Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Valmierā bijusī katlumāja sāk otro dzīvi kultūrai

29. aprīlī Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputāti lēma par katlumājas Rīgas ielā 25 tālāko likteni. Ieceri par industriālā mantojuma perspektīvo izmantošanu jaunas kultūras un radošo industriju infrastruktūras attīstībai, tajā skaitā laikmetīgās mākslas un radošo industriju centra izveidei Valmierā, Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputāti atbalstīja vienbalsīgi.

Lēmums ir viens no soļiem, Valmierai esot ceļā uz Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 titulu. Tas ir arī simbolisks vēstījums un sākums katlumājas pārveidei – vieta, kas apsildīja mājas, turpmāk sildīs sirdis, aicinot baudīt mākslu.

Jāteic, ka bijusī katlumāja jau šobrīd izteiksmīgi pauž savu pirmo kultūras vēstījumu, jo kļuvusi par neparastu āra izstādes vietu. Un to dara globāli. Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar a/s “Valmieras enerģija” uz ēkas fasādes un 45 metrus augstā skursteņa īsteno projektu “Inside out”, kas ir pasaulē lielākais cilvēku foto projekts. Tā mērķis ir mainīt pasauli. Dalībnieki, publiski daloties ar savu fotoportretu, vērš uzmanību neiecietībai, rasismam, atbalsta demokrātiskas vērtības, veicina klimata pārmaiņas un runā par integrāciju. Valmieras projektā “"Notice us!" jeb "Pamani mūs!" piedalījās 378 Valmieras un topošā Valmieras novada iedzīvotāji.

Projekta īstenošana ir viena no nozīmīgākajām norisēm ar lielu sabiedrības iesaisti un vienotību, Valmierai un topošajam Valmieras novadam esot ceļā uz Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu 2027. gadā.

Katlumāja Rīgas ielā 25 ir akciju sabiedrības “Valmieras enerģija” īpašumā esošs nekustamais īpašums. Kopš jaunas šķeldas katlumājas atklāšanas pagājušā gada oktobrī Dakstiņu ielā 1 tā netiek izmantota pamatdarbības nodrošināšanai. Tāpēc nākamais solis būs apzināt iespējamos īpašuma atsavināšanas veidus šā nekustamā īpašuma iegūšanai pašvaldības īpašumā.

Viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir rūpēties par kultūru un sekmēt tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu un tautas jaunrades attīstību. Valmieras pilsētas kultūras attīstības stratēģijā 2018.–2027. gadam minētie stratēģiskie mērķi ir: nodrošināt kultūras infrastruktūras attīstību, atjaunošanu un atbilstību mūsdienu vides, dizaina un kultūras produktu patēriņa prasībām; pilnveidot esošo un veidot jaunu kultūras un radošo industriju infrastruktūru; nodrošināt sabalansētu un kvalitatīvu kultūras produktu piedāvājumu dažāda vecuma mērķauditorijām; nodrošināt kultūras mantojuma pēctecību, saglabāšanu, tā mūsdienīgu interpretāciju, tālāknodošanu dažādām auditorijām.

Sagatavojusi Kristīne Melece,

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja