Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Izstrādāta animācijas filma “Augt dižam Zemgalē”

Zemgales plānošanas reģions īstenojis ieceri radīt multiplikācijas filmu “Augt dižam Zemgalē”, kas vēsta par dižām Zemgalē dzimušām un augušām personībām, kurām ir svarīga loma kā Latvijas vēsturē, tā arī mūsdienās. Tās mērķgrupa ir skolu vecuma bērni no 1. līdz 4. klasei, taču interesanti būs ikvienam, kurš vēlas labāk iepazīt Zemgali un tās vēsturi.

Zīmētā filma “Augt dižam Zemgalē” radīta ar mērķi palielināt Zemgales reģiona kultūras pievilcības un reģionālās piederības sajūtu, atgādināt un apzināt, ka no Zemgales nāk ievērojami cilvēki, kas ar savu darbu un sasniegumiem ir atstājuši būtisku devumu literatūrā, politikā un citās nozarēs, kā arī mudināt interesentus apmeklēt to piemiņai izveidotos tūrisma objektus – mājas un muzejus.

Animācijas filmā redzami ievērojami grāmatu autori un viņu mājas Zemgalē – Vilis Plūdonis muzejā Bauskas novadā, Andrejs Upīts memoriālajā mājā-muzejā Skrīveru novadā, Anna Brigadere muzejā “Sprīdīši” Tērvetē, Jānis Jaunsudrabiņš muzejā “Riekstiņi” Neretas novadā un Rainis muzejā “Tadenava” Jēkabpils novadā. Tāpat filmā tiek stāstīts par Latvijas Valsts prezidentiem, kuru saknes atrodamas Zemgalē – Kārli Ulmani un piemiņas muzeju “Pikšas” Dobeles novadā, pirmo Latvijas Valsts prezidentu Jāni Čaksti un viņa mājām “Auči” Ozolnieku novadā, savukārt Alberts Kviesis un Gustavs Zemgals sastopams Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī. Ceļojumā pa apskates vietām zīmētajā filmā ved Jancis no “Baltās grāmatas”, Sprīdītis, Laimes lācis un citi literāri atpazīstami tēli.

Šos objektus un ievērojamās personības scenārijā un animācijā ievērpusi māksliniece Taiga Zīle, kura veidojusi animāciju arī tādām labi zināmām multiplikācijas filmām kā “Zelta zirgs”, “Lote no Izgudrotāju ciema”, “Joka pēc alfabēts” un citām. Pie filmas kompozīcijas strādājis Renārs Zālītis, pie skaņu režijas – Andris Barons, mūziku komponējis Kristaps Krievkalns, bet producējis Vilnis Kalnaellis. Animācijā dzirdamas pazīstamas aktieru balsis, jo tēlus ierunājuši Kaspars Pūce, Juris Kalniņš, Sandra Kļaviņa un citi.

Noskatīties animācijas filmu iespējams Zemgales plānošanas reģiona Youtube.com lapā un facebook.com profilā: facebook.com/Zemgale.

Animācijas filma izstrādāta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam Eiropas kaimiņattiecību instrumenta atbalstītajā projektā ENI-LLB-1-108 “Nemateriālā kultūras un vietējās vēstures mantojuma saglabāšanas, pieejamības un attīstības veicināšana, uzlabojot kultūras tūrisma konkurētspēju Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā” (Rediscover the roots of regions).

Projekta kopējais finansējums ir 1 031 590,97 eiro, tostarp Eiropas Savienības finansējums – 928 431,87 eiro.

Šī publikācija ir tapusi ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā ir atbildīgs Zemgales plānošanas reģions, un tas nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

Sagatavojusi Ilze Lujāne,

Zemgales plānošanas reģiona

sabiedrisko attiecību speciāliste