Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Diskutē par pedagogu darba tiesībām

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) konferences “Mācīšanas brīvība iedvesmo pedagogus”, kas notika 22. novembrī, galvenais jautājums bija par pedagogu darba tiesībām izglītības iestādēs un par pedagogu darba tiesību aizstāvības pilnveidošanas iespējām. LIZDA ir veikusi pētījumu “Pedagogu darba tiesības izglītības iestādēs”, ko konferencē prezentēja Dr.oec.  Anda Grīnfelde, LIZDA biroja eksperte sociāli ekonomiskajos jautājumos. Konferences videoieraksts ir pieejams šeit.

Pētījums ir nozīmīgs, jo kopš 20.gs. 90. gadu sākuma pedagogi Latvijā ir piedzīvojuši virkni izmaiņu izglītības nozares politikā un saturā. Spēja pielāgoties pārmaiņu procesiem un arvien pieaugošajām izglītības kvalitātes prasībām rosina pilnveidot pārmaiņu vadību kā valstiskajā, tā arī pašvaldību un izglītības iestāžu līmenī. Pārmaiņu procesā svarīgi ir nodrošināt darba ņēmēju pamattiesību ievērošanu.

Pētījumā ir veikta pedagoga – darba devēja, pedagoga - izglītojamā un pedagoga - izglītojamo vecāku attiecību konteksta izpēte izglītības iestādē, galveno uzmanību fokusējot uz darba tiesību aizstāvību. Šajā kontekstā notika arī paneļdiskusija. Diskusijas dalībnieki secināja, ka pedagogu tiesību ievērošanas kontekstā ir svarīga visu pušu sadarbība, informētība, atgriezeniskā saite, saprotams regulējums gan izglītojamiem, gan viņu vecākiem un pedagogiem.

Foto: Izglītības un zinātnes ministrija Izglītības departamenta direktora vietniece pedagogu un pieaugušo izglītības jomā - Baiba Bašķere, LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure, biedrības “Latvijas izglītības vadītāju asociācija” prezidents - Rudolfs Kalvāns, Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja - Laila Grāvere, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītājas vietniece - Audra Šauere.

Ināra Dundure,

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos

Pedagogu darba tiesības izglītības iestādēs