Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ventspilī izveidota jauna IT infrastruktūra pašvaldībām

Ventspils Digitālais centrs sekmīgi noslēdzis projekta “Koplietošanas IKT resursu attīstība pašvaldību vajadzībām” realizāciju. Projekta gaitā tika pilnveidota valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru pakalpojumu vadības sistēma un izveidota informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) koplietošanas platforma pašvaldībām.

Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centros iedzīvotāji vienuviet var pieteikt pieprasītākos valsts tiešās pārvaldes iestāžu (Lauku atbalsta dienesta, Nodarbinātības valsts aģentūras, Uzņēmumu reģistra, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Valsts zemes dienesta, Lauksaimniecības datu centra, Sociālās integrācijas valsts aģentūras, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas un Būvniecības valsts kontroles biroja) pakalpojumus. Tāpat centros var saņemt konsultācijas par e-pakalpojumiem un praktisku palīdzību gan e-pakalpojumu pieteikšanā, gan darbā ar datoru, internetu, jautājumos par e-adreses izveidi u. tml., kā arī pašvaldības pakalpojumus, kurus paredzēts sniegt vienotajā klientu apkalpošanas centrā. Pašlaik valstī darbojas 122 valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centri, un to skaitu plānots palielināt, lai aptvertu visu valsts teritoriju.

Īpaši pašvaldību vajadzībām projektā tika izveidota pašvaldību IKT resursu koplietošanas platforma, kas veido būtisku daļu no valsts centrālās IKT infrastruktūras un nodrošina pašvaldībām iespēju koplietot serveru resursus, izmantojot uz tiem izmitinātos risinājumus, piemēram, bezmaksas oficiālās elektroniskās adreses (e-adreses) pārlūku, ko jau pašlaik izmanto vairāk nekā 1000 valsts un pašvaldību iestāžu. Šādas veiktspējas nodrošināšanai Ventspilī tika ierīkots Baltijas valstīs ātrākais datu pārraides tīkls, izveidota jauna, savstarpēji dublējošā režīmā strādājoša aizsardzības sistēma no kiberuzbrukumiem un izstrādāta virkne inovatīvu risinājumu, kas nodrošina valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru pakalpojumu vadības sistēmas sadarbspēju ar www.latvija.lv izmitinātajiem e-pakalpojumiem, kā arī automātiski papildina pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo zināšanu bāzi un nodrošina detalizētus pārskatus par valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru sniegtajiem pakalpojumiem.

Projekts tika realizēts 36 mēnešos, un kopējais tam piešķirtais finansējuma apjoms ir 1 500 000 eiro. Projektu līdzfinansēja Eiropas Reģionālās attīstības fonds 1 275 000 eiro apmērā, tam tika piešķirta Latvijas valsts budžeta dotācija – 45 000 eiro un pašvaldības finansējums – 180 000 eiro.

Sagatavojusi Kristīne Bāliņa,

Ventspils Digitālā centra

sabiedrisko attiecību speciāliste