Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Cik viegli ir lasīt informāciju pašvaldību mājaslapu sadaļā “Viegli lasīt”?

Lasīt valsts un pašvaldības iestāžu mājas lapas sadaļā “Viegli lasīt” dažkārt nav tik viegli, kā sola sadaļas nosaukums. Dažu iestāžu mājas lapās sadaļas nav vispār, bet citviet ievietotā informācija ir ļoti skopa vai arī rakstīta valodā, kas nemaz nav saprotamāka kā citur. Rezultātā cieš valsts pārvaldes komunikācija ar sabiedrību. Vieglās valodas aģentūra aicina piedalīties vieglās valodas vadlīniju prezentācijā un diskusijā par turpmākām sadarbības iespējām. Diskusija norisināsies piektdien, 22.oktobrī, plkst.9, Zoom platformā.

Diskusijā piedalīsies Inita Pauloviča, Valsts kancelejas direktora vietniece valsts pārvaldes jautājumos, Ilze Pavlova, Ministru kabineta Komunikācijas departamenta vadītāja, Irīna Meļņika, Vieglās valodas aģentūras valdes priekšsēdētāja, Gunta Anča, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja u.c.

2020. gada 14. jūlijā Latvijā pieņemtie MK noteikumi nr. 445 nosaka prasības valsts un pašvaldības iestāžu mājas lapu izkārtojuma un satura izveidē. Šo noteikumu 20.10 punkts paredz, ka katrā mājas lapā nepieciešams izveidot sadaļu “Viegli lasīt”, kas sevī ietver gan informāciju par iestādi, gan cita veida šīs iestādes klientiem būtisku informāciju.

Veicot vairāku ministriju mājas lapu informācijas pieejamības auditu sadaļā “Viegli lasīt”, Vieglās valodas aģentūras eksperti secinājuši, ka visbiežāk tās ir vai nu pārāk sarežģītā valodā, vai arī nesniedz klientiem būtisku informāciju.

Lai uzlabotu situāciju šajā jomā, organizācija Vieglās valodas aģentūra sadarbībā ar Valsts Kanceleju ir sagatavojusi apmācību programmu un šobrīd vada apmācības valsts iestāžu pārstāvjiem, lai sniegtu zināšanas un prasmes izmantot vieglo valodu. Līdzās tam šobrīd ir izstrādātas vieglās valodas vadlīnijas, kas ir ērti izmantojamas praktiskajā darbā, gatavojot mājas lapās sadaļu Viegli lasīt. 

Zoom links uz diskusiju:

https://us02web.zoom.us/j/88980195797?pwd=Nk1nVkRCbnRZVytFN2N4ZlJEN0hzQT09