Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Paliec mājās!

30. decembrī pieņemts lēmums par mājsēdi jeb iedzīvotāju pienākumu atrasties savā dzīvesvietā brīvdienās un svētku dienās laikā no plkst. 22:00 līdz 5:00. Šāds īpašs pārvietošanās aizliegums uz laiku ieviests, lai sargātu cilvēku veselību, mazinātu Covid-19 izplatīšanos un veselības aprūpes sistēmas pārslodzi.

Arī Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs brīdinājis par plašākas Covid-19 izplatības risku tieši svētku laikā.

Latvijā turpina pieaugt inficēšanās ar Covid-19, stacionēto pacientu skaits pārsniedzis 1000, kā rezultātā arvien plašāk jāierobežo citu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana. Lai vīrusa izplatību ierobežotu, ārkārtējā situācija ir pagarināta līdz 2021. gada 7. februārim.

Lai mazinātu iespēju pastiprinātai Covid-19 izplatībai svētku laikā, Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti palikt mājās, neuzņemt viesus un nedoties privātās vizītēs. Stingrākai kontrolei ir noteikts pārvietošanās ierobežojums brīvdienu un svētku dienu vakara un nakts stundām. No 2020. gada 30. decembra līdz 2021. gada 4. janvārim un no 8. janvāra līdz 10. janvārim laikā no plkst. 22:00 līdz 5:00 cilvēkiem jāievēro pienākums atrasties savā dzīvesvietā.

Dzīvesvietas atstāšana mājsēdes laikā pieļaujama tikai īpaši neatliekamos gadījumos. Atstājot dzīvesvietu, līdzi jābūt pašapliecinājumam, kurā norāda personas datus, dzīvesvietas adresi, pārvietošanās iemeslu un pārvietošanās galamērķi. Ikvienam ir pienākums ņemt līdzi arī pasi vai ID karti.

Šajās dienās tirdzniecības vietas, ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietas un klātienes pakalpojumu sniedzēji darbu beidz ne vēlāk kā plkst. 21:00, lai darbinieki laikus varētu nokļūt dzīvesvietā. Savukārt degvielas uzpildes staciju darba laiks, avārijas un neatliekamu komunālo pakalpojumu sniegšanas laiks netiek ierobežots. Arī citi uzņēmumi var turpināt strādāt, nodrošinot darbības nepārtrauktību, tajā skaitā darbu maiņās, arī naktīs.

Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas laiks netiek ierobežots, taču minētajos datumos no plkst. 22:00 līdz 5:00 taksometru pakalpojumus vienatnē drīkst izmantot tikai, lai dotos uz darbu, ārstniecības iestādi, veterinārmedicīnas iestādi un atgrieztos mājās.

Dzīvesvietas atstāšana mājsēdes laikā pieļaujama tikai īpaši neatliekamos gadījumos. Atstājot dzīvesvietu vai darbavietu, līdzi jābūt brīvā formā uzrakstītam vai izdrukātam pašapliecinājumam, kurā norāda personas datus, dzīvesvietas adresi, pārvietošanās iemeslu, laiku un pārvietošanās galamērķi.

Pārvietošanās aizlieguma ievērošanu kontrolēs Valsts policija. Par mājsēdes noteikumu vai citu ārkārtējās situācijas noteikumu pārkāpšanu paredzēts arī sods.

Par apliecinājuma aizpildīšanu plašāka informācija pieejama Valsts policijas tīmekļvietnē www.vp.gov.lv un vienotajā tīmekļvietnē www.covid19.gov.lv.

Valsts kanceleja

PAŠAPLIECINĀJUMS