Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas Dabas fonds kļuvis par Eiropas Padomes Ainavas balvas Latvijas nacionālās atlases uzvarētāju

15. janvārī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) tiešsaistes seminārā paziņoja Eiropas Padomes ģenerālsekretariāta organizētā konkursa “Eiropas Padomes (EP) Ainavas balvas” Latvijas nacionālās atlases īpašo nomināciju ieguvējus un uzvarētāju, par ko kļuvis Latvijas Dabas fonds ar projektu “Ainavas runā. Dabas daudzveidība Latvijas ainavās”.

2020. gadā notika jau sestā Latvijas nacionālā atlase, kurā tika saņemti pieci pieteikumi no četrām pašvaldībām un vienas sabiedriskās organizācijas. Pieteikumi saņemti no Kurzemes (Skrundas novada), Zemgales (Jaunjelgavas novada), Vidzemes (Smiltenes novada) un Latgales (Daugavpils pilsētas), savukārt Latvijas Dabas fonda projekts attiecināms uz visu Latviju. Ar pieteikumiem var iepazīties šeit.

Pieteiktie projekti veltīti gan ūdenstilpju režīma uzlabošanai, gan ūdensmalu attīstīšanai un labiekārtojumam, gan pilsētvides uzlabošanai, gan Latvijas ainavas būtiskāko elementu raksturošanai un izpratnes veicināšanai par ainavu mainību.

Šogad nacionālās atlases vērtēšanas komisija izvirzīja arī īpašas nominācijas:

* Par veiksmīgu pilsētvides attīstīšanu, akcentējot “zaļās” infrastruktūras un pārvietošanās nozīmi, – projektam “Multifunkcionāla velo parka izveide un teritorijas attīstīšana Esplanādē” (pieteicējs Daugavpils pilsētas pašvaldība);

* Par kultūrvēsturiski un ainaviski nozīmīgas teritorijas sakārtošanu, izmantojot vidi saudzējošus tehniskos risinājumus un materiālus, – projektam “Pastaigu takas un rekreācijas vietas izveide gar Ventas upi Skrundā” (pieteicējs Skrundas novada pašvaldība);

* Par kompleksu teritorijas attīstīšanu, līdzsvarojot vides aizsardzības un daudzveidīgas izmantošanas risinājumus, – projektam “Tepera ezera Smiltenē hidrotehnisko būvju rekonstrukcija un ezera tīrīšana” (pieteicējs Smiltenes novada pašvaldība);

* Par tūrisma piedāvājuma paplašināšanu Jaunjelgavas vēsturiskajā centrā, veidojot kultūrvietu, kas veicina aktivitāti abos Daugavas krastos, – projektam “Tūrisma objekta rekonstrukcija pie Daugavas Jaunjelgavas vēsturiskajā centrā” (pieteicējs Jaunjelgavas novada pašvaldība).

EP Ainavas balva ir motivējošs instruments, lai sekmētu un izceltu vietējo vai reģionālo varas iestāžu un nevalstisko organizāciju ieguldījumu ainavu aizsardzībā, pārvaldībā un plānošanā, kuru var izmantot par piemēru visās šīs konvencijas dalībvalstīs. EP Ainavas balva tiek piešķirta konkursā, kura sesijas organizē reizi divos gados.

Katrā konkursa sesijā no katras konvencijas dalībvalsts var piedalīties viens pretendents. Lai noteiktu Latvijas pārstāvi Eiropas līmeņa konkursam, kopš 2010. gada VARAM reizi divos gados organizē šīs balvas nacionālo atlasi. Nacionālajā atlasē var piedalīties valsts pārvaldes institūcijas, pašvaldības un biedrības vai nodibinājumi. Iesniegtos pieteikumus saskaņā ar EP rekomendācijās izvirzītiem kritērijiem vērtē un lēmumu par Latvijas pretendentu konkursa finālam Latvijā pieņem starpinstitucionāla vērtēšanas komisija, kuru apstiprina VARAM valsts sekretārs.

Eiropas fināla dalībnieki tiek iekļauti starptautiskā finālistu aliansē, kas paver plašākas sadarbības iespējas. Iepriekš tiesības pārstāvēt Latviju Eiropas līmenī ir ieguvuši Jūrmalas pilsēta, Kuldīgas novads, Daugavpils pilsēta un Kocēnu novads.

EP Ainavas balva tiek organizēta saskaņā ar Eiropas ainavu konvencijas 11. pantu. Par konvencijas saistību izpildes koordinēšanu saskaņā ar likumu “Par Eiropas ainavu konvenciju” Latvijā ir atbildīga VARAM.

Sagatavojusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Latvijas Dabas fonda projekts "Ainavas runā. Dabas daudzveidība Latvijas ainavās"
Daugavpils pilsētas pašvaldības projekts "“Multifunkcionāla veloparka izveide un teritorijas attīstīšana Esplanādē”
Skrundas novada pašvaldības projekts "Pastaigu takas un rekreācijas vietas izveide gar Ventas upi Skrundā"
Smiltenes novada pašvaldības projekts "Tepera ezera Smiltenē hidrotehnisko būvju rekonstrukcija un ezera tīrīšana”
Jaunjelgavas novada pašvaldības projekts "Tūrisma objekta rekonstrukcija pie Daugavas Jaunjelgavas vēsturiskajā centrā”