Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Zemgalē 2021. gadā atgriezušās 118 personas

Zemgales Plānošanas reģionā 2021. gadā atgriezās 72 ģimenes (118 personas) – 69 pieaugušie un 49 bērni. Visvairāk personu atgriezušās no Lielbritānijas, Īrijas, Vācijas, Norvēģijas, Dānijas u.c. Ģimenes atgriezušās Jelgavas valstspilsētā, Aizkraukles, Dobeles, Bauskas, Jēkabpils un Jelgavas novada pašvaldībās.

Pagājušajā gadā Zemgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Anete Spalviņa sagatavojusi 407 individuālos piedāvājumus remigrantiem, piedalījusies nozares tiešsaistes semināros, dažādās apmācībās, diskusijās, sniegusi intervijas, organizējusi iedvesmas lekciju "Atgriešanās Latvijā - dzīves pārmaiņu anatomija!", kuras mērķis bija noskaidrot, kā pārcelšanās un atgriešanās procesu padarīt vieglāku un kā tam rast drosmi sarežģītos apstākļos.

Zemgales plānošanas reģiona koordinatore A. Spalviņa  norāda, ka atgriešanās process ir pārdomāts lēmums, kuru visbiezāk pieņem ģimenes ar bērniem, kuriem jāuzsāk skolas gaitas. Koordinatore palīdz atgriezties Latvijā, pēc ilgstošas prombūtnes iesaistīties vietējās sabiedrības aktivitātēs un darba tirgū.

Remigrācijas koordinatore A. Spalviņa uzsver, ka palīdz potenciālajiem remigrantiem ar praktisku informāciju un ieteikumiem dažādu jautājumu risināšanā. 2021. gads bijis izaicinājumiem pilns, visbiežāk ģimenes interesējušās par bērnu iekārtošanu skolā un bērnu dārzā, dažādiem sociālajiem pakalpojumiem, kreditēšanas iespējām un nodarbinātību.

 A.Spalviņa akcentē, ka remigrācijas koordinatori ir svarīgs atbalsts cilvēkiem, kuri apsver iespēju atgriezties uz dzīvi Latvijā. Koordinatori visos plānošanas reģionos palīdz spert pirmos soļus, lai atgriešanās nebūtu apjukuma un neziņas pilna. Vēl esot mītnes zemē remigranti saņemt palīdzību dokumentu sakārtošanā, kurus nepieciešams iesniegt Latvijā. Tāpat koordinatori pamazām palīdz iekārtot bērnus skolā un bērnudārzā, atrast dzīvesvietu un darbu. Remigrācijas koordinatore gan nenoliedz, ka process jebkurā gadījumā nav viegls - jo īpaši, ja ārzemēs dzīvots ilgu laiku un nav vietējā bankas konta un SmartID. Tāpat tas ir ilgs process, kas bieži vien aizņem gadu, reizēm pat divus. Pie remigrācijas koordinatores cilvēki mēdz vērsties arī pusotru gadu pēc atgriešanās.

Ja plāno atgriezties Latvijā, sazinies ar remigrācijas koordinatori Zemgales plānošanas reģionā! e-pasts: anete.spalvina@zpr.gov.lv | zemgale@paps.lv mob. +371 2233 8666