūsdienās. Mākslinieki ar saviem darbiem izstādei aicināti veidot dialogu par Hanzas pilsētu tēliem un simboliem šobrīd, lai atklātu kopīgās, mūsdienīgās un cilvēcīgās vērtības un atspoguļotu to, ko tagad globālajā pasaulē kā vērtību varam piedāvāt zelta vietā.

41. starptautiskās Hanzas dienas 2021. gadā Rīgā plānotas no 19. līdz 22. augustam. To organizēšanā strādā darba grupa Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora Māra Krastiņa vadībā, cerot, ka epidemioloģiskā situācija pasaulē ļaus īstenot Hanzas dienas Rīgā 2021. gada augustā kā iecerēts, pulcējot dalībniekus no aptuveni simts vēsturiskās Hanzas savienības pilsētām Eiropā, tostarp septiņām Latvijas pilsētām, kā arī uzņemot viesus no visas Latvijas, kaimiņvalstīm un ārvalstu Hanzas pilsētām. Tomēr, ņemot vērā neparedzamo globālo situāciju, darba grupa strādā pie vairākiem iespējamiem scenārijiem.

Hanzas dienu programmā iecerētie pasākumi būs pieejami ikvienam bez maksas. Hanzas dienas plānots atklāt ar dalībnieku gājienu cauri Vecrīgai un atklāšanas ceremoniju. Dienu centrālais pasākums būs Hanzas pilsētu tirgus, kura dalībnieki iepazīstinās viesus ar savām pilsētām, raksturīgajiem gardumiem un amatnieku izstrādājumiem. Hanzas dienu laikā uz vairākām skatuvēm Rīgas centrā uzstāsies dažādi viesu, kā arī Latvijas kultūras kolektīvi.

Hanzas dienās paredzēta arī īpaša jauniešu programma (t. s. “Youth Hansa”) Hanzas pilsētu delegāciju dalībniekiem, kā arī ekonomikas forums par šādām centrālajām tēmām: jaunuzņēmumi, viedi pilsētu risinājumi nelielās teritorijās, viedās tehnoloģijas un godīgā tirdzniecība. Foruma divu dienu programmā paredzētas gan objektu un izpētes vizītes, gan intensīvas paneļdiskusijas, un tajā aicināti piedalīties Hanzas pilsētu delegāciju pārstāvji un ikviens interesents. Detalizēta informācija pieejama 41. starptautisko Hanzas dienu mājaslapā, informācija regulāri tiks aktualizēta un papildināta.

Īsumā Hanzas pilsētu savienību un Rīgas dalību tajā:

Vēsturiski Rīga kā Hanzas pilsēta pirmo reizi minēta jau 1282. gadā un ir bijusi cieši saistīta ar Hanzas savienību daudzu gadsimtu garumā. Tā bija viduslaiku vācu tirgotāju organizācija, kas pakāpeniski pārvērtās par starptautisku Baltijas jūras un Ziemeļjūras baseina zemju pilsētu politisku savienību ar vairāk nekā 200 pilsētām, kuras mērķis bija nodrošināt savstarpējo interešu aizsardzību un veicināt pārjūras tirdzniecību Ziemeļeiropā.

1980. gadā pēc Nīderlandes pilsētas Zvolles iniciatīvas tika izveidota Jauno laiku Hanzas pilsētu savienība un atjaunota arī Hanzas dienu (pilsētu sanāksmju) tradīcija. 1981. gadā tika apstiprināta Rīgas līdzdalība Jauno laiku Hanzas pilsētu savienībā un sākās Rīgas pārstāvju piedalīšanās Jauno laiku Hanzas dienās.

2000. gadā Rīga oficiāli iestājās Hanzas pilsētu savienībā “DIE HANSE”. Šajā savienībā ir apvienojušās 194 pilsētas no 16 valstīm, un tās mērķis ir veicināt savstarpējo sadarbību, sniedzot ieguldījumu pilsētu saimnieciskajā, sociālajā, kultūras un tūrisma attīstībā (https://www.hanse.org/en/). Rīga piedalās lielākajā Hanzas pilsētu savienības ikgadējā pasākumā – starptautiskajās Hanzas dienās, kā arī pārstāv Hanzas komisijā pārējās septiņas Latvijas Hanzas pilsētas (Cēsis, Valmiera, Ventspils, Kuldīga, Koknese, Limbaži un Straupe (Pārgaujas novads)).

2001. gadā no 7. līdz 10. jūnijam 21. starptautiskās Hanzas dienas norisinājās Rīgā kā viens no Rīgas 800 gadu svinību lielākajiem starptautiskajiem notikumiem, ar plašu un daudzveidīgu programmu ievadot jubilejas vasaru. Tajās piedalījās pārstāvji no vairāk nekā 90 Hanzas pilsētām.

Sagatavojusi Agnese Siliņa,

Rīgas domes

Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore