Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ar tiešsaistes diskusiju atklāta Lielā talka

Ar lekcijām un diskusiju “Sabiedrības līdzdalība kā izšķirošs faktors vides aizsardzībā un saglabāšanā” 31. martā tiešsaistes formātā tika atklāts Lielās talkas mēnesis.

Pasākuma pirmajā daļā Lielās talkas koordinatori tika iepazīstināti ar Lielās talkas norisi. Savukārt otrajā daļā kopā ar Lielās talkas patronu Valsts prezidentu Egilu Levitu diskusijas dalībnieki dalījās pieredzē, kā sabiedrība var iesaistīties vides uzlabošanā, lai sniegtu savu ieguldījumu ne tikai talkas dienā, bet arī ikdienā.

Šogad Lielā talka norisināsies jau 14. gadu pēc kārtas. Tās moto ir “Par zaļu Latviju – katrs atsevišķi, bet visi kopā”, tā akcentējot un pievēršot uzmanību tam, cik svarīgi ir veicināt sabiedrības iesaisti dabas sakopšanā un atveseļošanā, vienlaikus rūpējoties par savu veselību un drošību.

Atklājot Lielās talkas mēnesi, ar tiešsaistes lekcijām Lielās talkas koordinatorus un citus interesantus uzrunāja iedvesmas trenere Elaine Brazila-Bērziņa, kura uzsvēra, ka mūsu valsts iedzīvotājiem ir iekodēta mīlestība un cieņa pret dabu, ko apliecina arī iedzīvotāju iesaistīšanās Lielās talkas aktivitātēs. Savukārt vides eksperts, Pasaules Dabas fonda Valdes priekšsēdētājs Uģis Rotbergs vērsa uzmanību uz to, ka mūsu pilsoņu pienākumus ir rūpēties par dabu, jo tikai mēs to varam izglābt un saglabāt nākamajām paaudzēm.

Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme: “Priecājos, ka ar katru Lielās talkas gadu pieaug iespējas, kā mūsu sabiedrība var iesaistīties vides sakopšanas un labiekārtošanas darbos, to darot ne vien fiziski, bet arī daloties ar idejām par to, kā parūpēties un saudzēt dabu. Lai gan arī šogad neparastie apstākļi liek pielāgoties jauniem talkošanas formātiem, priecājos, ka joprojām ir interese par to, kā piedalīties Lielajā talkā, lai ikviens no mums varētu pielikt savu roku un veidotu mūsu valsti ar vien zaļāku un sakoptāku.”

Atklāšanas pasākuma otrajā daļā norisinājās diskusija “Sabiedrības līdzdalība kā izšķirošs faktors vides aizsardzībā un saglabāšanā”, kurā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, AS “Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs, Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme, organizācijas “Let’s do it” prezidente Heidi Solba, “Maxima Latvija” korporatīvais vadītājs un vadības komandas pārstāvis Jānis Vanags, “Mežpils alus” mārketinga vadītāja Evita Dadzīte, viens no biedrības “Jaunmārupe skrien!” dibinātājiem Uģis Kronbergs un Talsu novada Lielās talkas koordinatore pašvaldības vides eksperte Aija Svarinska.

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits: “Šā gada sākumā, saņemot apliecinājumu par lielāko talkotāju aktivitāti Pasaules talkā, mūsu sabiedrības iesaiste vides sakopšanas aktivitātēs tika novērtēta ne vien Latvijas, bet arī pasaules līmenī. Ikvienai nācijai ir nepieciešama kopības apziņa, ko veido kultūra, valoda un tas, ko mēs darām šobrīd, lai uzlabotu savu nākotni. Lielā talka ir iniciatīva, kas kļuvusi par tradīciju un palīdz mums saglabāt šo kopības apziņu, kļūstot par sabiedrību vienojošu elementu. Kopīgās talkas aktivitātes sniedz iespēju rūpēties par mūsu vidi un ļauj veidot to, kādos apstākļos dzīvosim nākotnē. Tāpēc ir ļoti svarīgi nezaudēt šo apziņu, lai kopā dotos uz vienotu mērķi – dzīvot skaistā, sakoptā un tīrā Latvijā.”

“Lai nodrošinātu vides kvalitātes saglabāšanu, dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu un stātos pretī klimata pārmaiņām, jāmaina uzvedība, savā ikdienā ieviešot videi arvien draudzīgākus paradumus. Jau nākamgad sāks darboties depozīta sistēma, šovasar sāksim būtiski samazināt plastmasas preču apjomu tirdzniecībā, līdz ar to arī nonākšanu dabā. Šādi un citi mazie soļi ved mūs tuvāk tīrākai, sakoptākai un veselīgākai videi, kurā dzīvot pašiem un kas paliks mūsu nākamajām paaudzēm,” uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.

Diskusijas dalībnieki akcentēja un pievērsa uzmanību tam, kāda lomu ieņem sabiedrība, domājot par vides jautājumiem. Tā AS “Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs atzinīgi uzslavēja jauniešus, kas aktīvi domā par to, kā samazināt atkritumu daudzumu, kas nonāk dabā, piemēram, plastmasas maisiņu vietā tos izvēloties no auduma. Savukārt “Let’s do it” prezidente Heidi Solba atzinīgi novērtēja to, cik atbildīgi un aktīvi Latvijas sabiedrība iesaistās vides jautājumu risināšanā. Savukārt “Maxima Latvija” pārstāvis Jānis Vanags pauda viedokli, ka tieši saistībā ar Lielo talku ļoti svarīgi apzināties, cik nozīmīga ir sabiedrības līdzdalība, lai sasniegtu rezultātu un virzītos uz ilgtspējīgu attīstību. “Mežpils alus” pārstāve Evita Dadzīte atgādināja, cik būtiski ir tas, ka Lielā talka gadu gaitā piemērojusi formātu, kas sniedz iespēju iesaistīties šajās aktivitātēs ne tikai Lielās talkas dienā, bet arī ikdienā, kaut ar maziem darbiem sniegt pienesumu vides uzlabošanai kopumā. Savukārt Uģis Kronbergs uzsvēra, ka mēs paši veidojam vidi sev apkārt, tāpēc ir svarīgi neaizmirst to uzlabot un attīstīt. Diskusijas noslēgumā Talsu novada Lielās talkas koordinatore Aija Svarinska aicināja atcerēties, ka vesels cilvēks un vesela vide ir savstarpēji saistītas, jo, rūpējoties par sevi, mēs saudzējam arī dabu.

Kā talkot Covid-19 laikā?

SOLO talkas: talkojiet vienatnē, pastaigājoties pa mežu vai gar jūru, sakopjot savas mājas apkārtni!

DUO talkas: talkojiet divatā! Ja esat vienas mājsaimniecības pārstāvji, tad talkojiet droši kopā, ja esat draugi vai paziņas, ievērojiet vismaz divu metru distanci!

ĢIMENES talkas: talkojiet visa ģimene kopā, bet ievērojiet, ka jums jābūt vienas mājsaimniecības pārstāvjiem!

Piedalies Lielajā talkā 24. aprīlī, ievērojot aktuālos drošības nosacījumus!

Par Lielo talku: Lielā talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kas kopš 2008. gada ne tikai katru gadu organizē talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos. Lielās talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kur vides aktivitātēm ir valstisks atbalsts tik augstā līmenī. 2019. gada augustā patronāžu pārņēma jaunais Valsts prezidents Egils Levits.

Par saviem zaļajiem darbiem rakstiet: talkas@talkas.lv un projects@talkas.lv vai arī dalieties ar tiem sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus: #LielaTalka2021 #Espiederunakotnei #sakopsavusetu!

Sagatavojusi Nikola Matjušenko,

Lielās talkas

sabiedrisko attiecību konsultante