Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Diskutē par kultūras centru nozīmi reģionālajā attīstībā

Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas Kultūras darbinieku biedrību 4. decembrī rīkoja forumu "Kultūras centru nozīme reģionālajā attīstībā", kurā piedalījās kultūras centru vadītāji un vadošie speciālisti, kā arī pilsētu/ novadu kultūras darba organizatori no visiem Latvijas reģioniem. Latvijas Kultūras darbinieku biedrību vada Mazsalacas novada Kultūras centra direktore Dace Jurka.

Foruma atklāšanā piedalījās un apsveikuma vārdus teica kultūras ministre Dace Melbārde un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis. LPS priekšsēdis uzsvēra kultūras centru darbinieku lomu kultūras, mūžizglītības un sabiedrisko iniciatīvu organizēšanā vietējā pašvaldībā, kura ir orientēta uz lokālo kultūrvidi un vietējo mērķauditoriju, neizslēdzot kultūras centru iniciatīvas novada, reģiona, valsts un starptautiskā mērogā.

Svarīga kultūras centru loma ir Dziesmu svētku repertuāra sagatavošanā, veicot organizatorisko darbu, lai novadu kolektīvi var piedalīties Dziesmu svētkos. Uzsvēra kultūras centru Dziesmu svētku simtgades pasākumu organizēšanā. Akcentēja kultūras centru darbības mērķi, kas ir veidot un piedāvāt daudzveidīgus un kvalitatīvus kultūras pakalpojumus, uzturēt un izkopt Latvijas kultūras daudzveidību, jo sevišķi, sekmējot nacionālo un vietējo kultūras vērtību un tradīciju saglabāšanu un pārmantošanu. Uzsvēra kultūras centru lomu starpkultūru dialoga un sadarbības veicināšanā.

Forumā ar ziņojumu par “Kultūras centru lomu Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā”  uzstājās Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte. PētījumuPar Dziesmu un deju svētku kustību Latvijā, Lietuvā un Igaunijā” prezentēja Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Anda Laķe.

Kā viens no svarīgākajiem jautājumiem forumā tika apspriests Likumprojekts “Par kultūras centriem”, kam tika veltīta paneļdiskusija, kurā piedalījās: Ināra Dundure, LPS Padomniece izglītības un kultūras jautājumos; Signe Pujāte, Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore; Anda Laķe, Latvijas Kultūras akadēmijas profesore;  Mintauts Buškevics, Jelgavas pašvaldības iestādes „Kultūra” vadītājs; Inta Ūbele, Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes direktore. Foruma dalībnieki pieņēma rezolūciju un vienojās, ka tiks turpinātas debates par likumprojektu.

Forumā par kultūras centru darbību pieredzē dalījās Igaunijas un Lietuvas kultūras centru asociācijas pārstāvji. Par “Latvijai 100” aktualitātēm, Baltijas valstu sadarbības projektu iespējām informēja Latvijas simtgades biroja reģionālo projektu koordinatore Jolanta Borīte.

Eiropas kultūras centru tīklojuma (ENCC) ziņojumu par aktualitātēm un īstenotajiem projektiem 2017. gadā sniedza sadarbības projektu iespējas ENCC valdes locekle Joana Crugel.  LKDB projektu vadītāja Dita Pfeifere prezentēja Hildshaimas universitātes (Vācija) un ENCC rakstu krājumu “Vital Village - made by culture” un Vulverhamptonas Universitātes Zinātnes centra aģentūras Gecko Programmes Ltd projekta Eiropas Savienības programmas “Erasmus+” ietvaros informēja par aktualitātēm.

Foruma dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar atjaunotajām VEF Kultūras pils telpām, kuras parādīja VEF kultūras pils direktore Liene Kubiļus.

 

Ināra Dundure,

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos