Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Par ierobežojumiem tirdzniecības vietās

Ministru kabinets šā gada 17. decembra sēdē lēma par jauniem ierobežojumiem tirdzniecības vietās, kas būs spēkā trīs nedēļas no šīm brīvdienām, 19. decembra.

Šajā periodā nekādi netiks ierobežota distances tirdzniecība un e-komercija: iedzīvotāji varēs iegādāties ikvienu preci distances tirdzniecībā, tās varēs tikt piegādātas uz mājām un pakomātiem, kā arī izsniegt un saņemt veikalos uz vietas. Netiek pārtraukta jebkādu preču vairumtirdzniecība vairumtirdzniecības bāzēs, kas nepieciešamas gan mazumtirdzniecības veikaliem, gan uzņēmumu darbībai, ražošanai utt. Tāpat atļauts nodrošināt pakalpojumu sniegšanai nepieciešamās preces (piemēram, autoservisā automobiļu detaļu sagāde).

Vienlaikus noteikts, ka laikposmā no 2020. gada 19. decembra līdz 2021. gada 11. janvārim tirdzniecības pakalpojumus klātienē sniedz tikai:

* aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas,

* optikas veikali,

* degvielas uzpildes stacijas,

* tirdzniecības vietas, kurās drīkst tirgot šādas preču grupas:

– pārtikas preces (t. sk. alkohols);

– higiēnas preces;

– pirmās nepieciešamības saimniecības preces;

– mobilo telefonu priekšapmaksas kartes;

– tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas preces, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus;

– dzīvnieku barību un preces;

– preses izdevumus;

– sabiedriskā transporta biļetes;

– mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus;

– pašu ražoto lauksaimniecības produkciju;

– ziedus un Ziemassvētku eglītes.

Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē publicēti Ministru kabineta rīkojuma anotācijai pievienotie detalizēti higiēnas preču un saimniecības preču saraksti, kā arī pašu ražotās lauksaimniecības produkcijas uzskaitījums, kuru tirdzniecība ir atļauta. Higiēnas preču sarakstā iekļauti zobu, matu un ķermeņa kopšanas līdzekļi, dezinfekcijas līdzekļi, tualetes papīrs, kabatlakatiņi, roku dvieļi un galda salvetes, bērnu autiņbiksītes un citi. Saimniecības preču sarakstā iekļautas apkurei nepieciešamās preces, apkures ierīces, telefonu aparāti, sērkociņi, šķiltavas, baterijas, spuldzes, sveces, bremžu šķidrumi un pretaizsalšanas līdzekļi, slēdzenes, ortopēdiskie piederumi, priekšmeti apbedīšanai, grāmatvedības kārtošanai nepieciešamās veidlapas, plastmasas un papīra maisiņi iepakojumam un citi. Savukārt pašu ražotā lauksaimniecības produkcija ietver pašu audzētus, ražotus un iegūtus lauksaimniecības produktus (augļus, dārzeņus, medus, zivis un dzīvnieku produktus), kā arī mājražotāju gatavotus pārtikas produktus.

Preču tirdzniecības ierobežojums šajā laika periodā attiecas arī uz ielu tirdzniecību, kā arī tirdzniecību slēgtā un atklātā tirgus teritorijā. Pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana (jeb ielu tirdzniecības organizēšana).

Tirdzniecības telpās uz vienu apmeklētāju jābūt vismaz 15 m2 no publiski pieejamās telpu platības. Ja saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platība ir mazāka par 15 m2, tad tajā vienlaikus var atrasties viens apmeklētājs.

Tirdzniecības pakalpojumu sniedzējiem pie ieejas veikalā labi redzamā vietā ir jānorāda informācija, tajā skaitā svešvalodās, par maksimālo pieļaujamo cilvēku skaitu, kas vienlaikus var atrasties konkrētajā tirdzniecības vietā, kā arī par to, ka plūsmas kontrolei ieeja atļauta tikai ar groziņu vai ratiņiem vai tirdzniecības pakalpojuma sniedzēja iepirkuma somu (to skaits kopā nedrīkst pārsniegt maksimālo atļauto apmeklētāju skaitu tirdzniecības vietā); bez groziņa, ratiņiem vai somas apmeklētāju atrašanās tirdzniecības vietā ir aizliegta. Tāpat tirdzniecības pakalpojuma sniedzējam jānodrošina, ka apmeklētāji tiek ielaisti tikai pa vienam (viens mājsaimes pārstāvis), izņemot pircējus ar bērniem līdz 12 gadu vecumam, ar kuriem var būt kopā viena pilngadīga persona.

Lai stiprinātu minēto ierobežojumu ievērošanu un kontroli, MK rīkojums papildināts ar pienākumiem tirdzniecības centru (ēkās ar kopējo tirdzniecībai atvēlēto platību vismaz 10 000 m2 un kurās atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz 10 tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji) īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem, kuriem jānodrošina, ka:

* tirdzniecības centrā vienlaicīgi atrodas ne vairāk kā maksimālais pieļaujamais apmeklētāju skaits, kas tiek noteikts, summējot tirdzniecības vietās pieļaujamo apmeklētāju skaitu,

* pie ieejas labi redzamā vietā izvieto informāciju, tajā skaitā svešvalodās, par maksimālo pieļaujamo apmeklētāju skaitu tirdzniecības centrā kopā,

* tiek kontrolēta apmeklētāju plūsmu pie tirdzniecības centra ieejām un izejām, gaiteņos, pie tualetēm un citur (ārpus pakalpojuma un tirdzniecības sniegšanas vietas), kur notiek pastiprināta apmeklētāju pulcēšanās.

Joprojām spēkā ir arī iepriekš noteiktās drošības prasības tirdzniecības vietās, t. sk. ielu tirdzniecībā un tirdzniecībā atklātā tirgus teritorijā:

* mutes un deguna aizsegu lietošana gan veikalu, gan tirgu apmeklētājiem un darbiniekiem,

* 2 metru distances ievērošana,

* apmeklētāju informēšana par piesardzības prasībām,

* pastiprinātas higiēnas ievērošana,

* darbinieku veselības stāvokļa uzraudzība.

Lūgums nododot šo informāciju policijas darbiniekiem, kas veic tirdzniecības vietu apgaitu un epidemioloģisko drošības pasākumu ievērošanas kontroli uz vietas.

Ņemot vērā pašreizējo krīzes situāciju un dažādos ierobežojumus komersantiem, aicinām valsts un pašvaldību policijas darbiniekus izturēties iecietīgi un uzreiz nepiemērot soda sankcijas, bet aicināt komersantus labprātīgi nodrošināt normatīvo prasību izpildi.

Jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vadītāju Didzi Brūklīti pa tālruni 67013274 vai Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta direktora vietnieku Intaru Eglīti pa tālruni 67013236.

Ekonomikas ministrija